detector.media
11.03.2011 14:38
Розставимо крапки над «і»?
Розставимо крапки над «і»?
Держкомтелерадіо, складається враження, живе в якомусь іншому світі...

16 лютого пленум Національної спілки журналістів заявив про тиск влади на ЗМІ та журналістів. У заяві йшлося, зокрема, і про звільнення керівників ОДТРК, які, за даними НСЖУ, відбулися незаконно, а на їхні місця призначили людей з меншим досвідом і менш професійно підготовлених. У свою чергу Державний комітет телебачення і радіомовлення відкинув звинувачення, наголосивши, що рішення були вмотивовані і приймалися виключно на підставі чинного законодавства та умов контрактів. Також Держкомтелерадіо натякнув, що Ігор Лубченко засидівся на посаді: «Оновлення, у тому числі керівництва творчих організацій, завжди слугує тільки змінам на краще в духовному і морально-етичному аспекті». Редакція «Детектор медіа» отримала лист від голови НСЖУ Ігоря Лубченка, який продовжує полеміку з Держкомтелерадіо.

 

Дивні речі діються у відомстві Юрія Олександровича Плаксюка. Відбулася колегія очолюваного ним Держкомтелерадіо - я брав участь від першої і до останньої хвилини. І раптом наступного дня читаю у «Детектор медіа» повідомлення «Держкомтелерадіо натякає, що Ігор Лубченко засидівся на посаді голови НСЖУ».

 

Це - відповідь на заяву пленуму правління НСЖУ про тиск на ЗМІ і журналістів.

 

«Держкомтелерадіо відкидає критику Національної спілки журналістів україни на свою адресу щодо невмотивованого та незаконного звільнення керівників державних ЗМІ й  натякає ...» про натяк - трохи пізніше, а зараз - про відкинуту критику щодо звільнення з посад керівників Черкаської ОДТРК Михайла Калініченка, Київської ДРТРК Віктора Пасака, Національної радіокомпанії Віктора Набруска.

 

«По кожному із наведених прикладів рішення вмотивоване і приймалося виключно на підставі чинного законодавства та умов наявних контрактів між суб'єктами договору - головою комітету і посадовцем», - запевняє Держкомтелерадіо.

 

Чи й справді на підставі чинного законодавства?

 

Візьмемо факт із звільненням Віктора Набруска. Як значиться у документах, його звільнили у зв'язку з закінченням контракту. Але ж це був уже другий контракт! За ст. 21 Кодексу законів про працю України контракт є особливою формою трудового договору, а трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що були переукладені на невизначений строк (стаття 39-1).

 

А тому закінчення другого контракту з Віктором Набруском не може бути підставою для звільнення з посади. Якщо пан Плаксюк вважав, що його рішення вмотивоване і прийняте виключно на підставі чинного законодавства, як тлумачиться у заяві Держкомтелерадіо, чому ж він не пояснив це учасникам розширеного засідання секретаріату НСЖУ 16 липня минулого року, у якому Юрій Олександрович брав участь і на якому, зокрема, йшлося про незаконне звільнення з посади Віктора Набруска?

 

Є всі підстави подискутувати з головою Держкомтелерадіо і з приводу інших звільнень - та для чого? Адже, зазначається у заяві державного органу, про випадки порушення трудового законодавства «ні НСЖУ, ні трудові колективи друкованих ЗМІ комітет не інформували.»

 

Десятки скарг на утиски прав журналістів і редакційних колективів надходять до парламентського комітету з питань свободи слова, тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, про них пишуть газети, передають аудіовізуальні ЗМІ - і тільки Держкомтелерадіо, складається враження, живе в якомусь іншому світі. Публічно визнати, що редакції не бачать у цій структурі свого захисника і порадника - це мужній вчинок, адже постає наступне питання: а чи потрібен цей комітет взагалі? Мені залишається тільки привітати пана Плаксюка  з цим вчинком.

 

А на завершення продовжу фразу із заяви Держкомтелерадіо, яку я обірвав на початку своєї відповіді. Йдеться, як повідомила «Детектор медіа», що Держкомтелерадіо «натякає, що оновлення керівництва потрібне самій НСЖУ».

 

Що ж, комітет знову потрапив пальцем у небо. Його чиновникам треба було б знати, що голова Спілки обирається з альтернативних кандидатур таємним голосуванням делегатів з'їзду на п'ятирічний термін. Наступний з'їзд НСЖУ - у квітні 2012 року.

 

Ще у серпні 2010-го я поінформував місцеві організації НСЖУ, що балотуватися на голову Спілки не буду. Про це писав і часопис «Журналіст України».

 

Після закінчення пленуму правління, який відбувся 16 лютого, до мене звернулися кілька його учасників, щоб обмінятися думками з приводу майбутніх кандидатур. Отож, Спілка сама вирішить свої кадрові питання і чиновникам з Держкомтелерадіо не варто турбуватися: Спілка - громадська організація і Держкомтелерадіо вона не підпорядкована.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY