«MTV Україна» отримав попередження за South Park, а Чернівецька ОДТРК – за відсутність супутникового мовлення

2 Березня 2011
25546
2 Березня 2011
16:22

«MTV Україна» отримав попередження за South Park, а Чернівецька ОДТРК – за відсутність супутникового мовлення

25546
«MTV Україна» отримав попередження за South Park, а Чернівецька ОДТРК – за відсутність супутникового мовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Музичне телебачення» (телеканал «MTV Україна») за порушення умов трансляції мультсеріалу South Park («Південний парк»). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 2 березня за результатами позапланової перевірки компанії.

 

Нацрада призначила позапланову перевірку «MTV Україна» за зверненнями Генеральної прокуратури України і народного депутата Миколи Томенка щодо законності трансляції мультсеріалу South Park. Прокурорська перевірка встановила, що мультсеріал транслювався без додержання умов прокатного посвідчення.

 

Перевірки Нацради зафіксувала, що мультсеріал мав прокатне посвідчення на 2007-2009 роки з індексом глядацької аудиторії «16», а згодом отримав нове прокатне посвідчення на 2009-2011 роки з індексом глядацької аудиторії «18», що означає, що його можна транслювати лише після 23:00.

 

За даними журналу обліку передач телеканалу «MTV Україна» станом на травень 2010 року мультсеріал транслювався о 22:00, станом на вересень 2010-го - о 23:00, станом на лютий 2011 року - також о 23:00. Тобто компанія порушувала умови трансляції South Park у травні 2010 року.

 

В. о. генерального директора «MTV Україна» Андрій Уреньов пояснив, що телеканал мав прокатне посвідчення на 22:00 і розраховував отримати аналогічне. На промо South Park о 22:00 були витрачені піар-зусилля, тому канал продовжував трансляцію у звичному слоті. Але щойно «MTV Україна» дізнався про скаргу громадян до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі на South Park, одразу посунув мультсеріал на пізніший час, а суперечливий епізод узагалі прибрав з ефіру. Нагадаємо, що після тривалого розгляду Нацкомморалі визнала одну серію South Park дитячою порнографією. Телеканал заявив, що оскаржуватиме це рішення в суді.

 

Проект рішення Нацради передбачав взяти результати перевірки до відома. Але перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко (екс-комерційний директор групи «Інтер») наполягла на оголошенні «MTV Україна» попередження.

 

Також на засіданні 2 березня Нацрада оголосила попередження Чернівецькій ОДТРК за відсутність супутникового мовлення протягом року (з 1 березня 2010 року), ліцензію на яке ОДТРК отримала в липні 2009 року. Представник компанії пояснила порушення нестачею бюджетного фінансування. За її словами, бюджетом на 2011 рік цих коштів також не передбачено.

 

Як писала ТК, Чернівецька ОДТРК (ТРК «Буковина») почала цілодобове супутникове мовлення 1 грудня 2009 року. У такий спосіб ОДТРК розраховувала покрити сигналом віддалені та гірські райони. Зрештою, на супутнику компанія мовила лише три місяці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25546
Читайте також
19.11.2010 12:51
Тетяна Веремчук
, Раїса Дубцова
17 768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду