«MTV-Україна» ледь не потрапив під кримінальну статтю за дитячу порнографію в South Park

30 Серпня 2010
17262
30 Серпня 2010
22:10

«MTV-Україна» ледь не потрапив під кримінальну статтю за дитячу порнографію в South Park

17262
«MTV-Україна» ледь не потрапив під кримінальну статтю за дитячу порнографію в South Park

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на черговому засіданні 30 серпня за зверненням громадянки Новиченко розглянула питання про мультсеріал «Південний парк» (South Park), який транслювався в ефірі ТОВ «Музичне телебачення» (телеканал «MTV-Україна») 25 травня цього року з 22:00 до 24:00 години, а також ще одну серію, яка транслювалася нещодавно. Переглянувши відео і заслухавши експертний висновок, члени комісії майже одностайно схилялися до того, що ця анімація належить до продукції, яка містить дитячу порнографію, виробництво та обіг якої у будь-якій формі в Україні забороняються.

 

В епізодах «Південного парку», які переглянули члени комісії, йшлося про дитяче сприйняття одностатевих сексуальних відносин. «Один із героїв мультсеріалу - Картман - з метою підвищення свого авторитету серед друзів, використовуючи довіру свого приятеля Батерста (який сам зазначає, що йому 8 років), робить провокативні дії (бере до рота статевий орган Батерста). Показуючи фото приятелям, хлопчик назвав Батерста геєм, але друзі зауважили, що за цих обставин геєм є не Батерст, а сам Картман. З метою довести протилежне, Картман приходить до Батерста, щоб, ввівши останнього в оману, сфотографувати свої статеві органи у нього в роті. В кульмінаційний момент до кімнати входить батько Батерста», - описують епізоди експерти НЕК.

 

На думку членів НЕК, відеозаписи містять зображення імітації сексуальних дій та розмови про фізіологічні деталі сексуальних дій, тож цей мультсеріал належить до продукції, що містить дитячу порнографію.

 

Їм заперечили представники телеканалу, які сказали, що канал має прокатне посвідчення на цей мультсеріал 16+, тому транслюють його після 22-ї години. За визначенням програмного директора Марії Панченко, мультсеріал висвітлює соціально значимі події - пояснює дітям, що таке одностатеві стосунки.

 

Таке пояснення обурило присутніх. Представникам «MTV-Україна» закинули, що прокатне посвідчення було видано для аудиторії 18+.

 

Оскільки виявилося, що потрібно додатково вивчити нові факти, голова НЕК Василь Костицький запропонував створити робочу групу і разом з представниками прокатної комісії вивчити прокатне посвідчення, видане на фільм. «Якщо ми сьогодні визнаємо цей мультсеріал таким, що належить до продукції, яка містить дитячу порнографію, ми будемо зобов'язані повідомити про це Міністерство внутрішніх справ. Тоді цей телеканал нестиме кримінальну відповідальність за розповсюдження дитячої порнографії», - сказав пан Костицький.

 

У результаті члени НЕК вирішили створити робочу групу, надіслати лист застереження до керівників «MTV-Україна» і запросити їх, а також представників МВС на наступне засідання, яке попередньо заплановане на 16 вересня.

 

Нагадаємо, у 2008 році комісія з питань моралі вже досліджувала «Південний парк», який транслювався в ефірі «MTV-Україна», разом з мультсеріалами «Бівіс і Батхед» та «Сімпсони» за зверненням заступника прокурора міста Києва Вадима Горана. Тоді НЕК не побачила порушень закону у трьох культових американських мультфільмах для дорослих, а лише зазначила, що вони за змістом і лексикою належать до кіно- і відеопродукції, яка має обмеження глядацької аудиторії «16». Тобто їхня демонстрація в ефірі дозволяється з 21:00 до 6:00.

 

Мультсеріал South Park транслюється в різних країнах з 1997 року, у трьох з них (Ірані, Сингапурі, Малайзії) заборонений.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17262
Читайте також
19.11.2010 12:51
Тетяна Веремчук
, Раїса Дубцова
17 767
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
silenceman
4981 дн. тому
Якщо анімаційний серіал "Південний парк" містить дитячу порнографію, тоді що вже казати про роман Володимира Набокова "Лоліта"? Справа в тім,що у вільному суспільстві,яким Україна не є, кожна свідома людина сама віришує,що їй дивитися і читати,а що ні. Звісно,що цей серіал не є дитячим,і по суті своїй він глибоко тупий. Проте,якщо є людина,якій він подобається,то я не маю жодного морального права лізти зі своїми запереченнями до цієї людини. Людина хоче і людина дивиться. Завдання регулюючих органів полягає в тому,щоби ті люди,які хочуть дивитися цей серіал,мали повне право це робити,при цьому не порушуючи права дітей. Хочете крутити цей мульт, крутіть після дванадцятої. І нема жодних проблем. Але це моя глибоко суб'єктивна точка зору.
scorpionsky
4987 дн. тому
снекс // 01.09.2010 10:22:26 mtv уже пару месяцев как отказался от концепции музыкального, и это по всему миру, следить за новостями надо, а транслироваnahлись эти мультики и ранее по другим версиям mtv!
Sparrov
4987 дн. тому
Алєксандре, хотілося б уточнити як багато серій згадуваних мультфільмів Ви переглянули? І "Сімпсони" і "Південний Парк" вчать цінувати людські стосунки, поважати права інший людей, та висміюють пуританські цінності та всю дикість зашорених розумів американського середнього класу. В другому серіалі занадто багато сцен насилля, але там воно карикатурне, хоча його там стільки що і найцинічнішого стошнить, та примусить ДУМАТИ, а не плисти по життю. А щодо мастурбації, то дозвольте не повірити, що Ви ніколи подібним не займалися. Якщо ж раптом так, то прийміть мої співчуття. Маю опосередковані, але з низки джерел підтвердження, що більше 99% сексуально здорових чоловіків хоча б раз в житті займалися онанізмом. Та й у школах ввести курс сексуальної освіти просто необхідно. З повагою Sparrov.
Александр
4989 дн. тому
Ыуч, "помастурбирую и лягу спать" - чувствуется рука мастера. "если нет порно - пойду искать приключений " - ну, что же, если другие альтернативы человеческой деятельности для вас недоступны - тогда конечно. "скорее заполучу СПИД и прочее" - вряд ли это кого-то расстроит... "к Южному Парку это вообще не имеет отношения" - ОГО!!! Еще как имеет! Просто вы этого не понимаете - так гораздо точнее. "какая-то психологическая травма, связанная с порно" - травм, связанных с тем, что меня в принципе не интересует, не может быть по условию. снекс, "учитывая то, что все подростки сидят в интернете и могут там видеть такие вещи" - Правильно! Железная логика! Давайте тогда введем изучение порно на профессиональном уровне от ясель до университетов. Они же все равно сидят! Так чего уж там!.. Тем более, что Ыуч уверен, что "лишь здоровый онанизм укрепляет организм".
снекс
4989 дн. тому
Хочется отметить два момента: 1) канал, который использует культовый музыкальный бренд, транслирует всякую чушь - ширпотребные мультфильмы и молодежные сериалы. Бренд МТВ в Украине просто дискредитирован! Куда смотрит головной офис МТВ? Или там теперь тоже крутят такое? 2) учитывая то, что все подростки сидят в интернете и могут там видеть такие вещи, которые членам комиссии, наверно, только снятся :) придирки к телевизионному каналу выглядят просто смехотворными.
Ыуч
4989 дн. тому
Александр, у вас, видимо, какая-то психологическая травма, связанная с порно? Если у меня есть порно, то я, при желании, помастурбирую и лягу спать. А если нет порно - пойду искать приключений по особым местам. И гораздо скорее заполучу СПИД и прочее. Это я очень схематично описал. Но к Южному Парку это вообще не имеет отношения.
Александр
4990 дн. тому
Я, в отличие от Вас, понимаю, что такое ПОРНОГРАФИЯ. Кстати, слово "детская" у меня нигде не упоминалось. А еще я понимаю, что в этой стране мужчин и женщин искуственно сводят к скоту: самцам и самкам. И здесь все понятно - скотом, стадом проще управлять. А в нужный момент можно отправить на убой. А Вы и иже с Вами счастливы от того, что образование, культуру, науку, человеческое достоинство, радость человеческих отношений вам заменили сексом, порнографией и прочей физиологией. Очнетесь тогда, когда окажетесь либо в ярме, либо под седлом. И вас не жалко, жалко ваших детей, которые этого не заслужили, но получат все это по наследству.
Z
4990 дн. тому
Александр, вы хоть понимаете что такое детская порнография и мультик, который идет после 22:00, когда ДЕТИ должны уже спать? :)
Александр
4990 дн. тому
Мразь, которая зарабатывает на порнографии - рвать на части. Всех причастных пожизненно отлучать от сферы деятельности СМИ. Если им эта продукция так уж нравится - пусть {CENSORED}. Все оборудование конфисковать и продать законопослушным каналам. Вырученные средства направить на покрытие последствий их деятельности: борьбу со СПИДом, проституцией, венерическими заболеваниями, снабжение детдомов, заполненных детьми 12-летних матерей. Идеологов растления людей - четвертовать прилюдно на площади.
Джо
4990 дн. тому
НЕК ідіоти)
Дмитрий
4990 дн. тому
Жесть :)))
qw
4990 дн. тому
Они же нарисованные.
Otar Dovzhenko
4990 дн. тому
прям-таки БатерсТ :)
кенні
4990 дн. тому
ЦЕ КОСТИЦЬКИЙ ТАК ДОБИВАЄТЬСЯ, ШОБ ЙОГО В САУСПАРКУ ПОКАЗАЛИ. МАЛО ЙОМУ УКРАЇНСЬКОЇ "СЛАВИ" - ХОЧЕ ВСЕСВІТНЬОЇ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду