«Так можна півканалу пересаджати»

19 Листопада 2010
17766
19 Листопада 2010
12:51

«Так можна півканалу пересаджати»

17766
Чим загрожує «MTV Україна» визнання мультсеріалу South Park таким, що містить дитячу порнографію?
«Так можна півканалу пересаджати»

17 листопада телеканал «MTV Україна» заявив, що оскаржуватиме в суді рішення Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо визнання однієї з серій мультсеріалу South Park такою, що містить дитячу порнографію. Канал хоче лише дочекатись офіційного оприлюднення рішення, яке комісія чомусь не поспішає вивішувати на сайт. У розпорядженні «Детектор медіа» є проект цього рішення, який обговорювався на засіданні.

 

 


 

 


 

 

Питання про відповідність серії South Park під назвою Cartman Sucks («Картмен смокче») Національна експертна комісія взялася розглядати після звернення Ірини Новиченко, яка 25 травня переглянула цей мультфільм в ефірі «MTV Україна», й відтоді, за її зізнанням, її «трусить до сих пір».

 

Рішення комісія ухвалювала на підставі висновків експертів апарату, а також спеціалістів Ігоря Горпинченка (президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сексологів та андрологів України»), Андрія Сердюка (директор Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва), Оксани Рублюк (член Асоціації українських правників, професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України) та Наталії Новицької (доцент Національного університету Державної податкової служби), на підставі витягу з протоколу спільного засідання Науково-консультативних рад з релігійних, соціально-психологічних та мистецьких питань та листа Державного комітету у справах національностей та релігій та експертного центру Міністерства внутрішніх справ. Дитячої порнографії в South Park не розгледів лише останній, натомість його експерти знайшли у мультфільмі розпалювання релігійної ворожнечі. Посилаючись на розбіжність висновків, голова НЕК Василь Костицький пропонував перенести розгляд питання, щоби мати змогу заслухати експертів МВС. Та члени комісії були одностайні.

 

Експерти, опитані «Детектор медіаю», досить неоднозначно оцінюють South Park. Так, генеральний продюсер каналу М1 Валентин Коваль називає рішення комісії «дуже смішним», бо експерти «причепились до фрагменту, який взагалі не вартий уваги». Та при цьому він переконаний, що мультфільм, демонстрований каналом-конкурентом, містить значно аморальніші речі: «В інших фрагментах, на які НЕК не звернула уваги, є багато насильства. Місце, де одна мультяшка пристає до іншої, вони визнали дитячою порнографією, хоча за п'ять хвилин до того цілий діалог у мультфільмі присвячений речам, у принципі аморальним і асоціальним».

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко нагадав, що канал «2х2», який демонстрував South Park у Росії, зазнавав переслідувань і навіть мало не втратив ліцензію, після чого був вимушений змінити програмну концепцію, однак звинувачення на адресу мультфільму стосувалися розпалювання релігійної ворожнечі. За словами директора програм Міжнародного фестивалю мультиплікаційних фільмів «Крок» Олександра Шпилюка, цей мультсеріал заборонено в Ірані, Сингапурі та Малайзії.

 

А ось Ігор Курус, колишній перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та член НЕК, голосував за визнання мультфільму порнографічним. Пояснює: «Такі речі не варто показувати, оскільки їх дивляться діти», «Це пропаганда всіх тих нечистот, які величезною навалою рушили на наше суспільство». До речі, відповідно до опитування учнів загальноосвітніх шкіл, проведеного на замовлення НЕК, мультфільм South Park дивилися понад 70% підлітків та 53,6% дітей молодшого шкільного віку.

 

Суперечливим є питання часу виходу мультсеріалу. Випуск від 25 травня, який розглядала комісія, транслювався о 22.00. Однак після того, як South Park зацікавив НЕК, канал переніс його трансляцію на 23.00, хоча це моралістів не заспокоїло. Ігор Курус переконаний, що South Park не має виходити на загальнонаціональних телеканалах, його слід поширювати виключно для домашнього перегляду. «Якби я був керівником телекомпанії, я такі речі не пускав би в ефір узагалі, - каже пан Курус. - Наш світ уже настільки засипаний непристойностями, що робити подібні речі ще й по телевізору, думаю, не варто. Я все ж вважаю, що телебачення, окрім інформування, має розважати людей і нести їм щось нормальне, а не якісь низькі почуття».

 

Тепер постає питання: які санкції може бути застосовані до каналу, й чи загрожує менеджменту «MTV Україна» кримінальна відповідальність?

 

Санкції Нацради

 

У проекті рішення НЕК ішлося про те, що комісія звернеться до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо застосування санкцій до ТОВ «Музичне телебачення». Заступник голови Нацради Лариса Мудрак повідомила ТК, що поки що звернення комісії не надходило, а якщо воно буде, на членів регуляторного органу чекає непросте рішення. «Ми нещодавно розглядали одне з подібних питань, - сказала пані Мудрак, - і для нас усіх залишається серйозним питанням, що ж насправді визнається порнографією та еротикою. Визначення настільки розмиті, що досить важко оперувати правом і прецедентом права». За її словами, останнім часом Нацрада приймає подібні рішення, й може зробити телекомпанії попередження «у разі, якщо це справді серйозні порушення з чіткими параметрами, які підпадають під нинішнє формулювання порнографії». Якщо звернення від НЕК надійде, Нацрада проводитиме власну перевірку - моніторинг, або ж запитуватиме відео з архіву, - й на її підставі робитиме висновки. Дотепер Нацрада отримала лише одне звернення щодо South Park - від громадської організації «Громадський рух людей з майбутнім "Любов проти гомосексуалізму"».

 

Кримінальна відповідальність

 

Стаття 301 Кримінального кодексу України встановлює відповідальність за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів. Так, увезення в Україну з метою збуту чи розповсюдження творів, зображень та інших предметів порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію, або їх виготовлення, зберігання, перевезення, збут чи розповсюдження караються позбавленням волі на термін від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та конфіскацією порнографічних предметів, кіно- та відеопродукції, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, засобів їх виготовлення, розповсюдження та демонстрування.

 

За словами юриста Олега Веремієнка, який був представником письменника Олеся Ульяненка та газети «Блик» у справах проти НЕК, у разі, якщо канал не оскаржить рішення комісії, правоохоронні органи зможуть порушити кримінальну справу за її висновками. «Адміністрація каналу може опинитись у статусі обвинувачуваних і навіть понести кримінальну відповідальність, - каже адвокат. - До того ж, тут буде ціла група причетних осіб - хтось купив цей мультфільм, хтось зберігав, хтось ставив у ефір. Так можна пересаджати півканалу». Пан Веремієнко радить проводити експертизи й доводити, що South Park належить до класики мультиплікації: «Згідно з законом про захист суспільної моралі, класичні твори не можуть бути предметом розгляду, тож комісія в такому разі вийшла за межі своєї компетенції».

 

Канал «MTV Україна» розповсюдив лист Бенджаміна Мауцері, віце-президента з питань бізнесу та права компанії Comedy Central, яка виробляє South Park. Він наголошує, що мультфільм виходить у багатьох країнах уже 13 років, отримав багато нагород і перемог на конкурсах. Згідно з журналом Time, South Park належить до ста найкращих телепродуктів світу, його дев'ять разів домінували на Emmy, й чотири рази серіал отримав цю нагороду. 1998 року шоу було номіновано на Annie Award. Він отримав GLAAD Media Award за правдиве висвітлення проблем сексуальних меншин. 2000 року пісню з одного з епізодів було номіновано на Оскар. При цьому пан Мауцері наголошує: South Park не позиціонується як програма для підлітків або дітей, цей продукт рекомендований виключно дорослій аудиторії.

 

За словами Василя Костицького, комісія вже поінформувала про своє рішення Генеральну прокуратуру. Юрист комісії Олег Лесечко стверджує: подібні рішення НЕК обов'язкові для розгляду правоохоронними органами. «Прийняте рішення не означає, що воно обов'язкове до виконання, але воно обов'язкове для розгляду. На злочин, як і будь-які громадяни, комісія має реагувати. А далі його розгляд ітиме в порядку кримінально-процесуального кодексу», - каже правник. Тепер прокуратура й міліція мають розглянути це питання і, якщо порушення підтвердиться, порушити кримінальну справу. Тоді й визначать, хто відповідатиме. «Має бути порушена кримінальна справа й проведена судова експертиза, - пояснює пан Лесечко. - Тільки вона є легальною в нашій країні. Якщо експертиза визнає, що порушення мало місце, тоді є склад злочину й обвинувачення. Проти кого - слідство встановить».

 

На думку Тараса Шевченка, позиція прокуратури може виявитися ліберальнішою за рішення НЕК. «Теоретичні підстави для порушення кримінальної справи є, - каже він. - Формально рішення начебто рекомендаційні, однак, якщо щось назвали порнографією, то за поширення порнографії передбачена кримінальна відповідальність. Прокуратура може порушити, може відмовити, може порушувати й розслідувати, а потім закрити. Не беруся оцінювати саме ці фрагменти з мультсеріалу, але загалом НЕК із перебільшенням відносить певні матеріали до порнографії».

 

Прокатне посвідчення Мінкульту

 

Керівник «MTV Україна» Андрій Уреньов каже, що поки що до каналу правоохоронці не зверталися. «Вони планують звернутися до Міністерства культури і туризму щодо анулювання прокатного посвідчення. Якою буде реакція Мінкульту чи Міністерства внутрішніх справ, не знаю, але ми думаємо, що здоровий глузд переможе», - оптимістично зазначає він. Позиція НЕК пана Уреньова дивує: «Як ці намальовані фігурки викликали в людей навіть думки, що це може бути дитячою порнографією? Ми були готові піти назустріч і забрати цю серію з ефіру, а вихід мультсеріалу перенесли на годину пізніше. Але їм було цього мало, й комісія вирішила піти до кінця».

 

За словами пана Уреньова, канал має два прокатних посвідчення Міністерства культури і туризму на показ South Park. «Два, бо ми подовжували контракт, що зумовлює отримання нового посвідчення, - пояснює він. - А тепер НЕК ставить під сумнів рішення міністерства щодо того, що цей мультфільм може бути у прокаті».

 

Тарас Шевченко впевнений, що канал не повинен нести відповідальність, бо діяв легально й закону не порушував. «Кримінальну відповідальність не несе юридична особа, її несе фізична особа, а це керівники каналу, люди, що були відповідальні за це відео і поставили його в ефір. Однак за умови, що на продукт було прокатне посвідчення Мінкульту, ніякої кримінальної відповідальності бути в принципі не може. Максимум, що може бути - перегляд Мінкультом свого рішення та скасування посвідчення на цю серію мультфільму», - каже він. Натомість Олег Веремієнко вважає, що наявність прокатного посвідчення може не врятувати канал: «У нас права рука не знає, що робить ліва. Аналогічне рішення було по фільму "Пилка-7", який також мав прокатне посвідчення й транслювався в кінотеатрі. Але на сьогодні є п'ять кримінальних справ, у яких люди визнані винними за розповсюдження цього фільму».

 

Прес-служба Міністерству культури і туризму повідомила ТК, що канал «MTV Україна» звернувся по прокатне посвідчення для South Park іще 2007-го року. Тоді серіал було дозволено до показу тільки для дорослого глядача й виставлено індекс вікового обмеження «18 років». Отже, мультфільм може транслюватись у проміжку між 23.00 та 6.00. Прокатне посвідчення дійсне до 31 серпня 2011 року. Після того, як НЕК із питань захисту суспільної моралі звернулася до Мінкульту, серіал повторно переглянула Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування  при міністерстві, однак не змінила свого рішення щодо обмеження віку аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Раїса Дубцова
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17766
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rlk
4907 дн. тому
+1
снекс
4909 дн. тому
Посмотрел эту серию Саут Парка. Мне искренне жаль всех этих экспертов - дядей и тетей, с научными званиями и степенями, а также главу Нац.комиссии по вопросам морали. Чтобы усмотреть в этом замечательном социально остром мультфильме, который рассчитан на взрослую аудиторию "детскую порнографию" и "разжигание религиозной вражды" - нужно быть законченным мизантропом с целым букетом комплексов, которые кстати образуются в детском возрасте. Члена, который один мальчик засовывает в рот другому, я в мультфильме так и не увидел. Вместо этого, изображается ситуация, которая реально может случиться в любом детском коллективе (ведь дети любопытны и не осознают мотивов своих поступков), а взрослые совершенно неправильно реагируют на это и отправляют детей "на перевоспитание", наказывают их. В результате дети страдают от реакции закомплексованных родителей. Этот мультфильм больше носит антирелигиозный характер, а ситуация с "детской порнографией" взята просто как основание, повод для критики религии (с таким же успехом дети могли бы совершить и другой "проступок"). Очень хорошо показана "дремучесть" религиозных наставников, из-за которых страдают дети в лагере для "исправления голубых". В конечном итоге, эти религиозные фанатики напомнили мне самих членов Комиссии по общественной морали, и очень дико читать строчки официального документа, в котором признается детская порнография, после просмотра мультфильма. Желаю "МТВ-Украина" успешного обжалования решения Нацкомиссии по морали. Саму комиссию предлагаю ликвидировать как совершенно ненужный придаток и без того раздутой государственной машины. Членов Нацкомиссии отправить на незаслуженную ими пенсию, без права занимать государственные должности.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду