Джоді Бібе: Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати

18 Лютого 2011
7840
18 Лютого 2011
12:01

Джоді Бібе: Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати

7840
Журналісту «Дня» вдалося поспілкуватися з цьогорічною переможницею World Press Photo із Південно-Африканської Республіки
Джоді Бібе: Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати
Цього року на всесвітньо відомому фотоконкурсі World Press Photo перемогла фотограф, яка представляє ПАР, Джоді Бібе. На її роботі зображена 18-річна афганська дівчина Бібі Айше, історія якої схвилювала весь світ. Від насильства з боку власного чоловіка дівчина намагалася врятуватися в домі своїх батьків. Але невдовзі туди приїхали таліби з вимогою видати Бібі, аби «відновити справедливість». Після винесення вердикту ватажком «Талібану» чоловік Бібі власними руками відрізав їй ніс і вуха та кинув помирати. Дівчину врятували гуманітарні працівники та американські військові. Після реабілітації в жіночому притулку в Кабулі її перевезли до США, де хірурги відновили Бібі ніс та вуха. Нині афганська дівчина живе в США.

Цей портрет було опубліковано на обкладинці одного з випусків авторитетного видання Time. До того ж, став переможцем всесвітньо відомого фотоконкурсу World Press Photo. Звісно, історія Бібі Айше — це історія не лише жорстокості, насилля і нелюдського ставлення до жінки. Крім іншого, це історія про цивілізаційні виклики, що постають перед людством...

Журналісту «Дня» вдалося зв’язатися з автором світлини, фотографом із Південно-Африканської Республіки Джоді Бібе, та поспілкуватися з нею. Треба сказати, Джоді була дуже здивована дзвінком з іншого кінця світу, але люб’язно відповіла на наші запитання...

— Джоді, розкажіть, будь ласка, про історію цієї роботи.
— Я поїхала в Афганістан, виконуючи завдання журналу Time. Видання хотіло отримати фотопортрети різних афганських жінок. Я мала сфотографувати політиків, телеведучих, режисерів документальних фільмів і загалом жінок, які проявляють активність у різних сферах життя Афганістану. Так я й зустріла Айше в притулку для афганських жінок у Кабулі. Познайомитися з нею мені допомогла одна письменниця, яка живе між Афганістаном і Пакистаном, вона була моїм перекладачем.

— Який смисл ви вкладали в цю фотографію?
— Коли я побачила Айше й узяла до рук фотокамеру, то зрозуміла, що ця дівчина прекрасна. Я подумала, що не хочу фотографувати її як жертву. Я хотіла зробити такий знімок, який показав би красу цієї жінки.

Кожен на цей знімок реагує посвоєму. Це залежить від того, з якої країни ця людини, це залежить навіть від статі. Я отримала дуже багато відгуків. І була дуже здивована й водночас щаслива від того, що перемогла в конкурсі World Press Photo. Адже, по-перше, це портрет, а по-друге, він досить контраверсійний. Ця фотографія є символічною в тому сенсі, що вона показує, яке насилля чиниться в світі проти жінки.

— Якою ви бачите роль фотографа в сучасному світі?
— На мою думку, в кожного фотографа вона різна. Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати, пробудити їхні думки й почуття і донести власні думки про наш світ.

P.S. Усі переможці цьогорічного конкурсу World Press Photo будуть представлені і в Києві. Виставка відкриється в Українському домі 16 червня та триватиме до 10 липня.
 
Ігор Самокиш, «День» 
Фото Джоды Бебе 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду