detector.media
18.02.2011 12:01
Джоді Бібе: Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати
Джоді Бібе: Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати
Журналісту «Дня» вдалося поспілкуватися з цьогорічною переможницею World Press Photo із Південно-Африканської Республіки
Цього року на всесвітньо відомому фотоконкурсі World Press Photo перемогла фотограф, яка представляє ПАР, Джоді Бібе. На її роботі зображена 18-річна афганська дівчина Бібі Айше, історія якої схвилювала весь світ. Від насильства з боку власного чоловіка дівчина намагалася врятуватися в домі своїх батьків. Але невдовзі туди приїхали таліби з вимогою видати Бібі, аби «відновити справедливість». Після винесення вердикту ватажком «Талібану» чоловік Бібі власними руками відрізав їй ніс і вуха та кинув помирати. Дівчину врятували гуманітарні працівники та американські військові. Після реабілітації в жіночому притулку в Кабулі її перевезли до США, де хірурги відновили Бібі ніс та вуха. Нині афганська дівчина живе в США.

Цей портрет було опубліковано на обкладинці одного з випусків авторитетного видання Time. До того ж, став переможцем всесвітньо відомого фотоконкурсу World Press Photo. Звісно, історія Бібі Айше — це історія не лише жорстокості, насилля і нелюдського ставлення до жінки. Крім іншого, це історія про цивілізаційні виклики, що постають перед людством...

Журналісту «Дня» вдалося зв’язатися з автором світлини, фотографом із Південно-Африканської Республіки Джоді Бібе, та поспілкуватися з нею. Треба сказати, Джоді була дуже здивована дзвінком з іншого кінця світу, але люб’язно відповіла на наші запитання...

— Джоді, розкажіть, будь ласка, про історію цієї роботи.
— Я поїхала в Афганістан, виконуючи завдання журналу Time. Видання хотіло отримати фотопортрети різних афганських жінок. Я мала сфотографувати політиків, телеведучих, режисерів документальних фільмів і загалом жінок, які проявляють активність у різних сферах життя Афганістану. Так я й зустріла Айше в притулку для афганських жінок у Кабулі. Познайомитися з нею мені допомогла одна письменниця, яка живе між Афганістаном і Пакистаном, вона була моїм перекладачем.

— Який смисл ви вкладали в цю фотографію?
— Коли я побачила Айше й узяла до рук фотокамеру, то зрозуміла, що ця дівчина прекрасна. Я подумала, що не хочу фотографувати її як жертву. Я хотіла зробити такий знімок, який показав би красу цієї жінки.

Кожен на цей знімок реагує посвоєму. Це залежить від того, з якої країни ця людини, це залежить навіть від статі. Я отримала дуже багато відгуків. І була дуже здивована й водночас щаслива від того, що перемогла в конкурсі World Press Photo. Адже, по-перше, це портрет, а по-друге, він досить контраверсійний. Ця фотографія є символічною в тому сенсі, що вона показує, яке насилля чиниться в світі проти жінки.

— Якою ви бачите роль фотографа в сучасному світі?
— На мою думку, в кожного фотографа вона різна. Свою роль як фотографа я вбачаю в тому, щоб змусити людей думати, пробудити їхні думки й почуття і донести власні думки про наш світ.

P.S. Усі переможці цьогорічного конкурсу World Press Photo будуть представлені і в Києві. Виставка відкриється в Українському домі 16 червня та триватиме до 10 липня.
 
Ігор Самокиш, «День» 
Фото Джоды Бебе 
 
 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY