НТКУ: рекламні блоки в перервах «Шустер live» не містять джинси

10 Лютого 2011
14026
10 Лютого 2011
17:10

НТКУ: рекламні блоки в перервах «Шустер live» не містять джинси

14026
Медіаюристи трактують рекламні прояви неоднозначно
НТКУ: рекламні блоки в перервах «Шустер live» не містять джинси

НТКУ запевняє, що проект «Хороші новини», який виходить у перервах ток-шоу «Шустер live», є рекламою, а не джинсою. Про це в коментарі ТК сказав генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

 

Нагадаємо, проект «Хороші новини» почав виходити на Першому національному в міжпрограмних блоках політичного ток-шоу «Шустер live» з 21 січня. Виробник телепроекту - інформаційне агентство «Інтермедіаконсалтинг» (ІМК) і рекламна агенція Oscar Yard Media. На думку журналіста журналу «Корреспондент» Христини Бердинських, цей проект є джинсою. «Не потрібно бути великим ТБ-експертом, щоб зрозуміти - це прихована реклама. "Джинса" настільки груба і низькоякісна, що у мене виникло питання, скільки це коштує!», - написала вона у своєму блозі.

 

Як зазначається у повідомленні НТКУ, «компанія Oscar Yard Media є рекламодавцем, тобто замовником реклами для її розповсюдження на телевізійному каналі Перший національний. Розміщення реклами на телевізійному каналі Перший національний відбувається завжди у повній відповідності до вимог чинного законодавства України, зокрема закону "Про рекламу"».

 

На каналі стверджують, що проект «Хороші новини» є рекламою, оскільки він містить інформацію про особу чи товар, яка може бути розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару, що відповідає чинному законодавству України. Відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.

 

«Цей проект був чітко відокремлений від інших програм на їх початку і наприкінці за допомогою коментаря ведучого з використанням слова "реклама". Отже, твердження Христини Бердинських про те, що проект "Хороші новини" є прихованою рекламою або "джинсою" є некоректним, оскільки даний проект відповідає всім вимогам та не містить обмежень, що передбачені чинним законодавством України», - йдеться у повідомленні.

 

Юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська не бачить жодного правопорушення в тому, що реклама подається у форматі новин. За її словами, головне, що є відбивка на рекламу, а рекламісти самі визначають, у якій формі її подавати: «Я вважаю, що обмежувати свободу вираження можна тільки у виключних випадках», - сказала Тетяна Котюжинська в коментарі ТК.

 

На думку медіаюриста Інституту медіаправа Ігоря Розкладая, головна проблема «Хороших новин» - це ідентифікація цього продукту, оскільки наявний конфлікт новинного формату і власне реклами. Програма «Хороші новини» містить сюжети, які, з одного боку, говорять про соціальні проблеми, а з іншого - рекламують послуги конкретної компанії чи продукту, як це відбувалося у випадку з рекламою послуг провайдера супутникового телебачення Viasat у сюжеті за 4 лютого.

 

 

 

 

Ігор Розкладай розцінює проект як програму новин, зважаючи на кілька факторів. По-перше, проект має назву «Хороші новини», сталу заставку, авторський знак ІМК, а після заставки з назвою з'являється студія, в якій знаходиться диктор і промовляє вітальні слова («Вітаємо вас, в ефірі Першого національного «Хороші новини», У студії Наталя Мельник») і слова закінчення програми («Наразі це всі хороші новини. Програма виходить на Першому національному щоп'ятниці, зустрінемося за тиждень», у перших випусках це був колишній ведучий «Інтера» Максим Ревреба). По-друге, ведучі програми титруються як журналісти. По-третє, формат сюжетів - новинний: є журналіст, який бере коментарі і намагається розкрити певну тематику, як мовна політика, охорона здоров'я тощо. А стаття 4 закону «Про рекламу» забороняє переривання рекламою програм новин, наголошує медіаюрист.

 

«Утім, виходячи з позиції НТКУ, що зазначена програма є рекламою і відбита словами ведучого "реклама", то, вочевидь, такий продукт слід трактувати як недобросовісну рекламу, адже виходячи з визначення, що міститься в законі, недобросовісною є реклама, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження», - говорить медіаюрист.

 

Більше того, за його словами, стаття 9 закону встановлює вимогу, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. «Ідентифікувати частину сюжетів "Хороших новин" як власне рекламу і що в цих сюжетах є об'єктом реклами (особа чи товар) досить складно, а відтак, ми маємо елементи двозначності і замовчування, що в свою чергу може вводити в оману споживачів», - коментує Ігор Розкладай.

 

Нагадаємо, влітку 2010 року агенція Oscar Yard Media отримала ексклюзивне право на розміщення PR-сюжетів на Першому національному у спеціальних 10-хвилинних інформаційних блоках (канал називає їх програмами).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14026
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телек
4818 дн. тому
А слабо настоящую экспертизу заказать? В научно-исследовательском институте?
Гость
4821 дн. тому
" На думку журналіста журналу «Корреспондент» " Это так называемый "журнал" «Корреспондент» - джинса, причем откровенная!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду