detector.media
28.01.2011 14:23
Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD

Генеральний продюсер компанії «Телеодин» (телеканали М1 і «М2-Естрада»), голова Цифрового комітету ІТК Валентин Коваль пропонує запускати чотири загальнонаціональні цифрові мультиплекси у форматі телебачення високої чіткості (high definition, HD) стандарту DVB-T2, щоб не збільшувати кількість загальнонаціональних каналів унаслідок переходу на «цифру». Таку ідею він озвучив 27 січня на міжнародній конференції «Цифрове ефірне телебачення в Україні: є рішення?».

 

Нагадаємо, чинні плани Національної ради з питань телебачення і радіомовлення передбачають, що п\'ять мультиплексів (МХ-1, -2, -3, -5, а також МХ-4) запускатимуть у форматі SD (стандартна чіткість зображення). Унаслідок цього на ринку з\'явиться 42 загальнонаціональні телеканали.

 

«Це абсолютно не відповідає реаліям рекламного ринку України, який має покривати витрати мовників на розповсюдження в цих мережах», - пояснює Валентин Коваль, чому не потрібно йти за запропонованою Нацрадою схемою та збільшувати кількість загальнонаціональних каналів.

 

«По-друге, весь контент, який запускається каналами, і всі технології виробництва, якими ми вже користуємося або на які переобладнаємося найближчі три-чотири роки, - це технології виробництва у форматі high definition», - додає він.

 

Тому пан Коваль пропонує таку модель запуску цифрового телебачення:

Мультиплекс

Стандарт і формат мовлення

Перелік каналів

МХ-1

MPEG-4 SD, DVB-T

так званий «соціальний пакет»: державні канали Перший національний, «Рада», «Культура», а також локальні телестанції та система оповіщення населення - загалом 8-10 каналів

МХ-2

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-3

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-4

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-5

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-6

DVB-H

окрема концепція

МХ-7

розвиток

комерційні канали із системою умовного доступу (платний пакет)

МХ-8

розвиток

комерційні канали із системою умовного доступу (платний пакет)

 

На думку Валентина Коваля, це дозволить також зберегти ринок аналогового кабельного телебачення. Адже коли з\'явиться 40 загальнонаціональних каналів, усі вони будуть в універсальній програмній послузі, й аналогові кабельні оператори, мережі яких не здатні розширювати ресурс, втратять будь-яку можливість варіювати перелік каналів у своїх пакетах.

 

«Але потрібно одразу говорити про сет-топ-бокси, які повинні мати функцію даунскейлу до стандартного розширення (SD). Тоді ми своїм HD не відкинемо половину населення, яка не матиме HD-телевізорів, від доступу до телепрограм», - уточнив він. Але для незахищених верств населення соціальні сет-топ-бокси можуть бути тільки SD, тобто надавати доступ лише до соціального пакету.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY