51% росіян не бачать загрози свободі слова в країні, при цьому 52% визнають ЗМІ засобом маніпулювання

7 Грудня 2010
24757
7 Грудня 2010
11:35

51% росіян не бачать загрози свободі слова в країні, при цьому 52% визнають ЗМІ засобом маніпулювання

24757
51%  росіян не бачать загрози свободі слова в країні, при цьому 52% визнають ЗМІ засобом маніпулювання

Російські преса і журналістика зараз є досить вільними, вважає 51% опитаних. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

Організація «Левада-Центр» провела тижневе опитування у 44 регіонах Росії. Згідно з його результатами, 56%  респондентів впевнені, що влада «не загрожує свободі слова і не обмежують діяльність незалежних ЗМІ».

 

27%  вважають пресу недостатньо вільною, 25% помічають ущемлення незалежних ЗМІ.

 

Думки росіян про те, наскільки незалежні засоби масової інформації в країні, розділилися приблизно порівну: 27% вважають, що ЗМІ знаходяться під контролем влади, 24% вважають пресу незалежною, 21% - що ЗМІ «частково знаходяться під контролем влади, частково під контролем великого бізнесу».

 

Для 52% опитаних ЗМІ є «засобом пропаганди і маніпулювання громадською думкою». Водночас  29% вважають, що преса в основному об'єктивно інформує громадян про події, що відбуваються в країні і в світі.

 

39%  респондентів вважають, що найчастіше за нападами на журналістів стоїть «великий бізнес, що не ладить з законом», 38% звинувачують «кримінальні структури», 34% - «корумповану влади». Проте 8% вважають напади «побутовими інцидентами, хуліганськими витівками тощо». Майже половина росіян (45%) сумнівається, що замовники нападів на журналістів будуть коли-небудь знайдені.

 

67%  опитаних виступають за прийняття спеціального закону, який захищає безпеку журналістів, 22% вважають, що такий закон не потрібен.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду