detector.media
07.12.2010 11:35
51% росіян не бачать загрози свободі слова в країні, при цьому 52% визнають ЗМІ засобом маніпулювання

Російські преса і журналістика зараз є досить вільними, вважає 51% опитаних. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

Організація «Левада-Центр» провела тижневе опитування у 44 регіонах Росії. Згідно з його результатами, 56%  респондентів впевнені, що влада «не загрожує свободі слова і не обмежують діяльність незалежних ЗМІ».

 

27%  вважають пресу недостатньо вільною, 25% помічають ущемлення незалежних ЗМІ.

 

Думки росіян про те, наскільки незалежні засоби масової інформації в країні, розділилися приблизно порівну: 27% вважають, що ЗМІ знаходяться під контролем влади, 24% вважають пресу незалежною, 21% - що ЗМІ «частково знаходяться під контролем влади, частково під контролем великого бізнесу».

 

Для 52% опитаних ЗМІ є «засобом пропаганди і маніпулювання громадською думкою». Водночас  29% вважають, що преса в основному об'єктивно інформує громадян про події, що відбуваються в країні і в світі.

 

39%  респондентів вважають, що найчастіше за нападами на журналістів стоїть «великий бізнес, що не ладить з законом», 38% звинувачують «кримінальні структури», 34% - «корумповану влади». Проте 8% вважають напади «побутовими інцидентами, хуліганськими витівками тощо». Майже половина росіян (45%) сумнівається, що замовники нападів на журналістів будуть коли-небудь знайдені.

 

67%  опитаних виступають за прийняття спеціального закону, який захищає безпеку журналістів, 22% вважають, що такий закон не потрібен.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY