ТСК з питань цензури звернеться до ГПУ щодо інциденту зі знімальною групою 5-го каналу й охороною Азарова

2 Грудня 2010
16006
2 Грудня 2010
15:29

ТСК з питань цензури звернеться до ГПУ щодо інциденту зі знімальною групою 5-го каналу й охороною Азарова

16006
ТСК з питань цензури звернеться до ГПУ щодо інциденту зі знімальною групою 5-го каналу й охороною Азарова

Парламентська тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів звернеться до Генеральної прокуратури з проханням надати юридичну оцінку діям працівників Управління державної охорони в інциденті зі знімальною групою 5-го каналу, а в разі виявлення порушення законодавства відповідно на нього відреагувати. Подібний  запит ТСК планує також надіслати і УДО. Такі рішення комісія ухвалила на засіданні 2 грудня.

 

На засіданні комісії журналіст 5-го каналу Азад Сафаров та оператор Олена Сорокіна розповіли, як під час відвідання наметового містечка на Майдані прем'єр-міністром Миколою Азаровим його охоронці перешкоджали роботі знімальної групи, грубо відштовхували і в результаті пошкодили камеру DVcamDSR 390. Представники 5-го каналу також продемонстрували відео інциденту.

 

Шеф-редактор 5-го каналу Володимир Мжельський зазначив, що на сьогодні канал ще не звертався до правоохоронних органів, але планує це зробити, щойно отримає рахунок сервісного центру за ремонт камери. «У нас від початку не було звернення до міліції, тому що у нас, слава Богу, не було травм. Коли ми отримаємо конкретний результат від технарів сервісного центру, які розкажуть, у чому була причина, що пошкоджено, скільки маємо заплатити за обслуговування камери, і з цими документами ми будемо готові звернутись до правоохоронних органів», - сказав він.

 

Також пан Мжельський наголосив: якщо не будуть покарані конкретні виконавці, то подібні ситуації з журналістами та співробітниками УДО відбуватимуться й надалі.

 

У свою чергу голова ТСК Ірина Геращенко нагадала, що у відповідь на депутатський запит комісії УДО відмовилася назвати прізвища охоронців, які влітку застосували силу до кореспондента СТБ Сергія Андрушка.

 

Керівник юридичної служби УДО Данило Сич заявив на засіданні слідчої комісії, що охоронці діяли в рамках закону «Про державну охорону органів державної влади та посадових осіб»: «Ми вважаємо, що дії представників були у рамках закону. Ми розуміємо, що журналісти і співробітники охорони мають свої права та обов'язки, і діяли відповідно до них». Також він додав, що УДО планує провести круглий стіл з працівниками ЗМІ щодо уникнення в подальшому таких непорозумінь і подібних ситуацій.

 

Однак ТСК проголосувала за рішення самостійно організувати і провести круглий стіл між журналістами та представниками охоронних служб.

 

А прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко наголосив на тому що Микола Азаров «абсолютно відкритий до преси і ніколи не може допустити обмеження прав журналіста».

 

За його словами, на цей захід не було акредитації преси, тому офіцери охорони, які були там задіяні, не могли працювати так, як вони працюють з акредитованими пулами преси.

 

«Якби група 5-го каналу прибула туди на 5-10 хвилин раніше, ми б не сиділи і не розбирали цю ситуацію. Я спілкувався з начальником служби охорони, і вони щиро кажуть, що не мали завдання не пропускати 5 канал чи ще когось. Однак ця історія сталась тому, що саме в момент, коли група підійшла до намету, із середини пролунала команда "на вихід"», - сказав пан Лук'яненко. За його словами, усі офіцери охорони прем'єр-міністра перебували перед об'єктивами камери, тобто вони не могли висмикувати дроти з камери.

 

Також Віталій Лук'яненко зазначив, що після цього конфлікту він одразу подзвонив Святославу Цеголку, «висловив жаль» і пояснив, чому так сталось: «У цей момент офіцер охорони забезпечував вихід особи, яку він охороняє, він знаходився на посту. Також я висловив жаль щодо того, що офіцер не зміг ясно, спокійно пояснити, що відбувається».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду