Китайський правозахисник зможе отримати Нобелівську премію миру у 2020 році?

20 Листопада 2010
15397
20 Листопада 2010
17:59

Китайський правозахисник зможе отримати Нобелівську премію миру у 2020 році?

15397
Китайський правозахисник зможе отримати Нобелівську премію миру у 2020 році?
Як стало відомо, китайський правозахисник, письменник і дисидент Лю Сяобо (Liu Xiaobo) нині не має можливості отримати Нобелівські премію миру. Цю інформацію російській службі Бі-бі-сі підтвердив глава комітету премії Турбьорн Ягланд. Це перший подібний випадок в історії премії, починаючи з 1936 року.
Оскільки Лю Сяобо перебуває у в’язниці, а його дружина – під домашнім арештом, премію вручити нікому. Пан Ягланд сказав, що комітет зберігатиме її доти, доки лауреат чи хтось із його найближчих родичів не зможе її забрати. Турбьорн Ягланд підтвердив, що посол Китаю в Норвегії розіслав лист іншим дипломатам, акредитованим в Осло, застерігаючи їх від участі в церемонії.
Нагадаємо, Нобелівську премія миру за 2010 рік Лю Сяобо за «тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї» присудили на початку жовтня. Ця новина застала правозахисника у камері в’язниці: 25 грудня 2009 китайський суд засудив правозахисника і письменника Лю Сяобо до 11 років позбавлення волі за спробу повалення державного ладу.

Дії китайської влади щодо Лю Сяобо неодноразово ставали предметом полеміки між Китаєм, США та іншими західними країнами, які вимагають звільнення правозахисника. На подібні заяви МЗС КНР відповідає, що дії компетентних органів щодо правозахисника підлягають китайському законодавству.
 

Китайський письменник, літературний критик і правозахисник Лю Сяобо (Liu Xiaobo) народився 28 грудня 1955 року в місті Чанчунь провінції Цзілінь. 
Був учасником руху на підтримку студентських протестів у Пекіні (квітень 1989 року). У червні 1989 року він взяв участь у заворушеннях на площі Тяньаньмень у центрі Пекіна, після чого перебуває під пильною увагою китайської влади. Після придушення заворушень, за даними правозахисників, він провів у в'язниці близько 20 місяців.
У 1990-х роках дисиденту довелося провести три роки у виправно-трудовому таборі і вісім місяців - під фактичним домашнім арештом. У червні 2009 року агентство «Сіньхуа» повідомило, що Лю Сяобо заарештований за звинуваченням в «організації в останні роки агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу». 
За деякими даними, Лю Сяобо був затриманий 8 грудня 2008, незадовго до публікації відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ.
Також повідомлялося, що Лю Сяобо - один з авторів так званої «Хартії 08» - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ. Хартію підписали понад 300 громадських діячів і борців за права людини в країні.

«Детектор медіа»

Фото - www.rian.ru
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15397
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду