Україна бойкотує вручення Нобелівської премії миру китайському правозахиснику Лю Сяобо

7 Грудня 2010
16553
7 Грудня 2010
14:16

Україна бойкотує вручення Нобелівської премії миру китайському правозахиснику Лю Сяобо

16553
Україна бойкотує вручення Нобелівської премії миру китайському правозахиснику Лю Сяобо

Представники України та ще 18-ти країн відмовилися відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження нею китайського правозахисника, дисидента і письменника Лю Сяобо (Liu Xiaobo), повідомляє Reuters.

 

У такий спосіб представники країн висловлюють незгоду з рішенням Комітету Нобелівської премії. Окрім перелічених країн, церемонію бойкотуватимуть КНР, Росія, Казахстан, Венесуела, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В`єтнам, Афганістан, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко.

 

Вручення премії, яку Комітет присудив Лю Сяобо на початку жовтня за «тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї», має відбутися у п`ятницю, 10 грудня.

 

За офіційною версією, представник України не зможе взяти участі у церемонії вручення Нобелевської премії миру, оскільки перебуватиме в Києві на плановій службовій нараді. Про це УНІАН заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман.

 

Пані Герман зазначила: «Запрошення на церемонію вручення Нобелевської премії не надходило нікому із представників офіційної влади в Україні». Вона зауважила, що Нобелевський комітет традиційно надсилає такі запрошення послам, які акредитовані в Норвегії. «Але оскільки посол України у п'ятницю, 10 грудня, буде присутній на нараді послів у Києві, він насправді не зможе взяти участь у церемонії, що проводитиме Нобелевський комітет», - сказала Герман.

 

Директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив, що у відмові України відвідати церемонію вручення Нобелевської премії миру немає ніякого політичного контексту.

Раніше Китай активно висловлював протест з приводу вручення премії дисидентові Лю Сяобо. Посол Китаю в Норвегії розіслав листа іншим дипломатам, акредитованим в Осло, застерігаючи їх від участі в церемонії.

 

Нагадаємо, Лю Сяобо не має можливості отримати премію, оскільки перебуває у в'язниці за заклики до повалення державного ладу, а його дружина знаходиться під домашнім арештом.

 

Дії китайської влади щодо Лю Сяобо неодноразово ставали предметом полеміки між Китаєм, США та іншими західними країнами, які вимагають звільнення правозахисника. На подібні заяви МЗС КНР відповідає, що дії компетентних органів щодо правозахисника підлягають китайському законодавству.

 

Китайський письменник, літературний критик і правозахисник Лю Сяобо (Liu Xiaobo) народився 28 грудня 1955 року в місті Чанчунь провінції Цзілінь. 

 

Був учасником руху на підтримку студентських протестів у Пекіні (квітень 1989 року). У червні 1989 року брав участь у подіях на площі Тяньаньмень у центрі Пекіна, після чого перебуває під пильною увагою китайської влади. Після придушення заворушень, за даними правозахисників, він провів у в'язниці близько 20 місяців.

 

У 1990-х роках дисиденту довелося провести три роки у виправно-трудовому таборі. У червні 2009-го Лю Сяобо був заарештований за звинуваченням в «організації в останні роки агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу». 

 

За деякими даними, Лю Сяобо був затриманий 8 грудня 2008, незадовго до публікації відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ.

 

Лю Сяобо - один з авторів так званої «Хартії 08» - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ. Хартію підписали понад 300 громадських діячів і борців за права людини в країні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16553
Читайте також
08.12.2010 14:01
Василь Расевич, Zaxid.net
17 489
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду