Соромно за країну: Україна опинилася в компанії з Росією, Іраком, Венесуелою, тощо

8 Грудня 2010
11780
8 Грудня 2010
13:42

Соромно за країну: Україна опинилася в компанії з Росією, Іраком, Венесуелою, тощо

11780
Нобелівський комітет Норвегії оголосив про те, що Китай і ще 18 країн, серед яких і Україна, відмовилися відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження премією китайського дисидента Лю Сяобо.
Соромно за країну: Україна опинилася в компанії з Росією, Іраком, Венесуелою, тощо

То в яку компанію потрапила Україна? Що це за клуб світових грандів демократії і лібералізму? Це Росія - остання імперія світу, потім Казахстан з довічним президентом, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В`єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко.

Мені як громадянинові України соромно. Кому дякувати за таку ганьбу? Нашому міністерству закордонних справ, на чолі з Костянтином Грищенком, цьому професорові реальної політики?

 

Схоже, нашим дипломатам не соромно, як і представникам Адміністрації, які назвали причину державної неповаги до найпрестижнішої світової нагороди, - «український посол у Норвегії викликаний на планову нараду».

Краще б «Надзвичайний і Повноважний» ліг у лікарню на «планову операцію». Або зламав ногу. Адже не підеш на церемонію у фраку і ногою в гіпсі. Як казав Антон Павлович Чехов, наш український земляк: «Я не знаю, що таке порядність, я знаю, що таке порядна людина».

 

Питається, навіщо мізки промивати своїм громадянам? Краще б чиновники чесно сказали, що для них державна доцільність (як вони її розуміють) вища за імідж, авторитет країни, її державний суверенітет. Якась незмивна плівка інтелектуальної і етичної занедбаності! Пригадав, що в нацистській Німеччині були «економічно доцільні євреї», яких не відправляли в газову камеру, а примушували працювати на благо рейху.

Схоже, проблема «бути чи не бути на врученні Нобелівської премії миру Україні» не у сфері міждержавних відносинах, а психології окремих осіб влади. Точніше в комплексі неповноцінності наших українських державних мужів.

 

Тобто, існує державна неповноцінність для зовнішнього користування, зовнішньої політики, а для внутрішнього інтересу надповноцінність, - пиха і самовдоволення, зарозумілість і підступність щодо своїх громадян. Це не мої ідеї, а австрійського психолога неофрейдиста Альфреда Адлера. Адже в Конституції України написано в статті номер один - «Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою».

А доцільність, якщо не за Маккіавеллі, спонукає до зовсім інших вчинків і рішень. Якщо робити вибір і оголошувати пріоритети в зовнішній політиці, то дружити треба з Норвегією, а не з Китаєм.

 

Норвегія - найщасливіша і успішна країна світу. У Норвегії ВВП на душу населення - 40000 доларів, у Китаї - 5600, у Норвегії дитяча смертність 3,7 на 1000 новонароджених, в Китаї, відповідно, 24,1. Подивіться, скільки на душу населення споживає Норвегія і Китай газу, нафти, м`яса, електроенергії, риби. Які зарплати у людей, яка охорона здоров`я, система соціального, пенсійного забезпечення у цих країн.

Зовнішній борг Норвегії - нуль відсотків! Єдиний в світі прецедент! У Китаї зовнішній борг становить астрономічну цифру в 233 млрд. доларів. (Див.: Географічний довідник ЦРУ, 2005 рік).

 

Поза сумнівом, китайська сторона організувала цю ганебну акцію, в якій бере участь і офіційний Київ. «Узяли під козирьок», сказали: «Єсть! Так точно!» І ніякого державного суверенітету, ніякої незалежності від Китаю. Ще раз - ГАНЬБА!

Колись СРСР, КПРС цькували радянських лауреатів премії миру - Андрія Сахарова, письменників Олександра Солженіцина, Йосипа Бродського, Бориса Пастернака. Чим же ми відрізняємося від тієї країни, яку так поспішаємо забути? Від комуністів, які тоді садили до психлікарні «політичних», незгодних з «генеральною лінією».

Нобелівська премія миру - це премія не борцеві за «мир в усьому світі», а премія видатним людям, які борються з незаконним насильством держави проти звичайного обивателя, громадянина своєї країни. Загалом «заплуталися в зв`язках» «знатні люди» нашої Української держави.

 

***

 

Члени Нобелівського комітету удостоїли Лю Сяобо вищої гуманітарної премії за «його тривалу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї».

Письменникові, літературному критику і правозахиснику Лю Сяобо 54 роки. У 1982 році він закінчив факультет китайської літератури університету Цзілінь, а потім аспірантуру на кафедрі китайської літератури в Пекінському педагогічному університеті і став викладачем на цій же кафедрі. У 1988-му захистив докторську дисертацію.

 

Друкувався як літературний критик у різних журналах, читав лекції в Університеті Осло, Гавайському і Колумбійському університетах. У квітні 1989 року Лю Сяобо повернувся до Пекіна і взяв участь у русі на підтримку студентських протестів.

У червні разом з тисячами інших демонстрантів, яких надихнули демократичні перетворення в СРСР, він виходить на площу Тяньаньмень в Пекіні, а після придушення протестів танками і розстрілу демонстрації проводить у в`язниці близько 20 місяців.

 

У 1996 році Лю Сяобо потрапляє на три роки у виправно-трудовий табір. У 2004-му за боротьбу на захист свободи преси його нагороджують щорічною премією міжнародної організації «Репортери без кордонів». За підготовку наприкінці 2008 року «Хартії 2008» - відкритого звернення правозахисників до керівництва Китаю з вимогою дотримуватися прав людини і демократії - він проводить вісім місяців під домашнім арештом.

Пізніше хартію підписали більше трьохсот громадських діячів і борців за права людини в Китаї. 23 червня 2009 року Лю Сяобо затримують за звинуваченням у підбуренні до повалення соціалістичного ладу в Китаї. 25 грудня 2009 року китайський суд засудив його за цим звинуваченням до 11 років в`язниці.

 

Віктор Тимошенко, для блогу УНІАН

 

Фото - www.unian.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віктор Тимошенко, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11780
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tr
4897 дн. тому
Україна це якась людина, чи що? Україна - це люди які в нії живуть, ото ж так і пишіть: Соромно за нас, за себе, etc.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду