Нацрада поки не зменшила квоту української мови до 60% харківському «Тоніс-Центр» і «Радіо Динамо»

5 Жовтня 2010
20424
5 Жовтня 2010
18:19

Нацрада поки не зменшила квоту української мови до 60% харківському «Тоніс-Центр» і «Радіо Динамо»

20424
Нацрада поки не зменшила квоту української мови до 60% харківському «Тоніс-Центр» і «Радіо Динамо»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 5 жовтня відклала вирішення питань про переоформлення ліцензій харківської регіональної телемовної компанії «Тоніс-Центр» (канал «7») і ТОВ ТРК «"Киевские ведомости" - телерадіоефір» («Радіо Динамо»), які просили зменшити квоту української мови до 60%.

 

«Тоніс-Центр» просила переоформити ліцензію, зменшивши частку української мови з 80% до 60%, а також зменшити квоту національного продукту і збільшити іноземного. Представник компанії пояснював, що канал хоче використовувати власний російськомовний архів. «Ми є прикордонною областю Росії, є багато побажань, щоб збільшувалася частина програм російською мовою. Крім цього, російськомовні програми зараз упали в ціні», - додав він.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак і перший заступник голови Оксана Головатенко запропонували компанії зменшити частку мови до 75%, але представник мовника зазначив, що такі зміни не мають сенсу, оскільки не будуть суттєвими і попросив «хоча б 65%». Врешті-решт прохання компанії підтримали тільки голова Нацради Володимир Манжосов і Микола Фартушний, інші члени регулятора утрималися від голосування, і питання було перенесено.

 

Так само просили зменшити частку української мови з 90% до 60% представники «Радіо Динамо».  Голова програмного департаменту Анастасія Гордієнко наголосила, що компанія буде вдячна і за рішення Нацради про «не менше 75% української мови».  Мовні зміни вона пояснила тим, що «на відсотках російської мови плануємо робити культурно-мистецькі, науково-просвітницькі програми про здоров'я, кіно, день в історії», а інформаційне мовлення буде українською мовою. Зміни, за її словами, підтверджені фокус-групами, проведеними TNS Ukraine.

 

Лариса Мудрак нагадала мовникам про місто Нью-Йорк, де живе 60 націй, але об'єднавчою мовою є англійська, хоча деякі дослідження показують, що більш поширеною є іспанська. У відповідь Володимир Манжосов навів приклад Швейцарії, де державними є чотири мови.

 

Нацрада попросила «Радіо Динамо» надати їй результати соціологічного дослідження для ознайомлення і поки відклала питання переоформлення ліцензії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20424
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
41-45
4960 дн. тому
Вот только не надо врать!!1
NY
4960 дн. тому
Вот только не надо врать! Неплохо б вспомнить что в Нью Йорке вещает русское радио со 100% вещанием на русском языке. И может не одно. А еще больше есть радиостанций которые вещают на испанском. http://www.nyradioguide.com/freqlist.htm
люся явкунеуч.
4961 дн. тому
Поклонімося, братіє, поцраді за цей широкий жест у бік хохляцтва!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду