Нацрада не застосовує санкцій за порушення мовних квот і відхилення від програмної концепції

29 Липня 2010
15963
29 Липня 2010
10:09

Нацрада не застосовує санкцій за порушення мовних квот і відхилення від програмної концепції

15963
Нацрада не застосовує санкцій за порушення мовних квот і відхилення від програмної концепції

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 28 липня розглянула результати перевірок понад 30-ти мовників і провайдерів. Більшість із них взяла до відома, у випадках порушень - зобов'язала керівників усунути їх протягом місяця.

 

При цьому санкції не застосовано до ТРК «Екран» з міста Джанкой. Компанія мовить на 11 ТВК у Джанкої 4 години на добу (решту часу - Новий канал). При цьому українська мова становить лише 45,5% (за ліцензією - згідно з законом), а крім цього, зафіксована реклама російською мовою (заборонено законом про рекламу). Компанія попросила в Нацради зменшити квоту української мови. Регулятор одразу вніс ці зміни, записавши не менше 58% української мови та продовживши строк дії ліцензії на мовлення ТРК «Екран».

 

Так само перевірка зафіксувала порушення мовних квот в ефірі сімферопольського ТОВ «Студія Артекс». Українська мова в ефірі становить 23%, частка музичних творів українських авторів - 26% (а має бути не менше 50%), зафіксована реклама двома мовами - російською з українським перекладом. Водночас компанія збільшила обсяг власних програм з 10 до 24 годин на добу, вітчизняних - з 14 до 24 годин на добу та транслювала більше інформаційно-просвітницьких і культурологічних програм. Результати перевірки взяті до відома, а мовника зобовэязали протягом місяця усунути порушення.

 

При відхиленнях від програмної концепції Нацрада також берез результати перевірок до відома і зобов'язує усунути порушення за місяць.

 

Попередження за результатами перевірок винесені провайдеру ТОВ «ПанМедіа» з міста Бровари ( не ретранслюють 16 передбачених ліцензією каналів, натомість ретранслюють 27 не передбачених), ТРК «Терра-ТВ» (ліцензію на супутникове мовлення вже анульовано через відсутність мовлення, що ж до кабельної ліцензії - попередження, оскільки не повідомили Нацраду про зміну директора і початок мовлення), ТРК «Шанс» з міста Калуша (зменшили обсяги власного виробництва з 19 до 9,5 годин на добу), ТОВ «Ідана Юкрейн» з міста Києва (не повідомили про початок мовлення, про зміну фактичної адреси й адреси студії, мовили з іншим логотипом).

 

Також регулятор вирішив звернутися до суду про анулювання ліцензій двох провайдерів - ТРК «Телекомсервіс» з міста Чоп (відсутня діяльність провайдера) і ТК «Мелітопольське кабельне телебачення» (раніше виносилися попередження, компанія не виправилася), а також констатував відсутність мовлення й анулював ліцензію ТК «Сімейний екран» з міста Києва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15963
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АЛександр
5030 дн. тому
Ну да где ж порядок будет в сфере тв и радио, если нац рада занимается попустительством!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду