Нацрада поки не дозволила «Нашому радіо» та «Шансону» зменшити частку української мови до 75%

30 Липня 2010
20017
30 Липня 2010
10:50

Нацрада поки не дозволила «Нашому радіо» та «Шансону» зменшити частку української мови до 75%

20017
Нацрада поки не дозволила «Нашому радіо» та «Шансону» зменшити частку української мови до 75%

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 липня не змогла прийняти рішення про переоформлення ліцензій ЗАТ «ТРК "Лідер"» (радіо «Шансон») і ПАТ «Наше радіо» у зв'язку зі зміною частки української мови до не менше 75%. Причиною нестачі голосів стало те, що в умовах конкурсів, у яких компанії виграли свої частоти, були прописані інші мовні квоти.

 

ТРК «Лідер» хотіла об'єднати дві свої ліцензії та уніфікувати програмну концепцію, зокрема й записавши частку української мови «не менше 75%». Проте заступник голови Нацради Лариса Мудрак звернула увагу на те, що на різних частотах були різні конкурсні умови, у тому числі мовні: в частині ліцензій мова 100% українська, в частині - з можливим урахуванням регіональних особливостей. Тому Нацрада не прийняла рішення про переоформлення у зв'язку з необхідністю «доопрацювати узгодження конкурсних умов».

 

«Наше радіо» просило зменшити частку української мови зі 100% до «не менше 75%» (хоча 100% української мови було конкурсною умовою).

 

На запитання членів Нацради, чому «Наше радіо» просить зменшити квоту державної мови, представник компанії відповіла, що на ефіри часто приходять російськомовні гості. Проте, як зауважила перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко, мова гостей ефіру не впливає на мову програм. Голова Нацради Володимир Манжосов припустив, що «Наше радіо» хоче в такий спосіб стати в рівні конкурентні умови з іншими мовниками.

 

І хоча юридичне управління Національної ради зауважило, що регулятор має право застосувати інші конкурсні умови та змінити дані в ліцензії, Нацраді не вистачило голосів для прийняття рішення про переоформлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20017
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду