detector.media
05.10.2010 18:19
Нацрада поки не зменшила квоту української мови до 60% харківському «Тоніс-Центр» і «Радіо Динамо»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 5 жовтня відклала вирішення питань про переоформлення ліцензій харківської регіональної телемовної компанії «Тоніс-Центр» (канал «7») і ТОВ ТРК «"Киевские ведомости" - телерадіоефір» («Радіо Динамо»), які просили зменшити квоту української мови до 60%.

 

«Тоніс-Центр» просила переоформити ліцензію, зменшивши частку української мови з 80% до 60%, а також зменшити квоту національного продукту і збільшити іноземного. Представник компанії пояснював, що канал хоче використовувати власний російськомовний архів. «Ми є прикордонною областю Росії, є багато побажань, щоб збільшувалася частина програм російською мовою. Крім цього, російськомовні програми зараз упали в ціні», - додав він.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак і перший заступник голови Оксана Головатенко запропонували компанії зменшити частку мови до 75%, але представник мовника зазначив, що такі зміни не мають сенсу, оскільки не будуть суттєвими і попросив «хоча б 65%». Врешті-решт прохання компанії підтримали тільки голова Нацради Володимир Манжосов і Микола Фартушний, інші члени регулятора утрималися від голосування, і питання було перенесено.

 

Так само просили зменшити частку української мови з 90% до 60% представники «Радіо Динамо».  Голова програмного департаменту Анастасія Гордієнко наголосила, що компанія буде вдячна і за рішення Нацради про «не менше 75% української мови».  Мовні зміни вона пояснила тим, що «на відсотках російської мови плануємо робити культурно-мистецькі, науково-просвітницькі програми про здоров'я, кіно, день в історії», а інформаційне мовлення буде українською мовою. Зміни, за її словами, підтверджені фокус-групами, проведеними TNS Ukraine.

 

Лариса Мудрак нагадала мовникам про місто Нью-Йорк, де живе 60 націй, але об'єднавчою мовою є англійська, хоча деякі дослідження показують, що більш поширеною є іспанська. У відповідь Володимир Манжосов навів приклад Швейцарії, де державними є чотири мови.

 

Нацрада попросила «Радіо Динамо» надати їй результати соціологічного дослідження для ознайомлення і поки відклала питання переоформлення ліцензії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY