detector.media
30.08.2010 22:10
«MTV-Україна» ледь не потрапив під кримінальну статтю за дитячу порнографію в South Park

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на черговому засіданні 30 серпня за зверненням громадянки Новиченко розглянула питання про мультсеріал «Південний парк» (South Park), який транслювався в ефірі ТОВ «Музичне телебачення» (телеканал «MTV-Україна») 25 травня цього року з 22:00 до 24:00 години, а також ще одну серію, яка транслювалася нещодавно. Переглянувши відео і заслухавши експертний висновок, члени комісії майже одностайно схилялися до того, що ця анімація належить до продукції, яка містить дитячу порнографію, виробництво та обіг якої у будь-якій формі в Україні забороняються.

 

В епізодах «Південного парку», які переглянули члени комісії, йшлося про дитяче сприйняття одностатевих сексуальних відносин. «Один із героїв мультсеріалу - Картман - з метою підвищення свого авторитету серед друзів, використовуючи довіру свого приятеля Батерста (який сам зазначає, що йому 8 років), робить провокативні дії (бере до рота статевий орган Батерста). Показуючи фото приятелям, хлопчик назвав Батерста геєм, але друзі зауважили, що за цих обставин геєм є не Батерст, а сам Картман. З метою довести протилежне, Картман приходить до Батерста, щоб, ввівши останнього в оману, сфотографувати свої статеві органи у нього в роті. В кульмінаційний момент до кімнати входить батько Батерста», - описують епізоди експерти НЕК.

 

На думку членів НЕК, відеозаписи містять зображення імітації сексуальних дій та розмови про фізіологічні деталі сексуальних дій, тож цей мультсеріал належить до продукції, що містить дитячу порнографію.

 

Їм заперечили представники телеканалу, які сказали, що канал має прокатне посвідчення на цей мультсеріал 16+, тому транслюють його після 22-ї години. За визначенням програмного директора Марії Панченко, мультсеріал висвітлює соціально значимі події - пояснює дітям, що таке одностатеві стосунки.

 

Таке пояснення обурило присутніх. Представникам «MTV-Україна» закинули, що прокатне посвідчення було видано для аудиторії 18+.

 

Оскільки виявилося, що потрібно додатково вивчити нові факти, голова НЕК Василь Костицький запропонував створити робочу групу і разом з представниками прокатної комісії вивчити прокатне посвідчення, видане на фільм. «Якщо ми сьогодні визнаємо цей мультсеріал таким, що належить до продукції, яка містить дитячу порнографію, ми будемо зобов'язані повідомити про це Міністерство внутрішніх справ. Тоді цей телеканал нестиме кримінальну відповідальність за розповсюдження дитячої порнографії», - сказав пан Костицький.

 

У результаті члени НЕК вирішили створити робочу групу, надіслати лист застереження до керівників «MTV-Україна» і запросити їх, а також представників МВС на наступне засідання, яке попередньо заплановане на 16 вересня.

 

Нагадаємо, у 2008 році комісія з питань моралі вже досліджувала «Південний парк», який транслювався в ефірі «MTV-Україна», разом з мультсеріалами «Бівіс і Батхед» та «Сімпсони» за зверненням заступника прокурора міста Києва Вадима Горана. Тоді НЕК не побачила порушень закону у трьох культових американських мультфільмах для дорослих, а лише зазначила, що вони за змістом і лексикою належать до кіно- і відеопродукції, яка має обмеження глядацької аудиторії «16». Тобто їхня демонстрація в ефірі дозволяється з 21:00 до 6:00.

 

Мультсеріал South Park транслюється в різних країнах з 1997 року, у трьох з них (Ірані, Сингапурі, Малайзії) заборонений.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY