Наталя Петрова: Вимога Севастопольскої мерії зняти керівника ТРК «Бриз» є цензурою

11 Червня 2010
13980
11 Червня 2010
11:20

Наталя Петрова: Вимога Севастопольскої мерії зняти керівника ТРК «Бриз» є цензурою

13980
Наталя Петрова: Вимога Севастопольскої мерії зняти керівника ТРК «Бриз» є цензурою

Вимога керівництва Севастопольської міської державної адміністрації від Міністерства оборони України звільнити начальника телерадіокомпанії ВМС України «Бриз» Мирослава Мамчака, на думку юриста Наталії Петрової, є формою  цензури, бо  вимога про чиєсь  звільнення  з огляду на власне тлумачення  почутого  в ефірі  є протиправною. Про це пані Петрова повідомила в коментарі ТК.

 

«Негативні оцінки  плюралізму  та бажання чути  лише одобрямс  з боку чиновника   є також  формою незаконного  тиску  на працівника ТРК та посяганням на права  слухачів  отримати різнобічну інформацію  з суспільно важливої теми. Голові Севастопольської міськдержадміністрації цілком можливо може не подобатися все чи щось, що звучить  в ефірі  ТРК. Тут одна рада - не слухати і не дивитися  і свої  пропозиції тримати при собі», - сказала Петрова.

 

На підтвердження своїх висновків юрист посилається на статті 4 і 5 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

У статті 4 ідеться про те, що держава гарантує реалізацію прав на інформацію,  на вільне  і відкрите обговорення суспільно важливих проблем із застосуванням  телебачення і радіомовлення.

 

А ст. 5 називається «Гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій» прямо фіксує положення про заборону цензури в Україні, а в пункті 3 ст. 5 прямо ідеться: «Не  вмотивоване  законодавством  України втручання органів державної влади чи органів місцевого  самоврядування,  громадських чи релігійних об'єднань, їх посадових осіб чи працівників, а також власників у сферу професійної діяльності  телерадіоорганізацій  не допускається».

 

 Також Наталія Петрова нагадує, що згідно зі ст. 7 Закону про ТБ і РМ, єдиним  органом  державного регулювання діяльності у сфері  телебачення і радіомовлення є  Національна рада України з питань  телебачення  і  радіомовлення.

 

Як повідомляла ТК з посиланням на «Радіо Свобода», наприкінці квітня новопризначений голова Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов направив міністрові оборони України адміралу Михайлові Єжелю листа з різкою критикою редакційної політики «Бризу», зокрема висловлювань в ефірі щодо «харківських угод», а також стосовно дій російських військових у Севастополі.

 

Прес-служба мерії у коментарі «Радіо Свобода» сказала, що не може ані підтвердити, ані спростувати дану інформацію.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13980
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Коровайко
5070 дн. тому
Вот это и есть она - попытка цензуры. В спортлото пусть еще напишут.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду