detector.media
11.06.2010 11:20
Наталя Петрова: Вимога Севастопольскої мерії зняти керівника ТРК «Бриз» є цензурою

Вимога керівництва Севастопольської міської державної адміністрації від Міністерства оборони України звільнити начальника телерадіокомпанії ВМС України «Бриз» Мирослава Мамчака, на думку юриста Наталії Петрової, є формою  цензури, бо  вимога про чиєсь  звільнення  з огляду на власне тлумачення  почутого  в ефірі  є протиправною. Про це пані Петрова повідомила в коментарі ТК.

 

«Негативні оцінки  плюралізму  та бажання чути  лише одобрямс  з боку чиновника   є також  формою незаконного  тиску  на працівника ТРК та посяганням на права  слухачів  отримати різнобічну інформацію  з суспільно важливої теми. Голові Севастопольської міськдержадміністрації цілком можливо може не подобатися все чи щось, що звучить  в ефірі  ТРК. Тут одна рада - не слухати і не дивитися  і свої  пропозиції тримати при собі», - сказала Петрова.

 

На підтвердження своїх висновків юрист посилається на статті 4 і 5 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

У статті 4 ідеться про те, що держава гарантує реалізацію прав на інформацію,  на вільне  і відкрите обговорення суспільно важливих проблем із застосуванням  телебачення і радіомовлення.

 

А ст. 5 називається «Гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій» прямо фіксує положення про заборону цензури в Україні, а в пункті 3 ст. 5 прямо ідеться: «Не  вмотивоване  законодавством  України втручання органів державної влади чи органів місцевого  самоврядування,  громадських чи релігійних об'єднань, їх посадових осіб чи працівників, а також власників у сферу професійної діяльності  телерадіоорганізацій  не допускається».

 

 Також Наталія Петрова нагадує, що згідно зі ст. 7 Закону про ТБ і РМ, єдиним  органом  державного регулювання діяльності у сфері  телебачення і радіомовлення є  Національна рада України з питань  телебачення  і  радіомовлення.

 

Як повідомляла ТК з посиланням на «Радіо Свобода», наприкінці квітня новопризначений голова Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов направив міністрові оборони України адміралу Михайлові Єжелю листа з різкою критикою редакційної політики «Бризу», зокрема висловлювань в ефірі щодо «харківських угод», а також стосовно дій російських військових у Севастополі.

 

Прес-служба мерії у коментарі «Радіо Свобода» сказала, що не може ані підтвердити, ані спростувати дану інформацію.  

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY