detector.media
11.05.2010 11:41
Європейські журналісти стурбовані цензурою в українських ЗМІ

Європейська федерація журналістів і Європейська група Міжнародної федерації журналістів стурбовані останніми заявами про цензуру в українських ЗМІ. Про це йдеться у прес-релізі, поширеному Комітетом Київської незалежної медіа-профспілки 11 травня, повідомляє Українська правда.

 

Стурбованість, зокрема, викликало те, що журналісти українського приватного телеканалу «1+1» поскаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня не дозволили висвітлювати важливі новини, які могли не сподобатися новій владі. Деякі телепрограми, які критикують уряд, були зняті з ефіру.

 

Крім того, журналісти ще одного телеканалу СТБ оприлюднили заяву, в якій засудили випадки цензури, зазначається в повідомленні.

 

«У нас є декілька явних випадків запровадження цензури і тиску на журналістів провідних українських телеканалів, котрі показують, що влада України намагається зменшити свободу слова при потуранні власників, - заявив президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Арне Кьоніг. - Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії  основні кроки, які ми бачили в останні роки. Вони були здійснені частково і завдяки свободі преси. Але останні тенденції показують згортання прав журналістів і прав людини в цілому».

 

У ЄФЖ також дізналися, що під час прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції), змушують журналістів ставити заздалегідь узгоджені запитання - тож журналісти, які не погоджуються зробити так, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою.

 

Партнер Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) в Україні - Незалежна медіа-профспілка - також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується.

 

«Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних в Європейській конвенції з прав людини», - додав Кьоніг.

 

До ЄФЖ входить понад 250 тисяч журналістів у більш ніж 30 країнах Європи.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY