В Україні дотримуються догми: перемога у Великій Вітчизняній

9 Травня 2010
16964
9 Травня 2010
10:30

В Україні дотримуються догми: перемога у Великій Вітчизняній

16964
Тематика Другої світової війни в Україні демонструє усю розмаїтість спектру думок і оцінок. Особливо помітним це стає напередодні 9 травня, коли в Україні відзначають завершення війни між СРСР та нацистською Німеччиною
В Україні дотримуються догми: перемога у Великій Вітчизняній

 

 

Знаний публіцист Микола Рябчук, автор книги «Дві України», на запитання, як ставитись до повернення в громадський обіг та у ЗМІ терміну «Велика Вітчизняна війна», апелює до власного есея «Самопровінціалізація». Його вважає актуальним і зараз. Там Рябчук таке формулювання у медіа називає сталінською формулою:

 

«Здавалося б, цілком очевидно, що для тих українців, котрі не вважали і не вважають Совєтський Союз "своїм", війна між "поганим" окупантом (совєтським) і "ще гіршим"  (нацистським) не могла і не мусила бути "вітчизняною"».

 

 

 

«Вітчизна», яка роз'єднує

 

«Наші ж мас-медії, - продовжує Рябчук,- накидають усьому населенню ідеологізовану точку зору. Точку зору тої частини українців, котрі, подібно до росіян, вважали і досі вважають Совєтський Союз своєю "вітчизною"». На переконання публіциста, нейтральна формула «Друга світова війна» є прийнятною для всього населення - на відміну від суто совєтської формули «Велика Вітчизняна», «яка нас ділить, а не об'єднує».

 

Редактор відділу політики тижневика «Дзеркало тижня» Сергій Рахманін вважає, що коли йдеться про висвітлення Другої світової, то українська журналістика завжди є журналістикою крайнощів: «Часто це не стільки вплив чиєїсь волі, а таке сприйняття ситуації. Є дві проблеми - це відсутність єдиної держполітики та відсутність нормального власного самодостатнього й національного погляду на історію». 

 

 

Загадкове 9-те травня

 

На погляд Рахманіна, доки так буде, одних і тих самих осіб будуть вважати одні - бандитами, а інших - героями: «І так буде, поки ми лінуватимемось вивчати власну історію і створювати єдиний консолідований погляд на те, що відбувалось у нас». Редактор певен, що слід разом шанувати свою історію і героїв, а в такі дні згадувати своїх жертв.

 

Нагадує Рахманін і про ще один момент: «Війна закінчилась не в травні, а у серпні, а опір закінчився 2 травня, а капітуляцію підписали 8 травня. Отже, 9 травня - це фетиш. Я би це сприймав як день спільної перемоги над нацизмом, з іншого боку - це день пам'яті за жертвами. І дуже сподіваюсь, що це колись буде день порозуміння, якого досі бракувало Україні». Журналіст нарікає, що ця жорстока сторінка в історії України все ще залишається білою.

 

 

 

 

«Парад Перемоги», картина Михайла Хмелька

 

 

У Німеччині День перемоги - не день поразки

 

Тим часом, німецький журналіст Томас Урбан сказав «Німецькій хвилі», що дебати щодо єдності у сприйнятті нацією завершення Другої світової актуальні зараз і в Німеччині. «Ця дискусія у ФРН вже відбулась 25 років тому, її підняв тодішній президент Німеччини, котрий сказав, що німці мають сприймати 8 травня як день звільнення, а не поразки. І зараз я спостерігаю, що більшість так і думає. Лише повоєнне покоління вважало 8 травня днем поразки у війні».

 

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

Фото - www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16964
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
yaska
5114 дн. тому
добре, хоч ветерани майже не користуються Інтернетом, бо в них і так очі мокрі від журналістських "це ваше,а це наше". всі ці "факти", кому потрібно, вже давно відомі, а хто читає цитати, вирванні з контексту, так і буде ходити по майданах і кричати те, що почув від сусіда. та нє, я не права. в нас розумні люди.
маркетолог
5114 дн. тому
2Голос_сієв // безусловно, "наша біль" - это очень правильный оборот. грамотный. и видно, что мозг выкручивать не пришлось))))))) браво! симптоматично.
Голос_сієв
5114 дн. тому
Ну ось ми вже цураємось власної історії. Власне в Україну поприїздило багато люду, і журналістьського в тому рахунку з Канади, Штатів. Люду для якого частиною їх не придуманої історії є історія їхньої справжньлї Батьківщини. Так для колишніх мешканців Заходу є справді не прийнятним усвідомлення, навіть не терміну, усвідомлення змісту слів - Велика Вітчизняна Війна. Ці чужинці приходять до нас не з повагою до нашої історії а з місією, з місією винищення нашої історії. Звертає на себе увагу злагодженність дій, чи точніше діянь, цих чужинців. Навіть термін цікавий придумали - Самопровінціалізація . Тху ! Аж вимовити важко ! Це ж треба так мізки викручувати щоб язиком повторити зась. Пани Укроамериканці! ( віддячив!) До чужого монастиря зі своїм уставом не лізьте! Це наша історія, історія нашого народу! І ми в майбутне донесем нашим нащадкам - ВИ НАЩАДКИ ВЕЛИКОЇ КРАЇНИ - СРСР ! Так були горесті, біди, страждання, але це ваша історія, наша біль. Не цураймося! ... Бо іншої історії Батьківщини у нас не має!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду