Кому вигідно скасувати 50-відсоткову квоту на українську музику?

5 Травня 2010
13636
5 Травня 2010
14:32

Кому вигідно скасувати 50-відсоткову квоту на українську музику?

13636
У парламенті зареєстровано законопроект, що передбачає скасування обов’язкової 50-відсоткової квоти на трансляцію музичних творів українських авторів у телерадіоефірі. Хто виграє від цього?
Кому вигідно скасувати 50-відсоткову квоту на українську музику?

Народний депутат Олена Бондаренко з Партії регіонів пропонує вилучити з закону «Про телебачення і радіомовлення» норму про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

Музичний продюсер Олександр Стасов, який раніше опікувався радіопроектами на FM-станціях сказав «Німецькій хвилі», що й нині в ефірах немає половини українських творів: «Насправді можна почути лише близько 10-15 відсотків вітчизняного продукту, до якого зараховуються пісні українською й російською, а також іншими мовами, що вироблені в Україні. А 50 відсотків з'являється, лише коли проводиться моніторинг Нацради з питань радіо і телебачення, про який мовників завчасно попереджають «свої люди»».

 

Чим погані квоти?

 

Ініціаторка змін до закону пояснює: мовляв, немає відповідної кількості творів, тому й програми звучать однотипні. Стасов каже, що творів вистачає, адже активна музична операційна база будь-якої радіостанції складається з 800 пісень: «В Україні за роки існування держави точно вироблено понад 800 пісень придатних для радіоефіру. І вони є популярними. Скажімо аудиторія, з якої я працював - молодь і поціновувачі рок-музики обожнюють гурти «Скай», «Воплі Відоплясова», «Братів Гадюкіних», «Грін Грей», «Братів Карамазових», «Тартак», «ТНМК» - і цей список можна ще продовжувати».

 

Програє український шоу-біз...

 

Олександр Стасов нині організовує концерти українських виконавців і є арт-директором мережі нічних клубів. Він заявляє, що якщо закон ухвалять - втратити може шоу-бізнес, адже музиканти в Україні можуть заробляти лише концертами, і якщо музики не буде в ефірі, про них не знатимуть. Також продюсер переконаний, що програє теж радіо-бізнес, тому що не буде розвиватися, адже всі кошти так чи інакше вимиватимуться за кордон.

 

...виграють російські власники радіостанцій

 

Зручно у разі ухвалення закону, на думку продюсера, буде лише радіомовникам, що належать до так званих «франшизів», тобто адаптованих радіопродуктів іноземних виробників: «У випадку України - переважно російських. Тобто не треба тримати в штаті працівників - адже можна отримувати плей-списки, приміром, з Москви й не змінювати їх або ретранслювати продукт. Так було десь до 2000 року. Якщо закон змінять, це буде крок назад» - коментує Стасов.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - www.dw-world.de

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13636
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 605
16.04.2011 12:00
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
26 709
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
врп
5106 дн. тому
Давно пора! После качественной музыки слушать дворовое "творчество" тех, кого крутят по радио во исполнение "нормы" - тошно становится. И от перечисленных в статье "гуртов" - тоже, бо запилены уже донельзя...
999 - 999
5106 дн. тому
Дожились. То ли еще будет!Пусть отменяют в России, а не у нас. У нас есть свой собственный продукт. Нужно хоть какую то гордость иметь. А не нравится , слушай другие волны. Я например , в Украине, хочу слушать украинских исполнителей. Отмена этой нормы будет направлена против украинского слушателя и украинских исполнителей и украинской культуры.
1
5106 дн. тому
Выгодно её отменить всем нормальным людям, которые ценят свободу выбора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду