Регіонали хочуть, щоб ЗМІ несли відповідальність за брехню політиків, а влада – реагувала на заяви медіа

3 Травня 2010
16207
3 Травня 2010
16:57

Регіонали хочуть, щоб ЗМІ несли відповідальність за брехню політиків, а влада – реагувала на заяви медіа

16207
Регіонали хочуть, щоб ЗМІ несли відповідальність за брехню політиків, а влада – реагувала на заяви медіа

Народний депутат (фракція Партії регіонів), член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко з нагоди Всесвітнього дня свободи преси заявила, що свобода слова передбачає можливість безстрашно висловлювати свої думки, водночас не порушуючи чужих прав, «інакше виходить вакханалія - те, що загалом ми бачимо зараз у відносинах між журналістами і політиками, між суспільством і медіа».

 

Також вона наголосила на відповідальності за слово. «І якщо воно брехливе, ти маєш нести за це відповідальність. У нас, на жаль, поки ця норма не те що не працює, вона не розвинута, вона не використовується повною мірою. Тобто ми бачимо безвідповідальні заяви політиків, потім - безвідповідальне транслювання цих заяв через безвідповідальні ЗМІ», - додала Олена Бондаренко.

 

Коментуючи останній звіт організації Freedom House, яка на основі доповіді «Репортерів без кордонів» стверджує про скорочення свободи слова в Україні на фоні тенденції до зменшення свободи слова в усьому світі, Олена Бондаренко відзначила: «Можу тільки сказати, що всі ці рейтинги, в тому числі Freedom House, - досить відносні та досить суб'єктивні. Все-таки тут слід більше орієнтуватися на те, наскільки зараз полегшений доступ громадян до інформації, наскільки різні ЗМІ і ті точки зору, які вони подають».

 

На її думку, в Україні доступу до інформації немає, тому що «державна машина незалежно від того, хто при владі, є дуже непрозорою». Що ж до різноманітності точок зору, представлених у ЗМІ, Олена Бонадренко не бачить у цьому згортання свободи слова, адже висловлюються «абсолютно всі».

 

Ще однією тенденцією вона назвала надмірну політизацію та суб'єктивізацію журналістки. «На жаль, більша частина журналістів у нас страждають політичною за ангажованістю, прихильністю до тієї чи іншої політичної системи поглядів і демонстрацією через свою роботу цих політичниї поглядів». На її думку, в Україні переважає журналістика ідей і поглядів, а не журналістика фактів, що є підміною понять, у тому числі і по свободі слова.

 

Тим часом народний депутат (фракція Партії регіонів), член Комітету з питань свободи слова та інформації Володимир Ландік з нагоди Всесвітнього дня свободи преси заявив, що в Україні є лише перша частина свободи слова - свобода висловитися.

 

«На жаль, у нас у країні поки не повністю сформований принцип реагування влади на заяви мас-медіа. От і виходить, що ЗМІ називають четвертою владою, але на практиці у них влади немає», - відзначив він. Найнижчий, за його словами, рівень реагування на факти, викладені в ЗМІ, у правоохоронних органів.


Винними в цьому Володимир Ландік називає попередню владу, яка «використовувала ЗМІ для самореклами». Водночас, на його думку, нинішня влада «не бездумно маячить на телеекранах», а з'являється в ефірі тільки «з конкретними фактами і заявами».

 

Також Володимир Ландік побажав владі розвивати свободу слова і завжди вчасно реагувати на заяви ЗМІ, а журналістам - мати свою громадянську позицію, бути незаангажованими і чесними.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16207
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
о.к.
5108 дн. тому
еге ж, припинять, коли навколо натовп wannabe піхвошиків з ерегованими язиками
Bob
5109 дн. тому
пора прекращать брать интервью у рыгыаналав , бо ляпнуть что-то в эфире "безвідповідальне" и отдувайся потом. Особенно Бондаренко надо игнорировать , там безответственность на безответственности и безответственностью погоняет !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду