detector.media
03.05.2010 16:57
Регіонали хочуть, щоб ЗМІ несли відповідальність за брехню політиків, а влада – реагувала на заяви медіа

Народний депутат (фракція Партії регіонів), член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко з нагоди Всесвітнього дня свободи преси заявила, що свобода слова передбачає можливість безстрашно висловлювати свої думки, водночас не порушуючи чужих прав, «інакше виходить вакханалія - те, що загалом ми бачимо зараз у відносинах між журналістами і політиками, між суспільством і медіа».

 

Також вона наголосила на відповідальності за слово. «І якщо воно брехливе, ти маєш нести за це відповідальність. У нас, на жаль, поки ця норма не те що не працює, вона не розвинута, вона не використовується повною мірою. Тобто ми бачимо безвідповідальні заяви політиків, потім - безвідповідальне транслювання цих заяв через безвідповідальні ЗМІ», - додала Олена Бондаренко.

 

Коментуючи останній звіт організації Freedom House, яка на основі доповіді «Репортерів без кордонів» стверджує про скорочення свободи слова в Україні на фоні тенденції до зменшення свободи слова в усьому світі, Олена Бондаренко відзначила: «Можу тільки сказати, що всі ці рейтинги, в тому числі Freedom House, - досить відносні та досить суб'єктивні. Все-таки тут слід більше орієнтуватися на те, наскільки зараз полегшений доступ громадян до інформації, наскільки різні ЗМІ і ті точки зору, які вони подають».

 

На її думку, в Україні доступу до інформації немає, тому що «державна машина незалежно від того, хто при владі, є дуже непрозорою». Що ж до різноманітності точок зору, представлених у ЗМІ, Олена Бонадренко не бачить у цьому згортання свободи слова, адже висловлюються «абсолютно всі».

 

Ще однією тенденцією вона назвала надмірну політизацію та суб'єктивізацію журналістки. «На жаль, більша частина журналістів у нас страждають політичною за ангажованістю, прихильністю до тієї чи іншої політичної системи поглядів і демонстрацією через свою роботу цих політичниї поглядів». На її думку, в Україні переважає журналістика ідей і поглядів, а не журналістика фактів, що є підміною понять, у тому числі і по свободі слова.

 

Тим часом народний депутат (фракція Партії регіонів), член Комітету з питань свободи слова та інформації Володимир Ландік з нагоди Всесвітнього дня свободи преси заявив, що в Україні є лише перша частина свободи слова - свобода висловитися.

 

«На жаль, у нас у країні поки не повністю сформований принцип реагування влади на заяви мас-медіа. От і виходить, що ЗМІ називають четвертою владою, але на практиці у них влади немає», - відзначив він. Найнижчий, за його словами, рівень реагування на факти, викладені в ЗМІ, у правоохоронних органів.


Винними в цьому Володимир Ландік називає попередню владу, яка «використовувала ЗМІ для самореклами». Водночас, на його думку, нинішня влада «не бездумно маячить на телеекранах», а з'являється в ефірі тільки «з конкретними фактами і заявами».

 

Також Володимир Ландік побажав владі розвивати свободу слова і завжди вчасно реагувати на заяви ЗМІ, а журналістам - мати свою громадянську позицію, бути незаангажованими і чесними.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY