«Дружба» міцнішає…

1 Травня 2010
73975
1 Травня 2010
09:47

«Дружба» міцнішає…

73975
У телесюжетах про владу та її угоди з Росією – жодних бекґраундів, експертів і думок опозиції по суті. Моніторинг матеріалів з ознаками замовності у випусках новин телеканалів 19 – 24 квітня
«Дружба» міцнішає…

19 квітня (понеділок)

 

У понеділок Перший канал дає з ознаками замовності повідомлення про зустріч у Москві міністра енергетики Юрія Бойка і керівника «Газпрому» Олексія Міллера. Достовірної інформації про перебіг переговорів немає, канал дає інформацію про те, що газ буцімто Україна купуватиме по 260 доларів за тисячу кубометрів (посилання на джерела недостовірне: «Раніше російські ЗМІ, посилаючись на власні джерела у "Газпромі", повідомили...»).

 

Перший канал, ICTV й «Україна» рекламують vip-показ російського фільму «Втомлені сонцем - 2» режисера Нікіти Михалкова. Зокрема, в сюжетах надається трибуна прем'єр-міністру Миколі Азарову і спікеру парламенту Володимиру Литвину, які відвідали цей захід. У сюжетах є журналістські оцінки й висновки: «масштабна воєнна драма» (Перший канал), «велика кіноподія ювілейного року великої перемоги», «грандіозні прем'єрні покази», «довгоочікувана стрічка», «передпрем'єрний показ у Києві підготували помпезний» (ICTV), «внутридержавные споры о том, была ли это мировая война или отечественная - оставляют историкам», «украинский политикум видит в фильме особый философский смысл», «тут не боятся цитировать классика, что это нужно не мертвым, это нужно живым, а живые пусть делают выводы» («Україна»). Підбір синхронів і журналістські тексти разом спрямовано на два меседжі: «українсько-російська дружба» і «влада переймається ветеранами».

 

Перший канал та «Інтер» дають матеріали про виставку в Українському домі, присвячену 140-річчю з дня народження Леніна. Ймовірною ознакою замовності цих матеріалів є некритична позитивність. Натомість СТБ подає з цієї ж виставки суто репортажний сюжет.

 

«1+1» у понеділок чомусь розповідає про те, що віце-прем'єру Борису Колесникову зробили операцію. Тут незрозуміло, чому ця подія потрапила до випуску. На Новому каналі - черговий замовний матеріал про «Гордість країни», захід Фонду Пінчука, власника каналу.

 

20 квітня (вівторок)

 

У вівторок - кілька замовних тем на висвітлення дій влади. Перший канал, «1+1», «Інтер» та «Україна» повідомляють про зустріч прем'єра Азарова з російським прем'єром Путіним у Москві (канали пояснюють, що на цій зустрічі «опрацьовувалися деталі» завтрашнього візиту російського президента Медвєдєва до Харкова). Змістовної інформації канали не дають (вона не оприлюднювалася). Висловлюються лише припущення, про що говорили прем'єри. Синхрони й тексти промотують меседж: «уряди двох країн тяжко, але плідно попрацювали напередодні зустрічі президентів». ICTV й «Україна» в окремих сюжетах з приводу підготовки харківської зустрічі українського і російського президентів начебто намагаються дати експертні оцінки, але синхрони політологів є висмикнутими з контексту або ж незмістовними.

 

Водночас «Інтер» коротко повідомляє про те, що Конституційний Суд відмовив екс-президенту Ющенку у проханні оцінити відповідність до Конституції перебування Чорноморського Флоту на території України. Події наступного дня засвідчили невипадковість появи цього матеріалу на каналі.

 

«1+1», «Інтер» та «Україна» подають з ознаками замовності матеріали про звинувачення Азарова на адресу попереднього керівництва «Нафтогазу» у кримінальному злочині. Ці звинувачення подано незбалансовано і без концептуально важливих бекґраундів. Перший канал дає (хоч і неповноцінний) бекґраунд і принаймні повідомляє, що журналісти каналу спробували взяти коментар у екс-керівника «Нафтогазу» Олега Дубини («телефон Олега Дубини вимкнений»). Інші канали навіть такої спроби не робили.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV протокольно повідомляють про призначення новим губернатором Львівщини регіонала Василя Горбаля. Ознакою замовності є відсутність будь-яких коментарів (зокрема, експертних думок, думок опозиції й представників облради Львівщини) і будь-яких бекґраундів - хто такий Горбаль і в чому полягає його компетентність. Перший лише недостовірно повідомляє про те, що «однопартійці вважають Горбаля вдалою кандидатурою».

 

Крім того, у вівторок «Інтер» повідомляє з посиланням на міністра внутрішніх справ, що при МВС створять громадські ради із захисту прав людини. За повідомленням каналу, це сталося тому, що «Виктор Янукович раскритиковал ликвидацию управления при МВД, которое отслеживало ситуацию с соблюдением прав человека, и призвал возобновить этот мониторинг». «Інтер» дає цього дня також черговий сюжет, у якому доводиться «правильність» рішення Януковича віддати збагачений уран.

 

Новий канал дає замовний сюжет косметичної компанії «Орифлейм».

 

21 квітня (середа)

 

У середу ключова тема - підписання угоди в Харкові. Більшість каналів подають тему за єдиною схемою: великий сюжет або пряме включення про угоду, короткі повідомлення про незгоду опозиції. При цьому канали не намагалися з'ясовувати змістовну частину домовленості, не зверталися до експертів за оцінками. У цій темі були конче необхідні різні експертні оцінки, - як економічної складової (що практично означатиме нова домовленість по газу в грошах і чим вона відрізняється від попередньої газової угоди), так зовнішньополітичного і геополітичного значення угоди (які потенційні загрози державному суверенітету може нести подібна пролонгація перебування Чорноморського флоту на території України і що це означатиме з точки зору ймовірного дрейфу України в зону геополітичного впливу Росії). Жодний канал не цікавився цими питаннями, озвучуючи виключно «офіційну версію» значення договору і яскраві позитивні оцінки цього договору українською і російською владою. Не озвучувалася також думка, яку цього дня висловлювали й опозиційні політики, й експерти, про те, що реально умови харківської угоди не здешевлюють газ для України.

 

Натомість канали подають виключно «офіційну точку зору» на суть угоди і її практичні наслідки. «Газ дешевше, флот довше. Україна та Росія обмінялися стратегічними поступками». «...Підписані сьогодні угоди обидві сторони назвали новим фундаментом у стосунках двох країн... Тепер Україна купуватиме російський газ чи не на третину дешевше. Рішення безпрецедентне у стосунках України і Росії, та ще й оформлене в рекордно короткий термін, - твердить Віктор Янукович... Президент Росії пообіцяв: тепер значні інвестиції на розвиток отримає не лише флот, а й Севастополь. Плюс - гарантія безпеки. З ним погоджується і Віктор Янукович... Наступні не менш серйозні кроки назустріч президенти пообіцяли зробити наприкінці травня, під час уже офіційного візиту Дмитра Медведєва до Києва. Якщо ці зустрічі будуть такими ж успішними, - зауважив президент Віктор Янукович, - Україна буде і з газом, і з бюджетом, а головне - матиме надійного і стабільного партнера» (Перший канал).

 

«Харківська зустріч таки увінчала не один раунд перемов на різних рівнях між країнами щодо газової проблеми і ось вердикт - росіяни нам 30% знижки на блакитне паливо. Ми їм подовження на 25 років стоянки Чорноморського флоту в Севастополі з правом продовження ще на 5 років. Сторони взаємозадоволені». «Сьогодні Віктор Янукович заявив: Україна позаблокова країна і вона зацікавлена у побудові нової системи європейської безпеки. Автором якої є російський президент. А для цієї концепції дуже важливо, щоб Чорноморський флот Російської Федерації і надалі перебував у Севастополі. Сьогодні він таку можливість отримав... З Харкова, де президенти топили кригу двосторонніх взаємин газом. І остаточно розбивали лід флотом» («1+1»). Ще канал дає коментар віце-прем'єра Сергія Тігіпка про те, що «не потрібно буде піднімати тарифи для населення і комунальних підприємств», що насправді пов'язано не лише з ціною, за якою Україна купує російський газ, а з багатьма іншими факторами, зокрема, з вимогою МВФ, про що в матеріалі замовчується.

 

«Но все бюджетные планы зависят от главного - цены на газ. Поставить последнюю точку в решении этого стратегического вопроса главы держав должны во время личной встречи... Накануне российский лидер признался: «Интенсивность встреч между руководством Украины и России приобретает беспрецедентный характер. Соскучились, знаете ли» («Інтер»). Щоправда, «Інтер» єдиний з каналів дає принаймні хронологічний бекґраунд по Чорноморському флоту.

 

«Отказ от штрафов для Украины, 30%-я скидка на газ и Черноморский флот остается в Крыму до 2042 года. Об этом сегодня в Харькове договорились президенты Украины и России. Детали кратких, но продуктивных переговоров в сюжете...» («Україна»). Ще канал тенденційно подає бліц-інтерв'ю харків'ян (одна, позитивна, точка зору).

 

СТБ і Новий канал подавали інформацію більш збалансовано, хоча загальна суть і зауваження схожі.

 

З другого боку, всі канали «декоративно» озвучили думку української опозиції, вибірково цитуючи чи подаючи емоційно-оцінкові синхрони Ющенка, Тимошенко чи Яценюка і опускаючи при цьому аргументацію оцінок. Загалом тему канали висвітлювали неповноцінно, поверхово, з явним перекосом на користь «офіційної версії». Відтак, ці матеріали мають ознаки замовності.

 

З інших тем цього дня було ще декілька, які у викладі окремих каналів мали непрямі ознаки замовності. Про заяви Азарова з двох споріднених приводів - про оголошення суботника 24 квітня і про те, що в свята вихідні не переносимуть, оскільки в країні криза, - так подавали «1+1» («Двотижневого загулу на травневі свята не вийде... Таке рішення прем'єр Азаров пояснив суворими реаліями»), «Інтер» (ще й розповідає, що «Взять метлы и лопаты в руки обещают и сами министры»), СТБ («Уряд не оголошуватиме двотижневих канікул, бо в країні економічна скрута і кожен день байдикування коштує державі, за обрахунками прем'єра, сотні мільйонів доларів»), Новий канал («Законний відпочинок, на думку Азарова, теж можна витратити на щось корисне. Тож уряд віршів відродити традицію суботників. Розпочнуть вже цього тижня. Микола Азаров закликає усіх, від міністрів до керівників підприємств, вийти на вулиці і навести лад»). Канали, звісно, надають трибуну Азарову і більше нікому, попри те, що з обох цих тем є й інші точки зору, зокрема власне людей, яких це все безпосередньо стосується. Не кажучи вже про експертні оцінки.

 

Найпромовистішим був матеріал на ICTV - виключно позитивного для влади змісту («Більше того Кабінет міністрів запропонував відродити забуті суботники, акція з благоустрою "За чисте довкілля" планується вже цієї суботи, Кабмін навіть запровадив заохочувальну премію в 2 мільйони гривень тим, хто найзавзятіше приведе до ладу своє місто, село чи населений пункт... Прибрати цієї суботи біля своїх осель та офісів урядовці пропонують всім українцям, та й самі обіцяють не пасти задніх. Прибирати у залах засідань та коридорах Кабінету Міністрів урядовці не будуть. Прем'єр відправив всіх по регіонах - власним прикладом показати як треба працювати на суботниках»). До цього наводяться схвальні відгуки «професійних прибиральників» і учителів, які розписуються за своїх учнів. Відкритим у всіх цих матеріалах залишається ряд важливих питань, зокрема: чому за жеківців, зеленбудівців і шляхових експлуатаційників повинні виконувати роботу люди, які платять комунальні, дорожні платежі й податки, за які всі ці служби мали б підтримувати порядок? Або навіть таке питання: хто компенсує бюджетнику втрати, якщо він зазнає травми під час суботника? Ніякі такі запитання журналістів не зацікавили.

 

Є ознаки замовності в матеріалі «1+1» про виклик до Генпрокуратури колишніх міністрів і керівництва «Нафтогазу» - тут констатуються спірні речі («Контрольно-ревізійне управління зараз проводить перевірку, після завершення якої проти екс-урядовців цілком ймовірно можуть порушити карні справи»), нічого не повідомляється про суть звинувачень, а баланс думок імітується, оскільки немає коментарів обвинувачуваних по суті, є лише «по процедурі».

 

«Інтер» і СТБ з ознаками замовності подають повідомлення про те, що Донецький апеляційний адмінсуд визнав незаконним Указ Ющенка про надання звання Героя України командирові УПА Шухевичу. Констатація без жодного балансу думок. Новий канал подає інформацію про те, як відзначатимуть 9 травня зі слів віце-прем'єра Володимира Семиноженка. «Україна» з запізненням на добу подає повідомлення про призначення регіонала Горбаля губернатором Львівщини. Немає належного бекґраунду і зімітовано баланс думок - депутат облради (непозначеної партійної приналежності) нейтрально коментує питання, «чи спрацюється облрада з новим губернатором». Замість аргументованої оцінки призначення.

 

22 квітня (четвер)

 

Ключовою темою дня, яку канали подавали з ознаками замовності, стала прес-конференція Януковича, де він «звітував про свої перші 50 днів президентства». Перший канал, «Інтер», Новий канал та ICTV дають розгорнуті звіти з цієї «події».

 

Канали, крім зайвого «утвердження» думки про ефективність нових угод із Росією, доносять до глядача інші «домінантні» меседжі, зокрема «Президент Янукович - вдвічі дієвіший за попередників». Прямою ознакою замовності цих матеріалів можна вважати суто журналістські формулювання цієї міфологеми.

 

«Традиційних 100 днів Віктор Янукович чекати не став. Про здобутки вирішив розповісти журналістам через 50» (Перший канал). «Свою первую большую пресс-конференцию для украинских и зарубежных журналистов Виктор Янукович провел не через традиционные сто дней пребывания на посту Президента, а ровно наполовину раньше. Мол, время сейчас такое, что день идет за два. Да и вопросов у журналистов накопилось к главе государства немало» («Інтер»). «Президент Віктор Янукович, не дочекавшись ста днів свого правління, звітує за 50. Каже, у нього день за два» (Новий канал). «Його день йде за два, тому й перші підсумки Віктор Янукович підбив за 50 днів» (ICTV).

 

Ще один меседж, який з подачі Януковича на прес-конференції активно насаджують канали, це: «Президент завжди готовий радитися з народом» (це після того, як повністю несподівано для «народу» підписав угоду, що матиме величезні і довгострокові, можливо, й катастрофічні, наслідки для всієї держави!).

 

«Про нові терміни для Чорноморського флоту Віктор Янукович планує запитати українців, коли закон про референдум ухвалять. А ще хоче радитися з народом в інших питаннях Президент також повідомив, що має намір на референдумі дізнатися думку українців щодо базування Чорноморського флоту в Криму, однак лише після ухвалення відповідних законів» (Перший канал).

 

«Закидів опозиції про здачу національних інтересів Янукович не хоче слухати. Почути хотів би тільки українців. На референдумі. Але Україна не має такої практики. А в президента тільки наміри» (Новий канал). «З приводу ж подовження терміну базування російських військових на 25 років президент готовий порадитися з українцями на референдумі» (ICTV). Два останні канали дають і синхрон Януковича про цю його «готовність»: «У меня есть такие намерения обсудить этот вопрос с общественностью. Я забил этот вопрос в свои планы».

 

«Інтер», Новий канал і ICTV в своїх сюжетах про прес-конференцію значну увагу приділяють різкій критиці Януковичем своїх попередників при владі. Зрозуміло, без жодного балансу думок, без експертних оцінок і бекґраундів. Більшість негативів подано журналістськими текстами (подеколи без посилань на «першоджерело»).

 

«Оценивая свои первые полтора месяца в новой должности, Президент не скрывал - было сложно. Чем глубже знакомился с наследием предшественников, тем больше работы прибавлялось правоохранительным органам... Но главная проблема, с которой пришлось бороться в первые же дни работы, - неподъемная для экономики цена на российский газ. Виктор Янукович напомнил: до сих пор Украина платила за топливо 330 долларов за тысячу кубометров. Это - на границе, а конечный потребитель получал уже по 450. Таков результат соглашений, которые заключали с "Газпромом" прежнее правительство и руководство НАК "Нефтегаз"... » («Інтер»).

 

«...Розповів, як країна живе після Тимошенко, і спрогнозував, як країна житиме далі... » + синхрон «героя»: «Як кажуть, впали головою вниз. В порівнянні з нашими сусідами - немає ніякого порівняння» (Новий канал).

 

«...Детально проаналізувати ситуацію в країні, яка за словами глави держави дуже хитка - це падіння ВВП, рівня виробництва, обсягів будівництва, це 100-мільярдний дефіцит бюджету, величезний державний борг і порожня казна. Однак, незважаючи на такі епітети нової влади щодо попереднього господарювання, Віктор Янукович вважає...» + синхрон «героя»: «Ви знаєте в якому жахливому стані ми прийняли країну після президентських виборів. Щоб швидше витягнути її з кризи нам треба працювати з дуже серйозним навантаженням» (ICTV).

 

Далі канали повністю некритично подають надзвичайно спірні «досягнення» нового президента. Лише з його ж слів, тому, звісно ж, в надзвичайно позитивному для Януковича світлі.

 

«Нині ж підсумовує: країна повернулася до політики миру, добросусідства і національного прагматизму... Головний здобуток - домовленості з Росією про зменшення ціни на газ... Це суттєво підтримає економіку і дасть змогу підвищити соціальні стандарти, - впевнений президент... Нові газові домовленості збалансують бюджет "Нафтогазу" вже до кінця року, - переконаний Янукович. У цьогорічних планах і початок модернізації газотранспортної системи... Українська ГТС може стати альтернативною проектованому "Південному потоку", - вважає президент... Після 2019-го, коли дія газового контракту закінчиться, Київ отримуватиме живі гроші за оренду Криму» (Перший канал).

 

«По мнению Януковича, это <нові домовленості з Росією - ТК> существенно повысит конкурентоспособность отечественных предприятий на мировом рынке и снимет необходимость проведения непопулярных мер в самой Украине... По словам Януковича, добычу сырья для атомной энергетики планируют возобновить. И более того, ведут переговоры с той же Россией о строительстве в Украине завода по производству топлива для АЭС и двух новых энергоблоков» («Інтер»).

 

«Далі перспективи на життя просвітляються... Російський флот за стоянку в Севастополі платив до цього часу по 98 млн. доларів на рік. Грошей цих не бачили - бо їх Росія відразу ж забирала за українські газові борги тринадцятирічної давності. І так мало тривати аж до 2017-го року. А тепер росіяни платитимуть новий тариф» (Новий канал).

 

«Насамперед доповів, що за минулий період вдалося вибудувати вертикаль влади... Віктор Янукович вважає, що країна повернулась до політики миру, добросусідства і національного прагматизму. Вчорашні домовленості з Росією президент називає вигідними, дешевший газ закрутить металургію, хімічну промисловість, і залишить незмінними комунальні тарифи для населення. Янукович не виключає референдуму щодо Чорноморського флоту Росії в Криму і налаштований активно шукати для України її національні інтереси в трикутнику "Європа - Росія - Америка"... У свою першу велику прес-конференцію Віктор Янукович говорив з усією країною...  Серед головних досягнень - початок боротьби з корупцією, економічних реформ та справжньої дружби з сусідами.. За цей час країна отримала повноцінну вертикаль влади. Коаліція має дієву більшість, а президент та прем'єр - цілковите порозуміння. І тепер треба рятувати економіку - відроджувати промисловість і збільшувати соціальні виплати... Попри різку критику опозиції за учорашні харківські домовленості щодо ціни газу та російського Чорноморського флоту, Віктор Янукович бачить лише позитиви: і газ набагато дешевший, і за флот платитимуть живими грошима... Глава держави обіцяє: українську газотранспортну систему нікому не віддасть, але наголошує: її треба негайно модернізувати, аби збільшити прокачування палива і так створити альтернативу "Південному потоку". Україна відродить і видобуток урану - разом з Росією побудує новий завод на Кіровоградщині. Так ми забезпечимо себе паливом для атомних станцій і навіть зможемо продавати уран до Європи. Президент Янукович переконаний: Україна мусить знайти свої національні інтереси у трикутнику "Росія - США - ЄС". Але стратегічний курс на цілковиту євроінтеграцію незмінний» (ICTV).

 

Будь-яка з цих переказаних або цитованих самопіарних заяв Януковича мала озвучену того ж дня опонентуру. Канали жодних таких думок (зокрема опозиції), звісно ж, не наводять (у кращому разі імітують, про що нижче). Будь-яка з цих заяв Януковича є суперечливою за своєю сутністю, отже потребує більш серйозного аналізу і, безумовно, якісної експертної оцінки. Нічого цього канали, звісно, не наводять, хоча на пошук таких коментарів мали вже цілих два дні. Як не наводять і критично необхідних якісних бекґраундів до кожної з «озвучених» тем.

 

«Інтер» демонструє у своєму матеріалі «новий спосіб» подачі замовного матеріалу («з певною критичністю», на кшталт того, як уже багато років подають подібну ж джинсу московські канали):

 

Кореспондент «Інтера»: «Не продешевила ли Украина, согласившись продлить пребывание российского флота в Крыму в обмен на газовую скидку? Это - уже вопрос от журналистов. Президент объяснил: с 1997-го за аренду Москва платила почти 98 миллионов долларов в год. Но не живыми деньгами. Происходил взаимозачет - за списание старых газовых долгов Украины. В то же время, по расчетам отечественных специалистов, базирование российских кораблей стоит более 1 миллиарда 200 миллионов долларов. Такую цену и выставляла украинская делегация».

 

Синхрон Януковича: «І я під час переговорів з Росією використав цю методологію, і коли, як кажуть, ми тягали цей канат, кожен на свою сторону, я весь час казав, що треба платити отакі кошти».

 

Кореспондент «Інтера»: «В итоге - договорились: Украина продлевает аренду черноморской базы еще на 25 лет, а Россия начинает отдавать за это авансом уже сейчас. Но первые 10 лет платой станет скидка на газ».

 

Синхрон Януковича: «Вони казали відверто: ви будете платити 10 років за газ, а ми не будемо вам платити до 2017 року, будемо робити залік. А це - ще 7 років! А нам жити сьогодні треба. І якщо подивитись, порахуйте там на весь період часу, то ми вийшли приблизно за той час, якщо розрахувати на всі роки, це ціна й буде приблизно 1 мільярд 200 мільйон».

 

Промовисто завершує цей свій матеріал «Інтер»: «О формировании новой вертикали власти, о подборе кадров, о принципах внешней политики Президент успел поговорить с журналистами. Но ответить на все вопросы времени не хватило. Так что Виктор Янукович пообещал - подобные встречи будет проводить часто». Це ще один меседж: «Президент відкритий і доступний для журналістів».

 

Названі чотири канали імітували баланс думок або в окремих коротких матеріалах, або ж у складі матеріалів, присвячених майбутній ратифікації харківських угод.

 

«1+1» інформацію з прес-конференції Януковича подавав у більш «тематичному» сюжеті, присвяченому суто харківським угодам. Тут в одному сюжеті пояснюються «переваги» нових домовленостей та імітується баланс думок (досить сказати, що переважна частина сюжету присвячена викладу й аргументації позицій нової української влади сукупно з російською владою, «думки» опозиції подано декоративно, не як відповідь на ті конкретні позиції чи аргументи і зрештою подано просто оцінки або ж наміри без будь-якої аргументації).

 

Підводка: «Перемога - так називає вчорашні домовленості з Росією президент України Віктор Янукович. Капітуляція - кажуть його опоненти. Подовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі - це більше економіка, ніж політика, - стверджує президент. Опозиція налаштована скликати позачергову сесію Верховної Ради і зробити все, щоб провалити угоду в парламенті. В Росії ж договір тлумачать як велику поступку українцям, і стверджують, що вона цілком ляже на плечі російських платників податків» (тут принагідно стверджується ще один меседж про «надзвичайну поступку Росії», чого насправді не було).

 

У сюжеті велику увагу приділено «президентському» негативу на адресу попередньої української влади (зрозуміло, без дотримання балансу думок) плюс, звісно, самопіарним заявам Януковича.

 

Кореспондент «1+1»: «Успіх і не інакше - так Віктор Янукович сьогодні прокоментував свої вчорашні домовленості з Дмитром Медведєвим. Ціна питання, - каже президент, - економія. 40 мільярдів доларів впродовж 10 років. Або 330 мільйонів щомісяця. Але водночас зазначив - якби не кабальні газові контракти Тимошенко, говорити з росіянами було би простіше».

 

Синхрон Януковича: «Що було головною причиною? Головною причиною було те, що Україна на 10 років мала цей контракт на постачання газу, який заганяв Україну в могилу. Оце головна була проблема. Треба шукати було вихід. Більше того, ми добре розуміли, що Росії потрібно визначатися сьогодні з базою. Не в 2017 році. Хоча вони казали відверто: ви будете платити 10 років за газ, а ми не будемо вам платити до 2017 року. А це ще 7 років. А нам жити сьогодні треба». І так далі.

 

Далі в сюжеті доволі докладно наводиться аргументація російського прем'єра Путіна. Це і розлогий синхрон про те, як «важко для Росії» йти на таку «поступку» в газовому питанні. І ще одна міфологема: «Що ж до російського флоту у Севастополі, то, за словами Путіна, він гарантує безпеку не лише Росії, але і України».

 

У якості імітації балансу думок канал наводить інформацію про наміри опозиції зібрати позачергову сесію парламенту, цитується думка «опозиціонера» Яценюка. І наводиться навіть короткий синхрон Тимошенко, суто оцінковий, без будь-якої аргументації. Натомість проводиться ще один, важливий для влади, меседж - щодо «роз'єднаності опозиції»: «Всередині ж української опозиції настрої зовсім протилежні піднесенню очільників України та Росії. Розбурхані та розсварені у питанні Чорноморського флоту опозиціонери демонструють дивовижну єдність і вже збирають підписи під вимогою зібрати позачергову сесію Верховної Ради».

 

У якості імітації балансу канал дає і деякі журналістські оцінки приховано негативного для дій нової влади змісту: «Не менше за Януковича вчорашніми домовленостями втішений і чи не головний автор кабальної газової угоди з Україною російський прем'єр Володимир Путін. Тепер він почувається чи не рятівником української економіки». Хоча, зрозуміло, що це порушення стандартів на користь опозиції не змінює загального замовного характеру матеріалу.

 

Окремим матеріалом - уже суто піарним на користь президента - «1+1» з цієї прес-конференції дає меседж про Януковича - «борця з корупцією»: «Президент Янукович очолює боротьбу з корупцією і вимагає таких самих дій від Генпрокурора та інших силовиків. На першому засіданні національного антикорупційного комітету президент заявив: корупція скрізь - в податковій, серед чиновників, суддів. Стаття видатків на хабар є чи не в кожному бізнес-проекті (це на підтвердження меседжу «Президент дбає про розвиток бізнесу»). Президент воліє взятися за справу системно - створити програму з боротьби з корупцією до 2012 року, та окремий орган, який би її виконував. Втім, бюджет такої установи наразі не прорахований, і поки його не створили, Янукович вимагає звітів силовиків про боротьбу з корупцією. Зараз, - каже президент, - вони ловлять лише дрібну рибку. Особливо дісталося від очільника держави суддям». Плюс синхрон Януковича, де від нього «дістається суддям»: «Що це за судді, які влаштовують салюти по 100 тисяч доларів, їздять на автомобілях, мені служба дала цю інформацію, я її дивився, в супроводі трьох джипів охорони, і замовляють собі на свята іноземних рок-зірок. Я чекаю відповідь від генерального прокурора разом з правоохоронними органами».

 

«Україна» також згадує про окремі заяви Януковича в сюжеті щодо майбутньої ратифікації харківських угод. Цю тему більшість каналів подають так само з ознаками замовності, зосереджуючись на «процедурних моментах», намірах опозиції щодо «технічного перешкоджання» тощо. Так подають тему Перший канал, частково (у складі іншого сюжету) «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна».

 

Крім того, Перший канал подає окремий сюжет на роз'яснення «правильності» і «важливості» угоди по ЧФ, зокрема, переконуючи свою аудиторію в тому, що це буде добре «і для України, і для Росії, і для Севастополя». На підтвердження цього меседжа наводяться бліци севастопольців, представників ЧФ і двох ставлеників Януковича (голови Севастопольської міськдержадміністрації Валерія Саратова і міністра закордонних справ Костянтина Грищенка). В якості імітації балансу наводиться емоційна оцінкова думка екс-президента Ющенка. За схожою схемою зробив замовний сюжет і «1+1». Крім того, «1+1» повідомляє про те, що Конституційний Суд таки може (попри відмову в цьому екс-президенту Ющенку) розглядати будь-які міжнародні угоди, в тому числі і щодо ЧФ.

 

Перший канал та «Інтер» повідомляють, начебто єврокомісар із розширення ЄС заявив, що «Чорноморський флот євроінтеграції України - не перешкода». (Що, до речі, не випливає напряму з цитованого синхрону єврокомісара.)

 

«1+1», «Інтер», СТБ й ICTV подають з ознаками замовності сюжети про нові русифікаторські ініціативи міністра освіти Дмитра Табачника. Жодного балансу думок. СТБ, Новий канал та ICTV піарять ініціативу Київради, озвучену її секретарем Олесем Довгим, - про залучення російських інвесторів до процесу підготовки «Євро-2012».

 

І цього ж дня декілька каналів приділяють увагу 140-м роковинам з народження Леніна. Попри репортажність, «1+1» недоречно, некритично і незбалансовано подає в сюжеті спірну думку, озвучену Петром Симоненком, на користь українсько-російської дружби.

 

СТБ, Новий канал і ICTV дають з ознаками замовності матеріали про черговий захід «Артцентру» Пінчука.

 

23 квітня (п'ятниця)

 

У п'ятницю більшість каналів подають з ознаками замовності матеріали про з'їзд Партії регіонів, який переобрав Азарова замість Януковича своїм ватажком (при цьому Янукович «безстроково» залишився її «почесним лідером»). Цій темі присвячують розлогі і «славнослівні» сюжети Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна». Звучать відповідні «думки журналістів», крім того, тут продовжують звучати тези на підтримку і розвиток меседжів, запущених телеканалами в масову свідомість у попередні дні.

 

«Віктору Януковичу і Миколі Азарову не буде тісно ні у партії, ні у владі... Але бюрократичною партією влади "Регіони" не стануть, - обіцяє глава держави... Противникам "газо-флотських" угод президентське послання: головний пріоритет у зовнішній політиці - не у політичній комбінації, а економіка і добробут... Перші кроки зроблено, - каже президент. У парламенті є стабільна більшість, працює уряд, виконане одне з головних завдань - ціну на російський газ знижено. Попереду реформи - політична, судова, пенсійна, податкова. І ще одне завдання партійцям - перемагати на місцевих виборах. А для цього, - попередив соратників лідер, - потрібно шукати нових активістів...» (Перший канал).

 

У сюжеті також є імітація «критичного сприйняття»: Кореспондент: «Привітання та дружні розмови. Але втручаються журналісти - і доводиться відповідати на гострі запитання. Харківські угоди - у всіх на вустах».

 

Синхрон Володимира Рибака, радника Януковича: «Вы плохо знаете Януковича. Янукович никому ничего бесплатно не отдаст. Поэтому можете так себе записать».

 

«1+1»: «Партія регіонів оновлюється... В основному через те, що багато її членів працевлаштувалися або на Банковій, або на Грушевського... Прикметно, що зібрання стало можливим щойно з'явився перший вагомий результат діяльності нової команди - українсько-російські газові домовленості... Президент повторив, що в основі гучного бартеру - знижка на газ в обмін на пролонгацію перебування Чорноморського флоту у Криму лежить не політика, а економіка. Україна щомісяця, - каже Президент, - 4 мільярди доларів. І за його словами, влада не дозволить опозиції якось завадити ратифікації харківських угод у парламенті».

 

Самопіарні синхрони Януковича, як-от: «Визначальний національний інтерес та відповідно пріоритет зовнішньої політики - це гармонійний розвиток національної економіки та суспільства. Я не буду ставити під загрозу стабільність національної економіки та добробут українських громадян. В гонитві за ефемерними геополітичними комбінаціями». Такі ж синхрони Азарова.

 

«А от у владних коридорах Віктор Янукович хоче обов'язки чітко поділити. Президент заявив: функції голови держави та очільника уряду мають бути чітко розмежовані. Для цього, - вважає Янукович, варто негайно завершити політичну реформу, ухвалити закони про президента та прем'єр-міністра» (Новий канал).

 

«...Виступив перед делегатами Віктор Янукович. Він заявив про необхідність логічного завершення політичної реформи, об'єднання зусиль держави і бізнесу, і запевнив, що Партія регіонів не стане бюрократичною партією влади... Він підсумував результати виборів і нагадав в якому стані йому дісталася країна. Особливу увагу президент приділив відродженню економіки, і зокрема, тому на скільки важко вдалося врегулювати ціну на газ, і яке значення це матиме для подальшого розвитку української промисловості, зокрема металургії та хімії. Президент сказав: ми не опустили руки, вперше за багато років влада почала працювати. Але наголосив на тому, що немає часу на розкачку і мандат довіри, отриманий на виборах, необхідно виправдати. Він особисто слідкуватиме за тим, щоб так воно й було. Його головна мета - об'єднати країну. Адже саме в такий спосіб країна досягне успіху. Віктор Янукович наголосив також на тому, що цінності, мету не варто шукати в українській історії чи історії світовій» (ICTV).

 

«Украина выиграет много. Средние ставки НДС от 20 до 17 %, что позволит бизнесу более шире расправить плечи. Плюс президент сказал, что это позволит не поднимать в этом году тарифы на газ и ЖКХ для населения. И вообще в целом экономика получит значительные средства» («Україна»).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV подають з ознаками замовності окремі матеріали про те, що уряд передав до парламенту бюджетний законопроект. Інформативна цінність цих матеріалів лише піарна для уряду (меседж «уряд працює»), жодної конкретики, лише «заяви про наміри», звісно, популістського характеру: «У новому кошторисі підвищують соціальні виплати, урізають спецпенсії (максимальна тепер 8300), а ще збільшують акцизи на тютюн та алкоголь і запроваджують податок на розкіш. Наприклад, на великі за площею квартири, дорогі авто та яхти» (Перший канал).

 

«Персональні пенсії депутатам, суддям та іншим посадовцям кабмін пропонує призначати спеціальними законами і лише після досягнення пенсійного віку... Крім того, в бюджеті знайшлися гроші для виконання закону про соціальні стандарти, який набрав чинності ще перед президентськими виборами» І з долученням уже заявлених меседжів, наприклад: «Кабмін планує трохи зменшити дефіцит цьогорічного бюджету. За рахунок зменшення фінансової дірки в балансі НАК "Нафтогаз". Досягти цього дасть змогу зниження ціни на російський газ» («1+1»).

 

«В 2010-м предлагается жить максимально экономно. Впрочем, тем, у кого доходы меньше прожиточного минимума, зарплаты и пенсии планируют поднять» («Інтер»).

 

«Для збільшення доходів державного бюджету уряду планує запровадити так званий податок на розкіш. Його доведеться сплачувати всім, хто має житло площею понад 300 квадратних метрів, автомобіль дорожчий за 50 тисяч євро, чи мотоцикл дорожчий 10 тисяч євро. Податковий удар по кишені отримають також власники приватних літаків, вертольотів і яхт. Уряд не виключає збільшення акцизів на тютюн і алкоголь, жорсткіший за сплатою податків бізнесу. Але водночас, враховуючи розмір його збитків за час кризи, а це 75 мільярдів гривень, кошторис передбачає певне зниження податкового тиску. Уряд не збільшуватиме податку на телерекламу і земельні ділянки. Особлива увага в проекті бюджету пенсійному забезпеченню. Аби вирівняти всі його диспропорції, уряд пропонує обмежити максимальний розмір пенсій 8 тисячами і 300 тисяч гривень... Проект бюджету врахував і збільшення соцстандартів. До кінця року мінімальна зарплата має зрости до 922 гривень, а прожитковий мінімум до 875» (ICTV). Плюс у всіх цих матеріалах - самопіарні синхрони прем'єр-міністра.

 

До того ж на «1+1» - окремий сюжет про переваги останніх домовленостей нової влади. Промовисті журналістські твердження: «Завдяки здешевленню газу легше дихатиметься і українській промисловості. Принаймні цьогоріч аналітики очікують хоч і невеликого, але все-таки зростання обсягів виробництва... Відновлюватиметься бізнес, зростатимуть надходження до бюджету. Посткризовий кошторис країни легким не буде. Однак тепер втримати дефіцит бюджету у прийнятних межах цілком можливо, - стверджують економісти». (На підтвердження - аж синхрони двох невідомих «аналітиків»). Плюс взагалі незрозумілі, нічим не підтверджені міркування журналіста: «Водночас можна буде і підзаробити на ремонті російських суден. Вони начебто потребують відновлення. У чорноморській акваторії Росія не має своїх профільних заводів, а в Україні їх три. Проте згоди на це росіяни ще не дали».

 

Окрему увагу в замовних сюжетах Перший канал, «1+1», «Інтер» приділили майбутній ратифікації харківських угод і планам опозиції перешкодити цьому. В цих матеріалах баланс думок лише імітується.

 

У п'ятницю ж на Першому каналі є пояснення четвергової заяви Конституційного Суду, який відмовивши Ющенку у розгляді конституційності базування ЧФ і який знову готовий братися до розгляду будь-яких міжнародних договорів України: «І пояснює, чому не розглядав подань про це від Віктора Ющенка і народних депутатів. Суддям треба, щоб позивач пояснив правову необхідність свого подання. Третій президент і народні обранці у своїх зверненнях таку необхідність не пояснили. Тому за їхні заяви і не бралися, - повідомив на спільній прес-конференції з російським колегою голова Конституційного Суду Андрій Стрижак». Жодного балансу думок, жодної експертної оцінки. Матеріал відтак є замовним.

 

Так само замовно, але з принциповим доповненням, яке нівелює це пояснення, подають цю ж тему «1+1» і ICTV: «Народні депутати не можуть оскаржити в Конституційному суді підписані в Харкові міждержавні угоди. Таке роз'яснення дав голова Конституційного Суду Андрій Стрижак під час зустрічі із своїм російським колегою. Запитати про конституційність договору щодо подовження перебування флоту Російської Федерації на території України можуть лише президент та Кабінет Міністрів». Втім, ці матеріали так само замовні, оскільки нема ні балансу думок, ні експертних оцінок.

 

«1+1», «Інтер» та «Україна» також подають цього дня замовні матеріали про прес-конференцію міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, який «оголосив війну здирникам у МВС». Тут подаються суто «ритуальні» обіцянки реформувати правоохоронну систему, позбавитися «гонитви за статистикою» тощо.

 

«Інтер» подає замовний матеріал про зустріч Януковича з представником Великобританії. І ще один замовний матеріал про симпозіум в Одесі під проводом регіонала Сергія Ківалова (суть симпозіуму в матеріалі пояснено розмито - «проти нацизму», більш важливо було дати синхрон Ківалова). «1+1» і «Інтер» подають замовні матеріали на промоцію російського офісу кінокомпанії Sony Pictures Entertainment в Україні. Характерний текст: «З 2010-го року для кінобізнесу почалася нова ера. Але Україна стоїть лише на її порозі, - стверджують учасники міжнародної конференції кінобізнесу в Україні» («1+1»). СТБ і ICTV подають замовні сюжети про черговий захід Центру Пінчука.

 

24 квітня (субота)

 

У суботу всі канали дають матеріали про мітинг опозиції й мітинг прихильників влади. Всі канали описують суто «зовнішню» сторону події, не заглиблюючись у позиції сторін. Перший канал порушує баланс думок, наводячи аргументацію позиції провладної сторони (синхрон нардепа-регіонала Олександра Єфремова) і не даючи аргументації опозиції. «1+1» принагідно і кілька разів оцінково підкреслює вигідну для влади тезу про роз'єднаність опозиції: «Спільний мітинг під стінами парламенту провели різнобарвні опозиційні угруповання... Розрізнена опозиція у відповідь хоче об'єднатися». Крім того, в сюжеті озвучено без дотримання балансу думок звинувачення регіоналів на адресу попереднього уряду. Так само підкреслює цю тезу «Україна»: «Юлия Тимошенко заверяет: готова протянуть руку тем, кто не в ее оппозиции. Однако не все принимают предложение дружить вообще. Только против Черноморского флота».

 

Канали висвітлюють тему всеукраїнського суботника, але журналісти взагалі не поцікавилися у численних бюджетників, як тих «переконували», що слід «добровільно» на цей суботник вийти. Перший канал дає повідомлення про те, що «вийшли на суботник і урядовці», в тому числі прем'єр Азаров, який «ще нагадав столичному меру, що навести порядок у Києві він має за 3 місяці». І великий розгорнутий сюжет про відвідини Януковичем дитячого будинку в Нових Петрівцях (меседж: «Президент дбає про підростаюче покоління»).

 

«1+1» дає ще більш позитивні оцінки: «з мітлою за власним бажанням. Нова влада скористалася досвідом з радянського минулого і організувала "Чисту суботу" у всеукраїнському масштабі. Більше того, власним прикладом показала, що таке справжній трудовий ентузіазм - лопати взяли і Президент, і Прем'єр». Тут же звіт про відвідини Януковичем дитбудинку в Нових Петрівцях із такими визначеннями: «На підмогу Януковичу вивели дітей. Ті кажуть: від президента багато не треба. Готові розділити радість його візиту з іншими... В дитячому будинку Янукович і діти посадили яблуню і разом рушили до Лютицького плацдарму на території національного музею-заповідника "Битва за Київ у 43-му році". Тут вони разом з ветеранами посадили дуба. Журналістам в оточенні дітей та ветеранів Янукович зізнався: суботник придумав він». Потім розповідь про роботу на суботнику працівників Кабміну аж до прем'єр-міністра, який «і до лопати став, садив ялинку за ялинкою. Прем'єрський приклад перейняли інші чиновники».

 

«Інтер» повідомляє про це в такому ж ключі: «В Украине сегодня генеральная уборка. Президент объявил субботник и показал личный пример. Он сажал деревья в селе Новые Петровцы под Киевом. Не отставал и Премьер-министр. На территории столичного музея Великой Отечественной Войны Николай Азаров посадил несколько елок... Но погода всенародному почину - не помеха. На субботник вышли все: и Президент, и Кабмин, и рядовые чиновники. Педколлектив детдома "Любисток" Киевской области на подворье ни свет ни заря. Метут, копают, красят. С минуты на минуту ожидают высокого гостя. Виктор Янукович живет в нескольких километрах отсюда, вот и решил помочь соседям благоустроить территорию. А заодно и показать пример подчиненным. президенту поручили посадить яблоню, в помощники дали воспитанников детского дома. Директор детдома делится с президентом своими планами построить во дворе спортивную площадку. Виктор Янукович тут же договаривается с детьми о первом футбольном матче».

 

ICTV подає інформацію коротким повідомленням і синхроном президента: «Я багато міст проїхав за багато виборів. Стільки грязі, скільки я бачив там, я ніколи не бачив раніше. Коли ми будемо вбирати цю грязь? Коли ми будемо наводити порядок? Коли ми почнемо садити дерева, коли ми будемо дбати за своєю землею?». (Меседж: «Президент наводить порядок в країні»). Цей же синхрон наведено і в сюжеті «України».

 

Перший канал, «Інтер» і «Україна» дають матеріали з ознаками замовності про старт в Україні акції «Георгіївська стрічка», розробленої російськими політтехнологами. «1+1» і «Україна» - про заклик Севастопольської міськради до парламенту ратифікувати харківську угоду з РФ. Перший канал, «1+1» і «Інтер» суто протокольну новину про запланований на 26 квітня візит Путіна до України. «Інтер» - безапеляційно про цілком спірну тезу, що «Нафтогазу» більше не загрожує банкрутство. Це лише точка зору міністра палива та енергетики Юрія Бойка, яка, звісно, потребувала і балансу думок, і експертних оцінок, і бекґраундів. І ще «Інтер» дає матеріал з ознаками замовності про переговори віце-прем'єра Тігіпка з МВФ. ICTV дає замовний матеріал про черговий захід «ПінчукАртЦентру».

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовних матеріалів (і матеріалів з окремими ознаками замовності):

 

«Інтер»                      27,

«1+1»                         27,

Перший канал         20,

«Україна»                 15,

ICTV                          13,

Новий канал            9,

СТБ                           7 матеріалів.

(5 канал не оцінювався з технічних причин.)

 

Ілюстрація - http://novynar.img.com.ua/img/forall/a/388/80.jpg

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
73975
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5111 дн. тому
Не надо так думать Иван Петрович. Я Вас полностью поддерживаю. Пусть плюют на нас обоих. А нас ОЧЕНЬ много, слюней на всех не хватит.
Viktor_2002
5111 дн. тому
Не гоните на Телекритику. Когда при оранжевых в новостях размещали заказные материалы в пользу Тимошенко, они точно так же фиксировали и их в своих отчетах, объективно и беспристрастно. А то, что укроТВ сейчас стремительно превращается в тоталитарно-совдеповское - этого не видит только слепой. Янукович строит авторитарный олигархический режим, и зачистка СМИ у него - одна из главных задач.
ДимОК
5111 дн. тому
2 Иван Петрович. Поддержу Вас. Надоела вражда. Надоела ненависть, которую пропагандировали СМИ все предыдущие 5 лет. Пора отвечать ведь за свои слова. Надеюсь, журналисты ответят за каждое слово. Никто ведь не отменял статью уголовного кодекса о разжигании межнациональной розни
Иван Петрович
5111 дн. тому
А можно спросить, на какие деньги живет и "объективно" мониторит сама "Телекритика"? Поддержка Ющенко преступника Саакашвили - это незаказные материалы, пятилетка оранжевой лжи и на ТВ и на "Телекритике", без малейшего учета мнения большей части страны - это норма для украинских СМИ. Акция "георгиевская ленточка" - "з ознакамы замовного материалу". Вы, американские если не грантоеды, то прихлебатели, даже мысли не допускаете, что население небандеровской Украины только радуется этой акции: слава богу, страна попорачивается к людям лицом. Как уже достала ваша патологическая ненависть к России. Вы даже не замечаете, что пропагандируете вражду: со всеми надо дружить, с Россией - это непатриотично. Не сомневаюсь, что буду заплеван многочисленными поклонниками вашего, Телекритика, творчества. У вас своеобразная публика. Как и само укроТВ. Злобное, шароварное, безграмотное.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду