Ватерлоо Михалкова

23 Квітня 2010
34649
23 Квітня 2010
23:45

Ватерлоо Михалкова

34649
В «Україні» показали найдорожчий російський фільм новітнього часу. «Стомлені солнцем-2»
Ватерлоо Михалкова

В «Україні» показали найдорожчий російський фільм новітнього часу. «Стомлені солнцем-2» режисера Микити Сергійовича Михалкова - бюджет 55 млн. дол. На прем'єрі були присутні... Прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров (до цього років десять не ходив у кіно). Голова Верховної Ради України Володимир Михайлович Литвин. Віце-прем'єри Володимир Петрович Семиноженко, Андрій Петрович Клюєв. Міністр освіти і науки Дмитро Володимирович Табачник...

 

А також інші офіційні особи.

 

Зал кінотеатру був заповнений. Під час перегляду інколи сміялися (можливо, плакали). У фіналі - ріденькі, але шанобливі оплески.

 

За гамбурзьким рахунком, Михалков зняв найгірший фільм у своїй великій (і навіть видатній) кар'єрі.

 

За гамбурзьким.

 

Оскільки говоритимемо не про виробників «трешу» (О.Байрак, М.Вайсберг etc.), а про серйозного митця, на всі руки майстра.

 

Участь його «Стомлених-2» у конкурсі Каннського фестивалю (а також можливі заохочення цієї картини) надалі можна пояснити тільки одним усеосяжним рецидивом - загадковістю російської душі.

 

І ще - звабливістю персони самого Микити Сергійовича.

 

Який, як відомо, вміє, коли треба, напустити туману... По-чеширськи всміхнутися, хитро «підморгнувши» фатальним вусом...

 

Проте «кращим» (навіть після його бла-бла-бла) цей фільм не стане ніколи.

 

***

 

«Стомлені» (під номером два) з одного боку викликають повагу.

 

З іншого - подив.

 

Повагу пов'язану з трагічною темою. З великою роботою, яку організував режисер, збираючи документальні крихти у різних архівах для своєї багатофігурної кіномозаїки.

 

А подив...

 

Виходу довгоочікуваного сиквела (15 років проект виношувався, вибудовувався, фінансувався, піарився) передувала досить дивна полеміка.

 

Сперечалися й дивувалися (на форумах, у пресі) навколо рекламного слогана. Михалков, перш ніж на горизонті зійшло друге «Сонце», суворо попередив на афішах: «Великий фільм про велику війну».

 

Від скромності цей діяч не страждав і раніше. Але тут - повне «затемнення». На межі хамства.

 

(Здавалося б, у дворянських сім'ях з раннього дитинства отроків навчають прописного: не хвали сам себе, хай тебе люди похвалять!)

 

Тільки рекламна сентенція (про «великий» фільм) - швидше, жорстка установка для публіки.

 

«Великий!» - а решта «вас не стосується».

 

Втім, у доборі варіативних синонімів до цієї стрічки можна зупинитися на іншому визначенні. Воно контрастніше відбиває і художню, і ідеологічну платформи прем'єрної картини.

 

Як варіант - «Божевільний фільм про велику війну».

 

Тому що в цьому фільмі божевільне - все.

 

Божевільні всі.

 

Від сценаристів, які загадково прописали ураганні сюжетні лінії. До окремих персонажів, деяких сцен, загального нагнітання біснуватої атмосфери.

 

***

 

Божевільний уже маніакальний задум досвідченого й цинічного режисера. Тобто його нав'язлива ідея про відродження всіх героїв, які колись загинули, - ще в першій, дуже успішній картині 1995-го, що навівала тужливі чеховські рими з «Незакінченої п'єси для механічного піаніно».

 

Священна необхідність доводити нам, «чому» і «як» ті герої «вціліли» у сталінській м'ясорубці, наче веригами теліпається між ногами Микити Сергійовича. І ця зобов'язалівка - нав'язливе трактування вже заздалегідь помилкового ходу - весь час заважає режисерові розпростерти крила, вдихнути й видихнути на повні російські груди.

 

Його подих у цьому фільмі здавлений. Режисерські «рухи» - безпорадні.

 

Цілісна картина - як недбало складена мозаїка. Десь криво, десь косо. Цілісного малюнка не видно. Обірваність у всьому: у монтажі, у композиції, у ледь позначених характерах. Оператор Опельянц знімає гарно, масштабно, але в його «камеру» ні сіло ні впало вриваються якісь комічні флешбеки з мотивів світового і радянського кіно, зокрема й «Титаніка» (сцена потопельників), із вкрай банальними метафорами - метелики, жучки, яблучка...

 

Досвідчений Михалков наче не знає за «що» вхопитися. «Як» зібрати частинами і «як» виправдати вже закручений маховик шестигодинного безладного кіномісива (решту три години побачимо восени: «Стомлені сонцем-3», фільм «Цитадель»).

 

Хіба не божевілля?.. Адже це повна маячня - припускати, буцім під пильним оком беріївських соколів піаніст-енкаведист Митя (О.Меньшиков) кілька років «гріє» у своєму ліжку дружину ворога народу. Того самого, вже розстріляного комдива Котова (а дружина його, згідно з тими ж таки титрами з оригіналу, теж замордована у сталінських катівнях), а доньку його, «яблучко від яблуні...», енкаведист влаштовує в піонертабір, та ще й вихователькою підростаючого піонерського покоління. Демократичний, очевидно, час був за Сталіна, судячи з михалковських «алібі».

 

Натуральне безумство - представити досвідченого енкаведиста (гаразд, припустімо, він дивом врятувався у кривавій бійні 1937-го) таким собі штабним пройдисвітом, що морочить побрехеньками розумні голови Йосипа Віссаріоновича, Лаврентія Павловича. Такого бути не могло, тому що не могло бути ніколи: інакше називай фільм не «великою правдою про війну», а байкою на потребу.

 

Божевільний, звісно, генералісимус Сталін. Артист Максим Суханов зображає карикатурне явище кавказької національності з обличчям, побитим віспою, грає наче за заповітами перебудовного «кінематографа», коли Віссаріоновича виставляли параноїдальним блазнем.

 

Божевільний і Берія... Яка така робота проводиться у його відомстві, якщо бригада вишколених кадебістів, відповідно до сюжету, три роки поспіль не може впіймати одного штрафника, колишнього комдива, знову ж таки - надзвичайно небезпечного ворога?

 

Божевільні трафаретні фашисти, що, сяючи світлоликими задами, какають прямо на судно, навантажене пораненими. А потім, очевидно, караються муками сумління, очікуючи відплати Червоного Хреста за аморальну поведінку.

 

Божевільні й деякі росіяни: в передсмертному хрипінні (вже з вивернутими кишками) ну ніяк не можуть обійтися без розлогих громадянських реплік на тему «зловісної ролі Сталіна в історії держави російської». Неначе це «арії» з оперної вампуки, а не кіно із заявкою на мистецтво. (Одне з можливих жанрових забарвлень цього фільму - «кіновампука», але мені ближче - «жорстокий капусняк» на священну тему.)

 

...Божевільні обрані «дива», зумовлені персональною світлою вірою Микити Сергійовича в Господа Бога. Але у фільмі це подано як спеціальне ілюстративне церковне замовлення. Дівчинку Надю Котову (донька Михалкова) - посеред бурхливого моря-океану- хрестить безногий священик, більше схожий на кримінального елемента (в цій ролі С.Гармаш). І, о диво, рогата міна вже рятує її з водного полону, прямо до берега виносить... («Ось що хрест животворящий творить!» - сказав би Іван Васильович на це, застрявши у своєму ліфті.) Звісно, у храмах, зруйнованих ворожим бомбардуванням, згоряє й трощиться абсолютно все - крім ікон... Вони, вцілілі, своїми сумними очима, думаю, докірливо дивляться - і на хитрющу фізіономію Микити Сергійовича... «Не набридло ще біснуватися? Навіженіти? Використовувати віру святу як кінематографічний агітпроп?»

 

Такими ж божевільними представлені й різні акторські «камео». Вгодовані герої світських хронік (Артем Михалков) частіше і грають самих себе. Або грають уже заздалегідь заготовлену пародію на цей фільм - спеціально для телепрограми «Велика різниця», трохи вульгарного зразка ернстівського ТБ-маразму.

 

За версту тхне тюгівщиною і від «гри» давно дозрілої Н.Михалкової: тужачись і корчачись, зображує патріотичне прозріння підлітка, а долі немає - тільки пафос і гримаси.

 

Для галочки використані й інші медійні обличчя-обличчя-обличчя. Без сюжетної потреби і без натяку на характери. Наче Михалков виконує «план із завантаження» численних членів Спілки кінематографістів. Якою він сам і заправляє.

 


І навколо якої точаться нескінченні війни... Хоча деякі акторські мікровкраплення у фільмі місцями на диво хороші: Гафт, Панін, Петренко, Маковецький, навіть досвідчений Меньшиков, і той органічний, але явно почувається не у своїй тарілці...

 

Усі вони (кожен окремо) наче з іншого - тепер справжнього михалковського старого фільму, - коли артист у цього режисера - ще не зірковий статист, а необхідна художня барва для шуканого смислу.

 

Нарешті, божевільний і наш головний боєць. «Реанімований» комдив, зіграний Михалковим. Спочатку він марудиться в таборі на Колимі разом із придуркуватим героєм Д.Дюжева. Потім, уже під Москвою, з ним же копає траншею перед візитом німецьких окупантів. Стрімкі й неусвідомлені його переміщення в часі і просторі - чарують, розчулюють. Та ще й ці нав'язливо-божевільні сни, нічні кошмари... Глибокої ночі (в бараку) являється йому сам Йосип Віссаріонович! І героїчний комдив цього горця відразу ж мордою - і в торт! Ось тобі, гадино!

 

У цій (у перший) сцені довгого фільму - неначе «сни про любов» (до товариша Сталіна)- і можна хоча б намацати віртуальне пояснення подальшого екранного загострення... Якщо всі наступні розрізнені картинки на тему війни сприймати тільки крізь призму божевільного сну придуманого комдива або реального режисера...

 

Індійська спроба втечі з табору; масовий Армагеддон на замінованому мосту; Надя на рогатій міні; Надя у спаленому селі; Надя, що демонструє цицьки солдатові при смерті; «цыгане бурною толпою» («ай-не-не» перед фашистами); Митя в пошуках привиду; далекий Сталін на Близькій дачі...

 

Усе це сон? Страшний, безпощадний, безглуздий...

 

Напевно, тільки божевільними очима так і можна подивитися на ту, справді божевільну, війну...

 

І лише так посмакувати (впродовж трьох годин) роздерте м'ясо, гори покалічених трупів, стерте з обличчя землі людське життя.

 

І якщо саме в цьому відчайдушний михалковський задум, тоді й інша розмова...

 

Тоді й режисерові вибачається багато (хоча не все). Адже він, режисер «Стомлених...», мужньо воює одночасно на трьох фронтах... Проти Гітлера. Проти Сталіна. І проти «всіх» тих інородців, котрі нині сприймають Михалкова більше як функціонера, як політгравця. І трохи менше - як (колись) чудового режисера.

 

***

 

Вцілілою самоцінною картинкою без фальші (і без божевілля) проходить у «Стомлених» лише скромна лінія Євгена Миронова.

 

Він грає командира штрафників. Грає сильно. Наче в піку картонному Михалкову. Наче й не граючи, а самовіддано розчиняючись у воєнній лихоманці. Він експансивний, напружений. Жартує, матюкається, гнівається! Він - осколок воєнного життя, що його «аби як» імітувати неможливо, тут-таки фальш боком вилізе. Він чудово знає, чим закінчиться історія когорти присланих кремлівських хлопчаків (зростом 183 см) і чим закінчиться його власна доля в підмосковних ярах. У його криках, істериках і командах мені чувся справжній голос війни, що так сильно резонував із «війною» Михалкова - з його Ватерлоо (на російських рівнинах).

 

Війна Михалкова представлена «екстравертно». Неначе «все й відразу!» («щас спою!»): навідмаш, із розірваною сорочкою, з циганським табором, із розстебнутою гармонією - гучно, дзвінко, натуралістично, із застосуванням новітніх і підлих технологій.

 

Ця «екстравертна» (михалковська) кіновійна - неначе виготовлена за нинішніми модними технологіями «колоризації». Коли «старе життя» розфарбовують у нові яскраві отруйні кольори (Перший російський телеканал на це віроломство мільйони викидає), а нове життя на екрані, на жаль, не народжується, тільки виникає відчуття смердючої мертвечини, високобюджетної імітації, проплаченої фальші.

 

Тому найчесніша - «інтровертна» - війна в цьому фільмі й випала скромному герою Миронова (на узбіччі сюжету). І велика подяка великому артисту, що хоча б заради нього варто було мучитися всі три години екранного катування.

 

***

 

Дивна розгубленість виникає після таких сеансів. Сумно усвідомлюєш, що колись «обрані» майстровиті кіноказкарі з ХХ століття несподівано гуртом (або поодинці) розучилися розповідати казки... Літературні, документальні, соціальні, військові - різні.

 

Рязанов, Данелія, Соловйов, Кончаловський... Тепер - Михалков.

 

Колись, здавалося, вони почувалися природною «молекулою» свого часу...

 

Тепер же видаються якимись «скалками» - у хворому організмі новітньої епохи.

 

Вони висувають новому часу якісь претензії. Виходять у телевізор із якимись прокламаціями, замовняками (або «великими» фільмами).

 

Тільки... цей новий час від них усе одно вислизає. Не підкорюється їм.

 

Навпаки: цей час виставляє метушливим «казкарям» уже свої серйозні реальні рахунки. І треба платити.

 

Колись, не особливо ускладнюючи свої ж екранні тексти, вони бодай примудрялися створювати їх виразними, розумними, натхненними. Вони досягали ясності у своїх оповіданнях, уникаючи примітивності...

 

Тепер - у цей новітній період (коли їхні ангели полетіли на кремлівський концерт, а в головах і в душах поселилися демони) - виключно через примітивні (лобові) засоби вони неодмінно починають претендувати на «месіанство». На «верховенство». На - «я знаю все...».

 

Хоча в мистецтві «всеїдність» - божевілля. Оскільки мистецтво (Михалков цю цитату теж читав) - це не «багато» й «відразу» (не «щас спою!»), а завжди «дрібка»... Не «велике» - у сенсі розміру, а «велике» - у значенні душі. Те, що осягається й досі у без лапок великих фільмах на тему війни... Які (у піку «маленькому» михалковському «Сонцю») спеціально і згадаю зараз для читача... «Летять журавлі», «Вони воювали за Батьківщину», «Балада про солдата», «Перевірка на дорогах», «Доля людини», «Двадцять днів без війни», «Сходження», «Іди і дивися»...

 

Різні сирени нашої історії не заглушують на цих старих плівках чистоту авторських інтонацій. І навіть сьогодні під час таких переглядів, ціпеніючи перед екраном, ніколи не смикнеш руку, щоб нервово подивитися на годинник...

 

«І довго це ще триватиме?!» - хтось голосно перепитав під час «урядової» прем'єри «великого» фільму «Стомлених сонцем» (під номером два) в «Україні», у районі «Фелліні».

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»

 

Фото - www.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34649
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tka4enko
5116 дн. тому
"Вергуніса" - в топку, Михалкова - туди ж. У справді хорошого кіно продовження бути не повинно: воно завжди буде гіршим на фоні першого фільму.
Саймон
5117 дн. тому
Нервно слишком.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду