Нацрада не ліквідує списки «адаптованих» телеканалів, але розширить їх і лібералізує

12 Квітня 2010
19941
12 Квітня 2010
19:14

Нацрада не ліквідує списки «адаптованих» телеканалів, але розширить їх і лібералізує

19941
Нацрада не ліквідує списки «адаптованих» телеканалів, але розширить їх і лібералізує

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, скоріше за все, не ліквідує списки «адаптованих» телеканалів, але розширить їх і лібералізує. Так підрезюмував робочу зустріч регуляторів з кабельниками голова Нацради Володимир Манжосов.

 

З боку Нацради на зустрічі були присутніми Володимир Манжосов, Оксана Головатенко, Лариса Мудрак, з боку кабельників - керівники галузевих об'єднань Василь Аніпченко, Юрій Лабунський,  директор «Торсату» Анатолій Сальник, директор  «НТВ-мир» Ігор Давиденко, директор Chello Zone Олена Рожок та ін.

 

Провайдери програмної послуги та дистрибутори зарубіжних телеканалів в Україні висловили свої зауваження до практики регулювання ринку, зокрема до укладання переліку зарубіжних телеканалів, який для кабельників є, по суті, дозвільним документом для провадження діяльності.

 

Претензії висловлювалися до непрозорості критеріїв укладання списків та повільності його поповнення: зокрема, від моменту ратифікації Конвенції про транскордонне мовлення 1 липня 2009-го року не відбулося жодного засідання Нацради щодо розширення списку «дозволених» зарубіжних телеканалів.

 

З іншого боку, дистрибутори наголошували на необхідності регулювання цього сегменту ринку - адже поруч із міжнародними версіями зарубіжних мовників, є випадки, коли провайдери транслюють версії, не призначені  для розповсюджені на території України. Зокрема ідеться про оригінальну російську версію «Первого канала», який компанія «Норма» демонструє замість міжнародної версії «Первый канал. Всемирная сеть», демонстрацію російських телеканалів  ДТВ, СТС, які офіційно не мають міжнародних версій і не призначені для мовлення за межі Росії.

 

Протягом зустрічі було висунуто кілька пропозицій: ліквідувати списки, замість списків дозвільних каналів створити список каналів, заборонених до показу в Україні і надати відповідні юридичні обґрунтування цієї заборони; або  лібералізувати процедуру укладання списків, які мають стати максимально розширеними.

 

«Третя пропозиція мені подобається найбільше», - сказав голова Нацради Володимир Манжосов.

 

На його думку, перенесення питання регулювання до судів («відмова від списків») означатиме безконтрольність дій провайдерів, оскільки суди в Україні тривають роками; списки заборонених каналів він вважає мірою непопулярною.

 

Він наголосив, що зі свого боку бачить дві проблеми - з російськими мовниками («питання, яке було значною мірою політизовано») та щодо «каналів спеціального регулювання» (еротичних). До обох цих моментів, за його словами, Нацрада ближчим часом сформулює свою ставлення.

 

За його словами, Нацрада має винести питання щодо розширення переліку зарубіжних мовників на найближчі засідання регуляторного органу.

 

«Щоправда, важко сказати, коли відбудеться це засідання», - сказав Манжосов, висловивши сумнів у тому, чи буде кворум.

 

Також під час зустрічі обговорювалася можливість внесення змін в законодавство щодо перенесення відповідальності за порушення трансляції зарубіжних мовників з провайдерів програмної послуги на дистрибуторів телеканалів. 

 

«Вважаю, у цьому питанні має бути так: Нацрада не включає телеканали до списків із власної ініціативи, а лише згідно з заявами учасників ринку. Тому хто отримав дозвіл - той і несе відповідальність за канал», - виловив своє ставлення до цього моменту Володимир Манжосов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19941
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кабельщик-Дмитрию
5129 дн. тому
Вот видиш,Сальник продает не только тухлый продукт,но и незаконный.Ресепт Нацсовету!!
Представник
5129 дн. тому
Звертаю вашу увагу на те, що окремі провайдери програмної послуги, спираючись на чутки, вважають телеканал "Первый канал. Всемирная сеть" тимчасово дозволеним. Звертаю Вашу увагу, що, згідно рішення Національної ради від 14.04.2009 № 694, таке уявлення є хибним. П.3. даного рішення зобов’язує провайдерів програмної послуги привести свою діяльність у відповідність до норм чинного законодавства.
Дмитрий
5129 дн. тому
Кабельщику А чем Сальник не устраивает? Цены по-моему более чем демократичные, каналы популярные. Не понимаю немного проблемы.
Кабельщик
5129 дн. тому
Кабельщики обречены на вымирание,если вместо нормальных открытых каналов (которые прекрасно и бесплатно зритель может принять ,например,через "Триколор") будут использовать сальниковский суррогат, напичканный дурной рекламой,и стоящий дурных денег.Нацсовету давно пора занятся беспределом жуликов-дистрмбюторов.Поддерживаю
Крамер
5129 дн. тому
Лицензировать нужно не операторов ТВ,обозвав их провайдерами и которых более полутысячи,а 5-6 дистрибъюторов,которые провайдерами-то и являются.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду