Ад Ван Лун: Українські канали не мають права переривати новини рекламою

12 Березня 2010
12011
12 Березня 2010
16:50

Ад Ван Лун: Українські канали не мають права переривати новини рекламою

12011
Ад Ван Лун:  Українські канали не мають права переривати новини рекламою

Довгостроковий експерт спільного проекту Ради Європи та ЄС «Сприяння європейським  стандартам в українському медійному середовищі» Ад Ван Лун вважає, що українські канали не можуть переривати випуски новин тривалістю понад 30 хв. на рекламу, посилаючись на норми Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Про це він сказав «Детектор медіа» під час експертного семінару «Практичні аспекти впровадження норм європейської конвенції про транскордонне телебачення».

 

Нагадаємо, телеканал «1+1» з 18 лютого запровадив так звані «преміальні блоки» реклами перед і всередині випусків новин. Попри те, що п. 4 ст. 13 закону «Про рекламу» забороняє переривати рекламою випуски новин, юристи каналу «1+1» посилалися на норми чинної для України Європейської конвенції про транскордонне телебачення, згідно з якою новини тривалістю понад 30 хвилин можуть перериватися рекламою.

 

Як вже звертала увагу ТК ст. 28 Конвенції дає право країнам-учасницям застосувати суворіші й детальніші правила локального законодавства.

 

Ад  Ван Лун зазначив, що в даному разі мовники не мають посилатися на норми Конвенції з кількох причин: по-перше, згідно з Конвенцією, загальна запланована тривалість реклами має перевищувати 30 хв. («запланована» означає те, що про це глядача має попереджено в телепрограмі), і, по-друге, все одно діє примат українського законодавства. «Якщо  український законодавець не передбачає вносити відповідні зміни в своє законодавство (а він не зобов'язаний це робити), то він може лишити жорсткіші норми. І тоді  український мовник не може переривати  новини на рекламу посилаючись на конвенцію. Але іноземні мовники, які мають новинні програми, що транслюються в Україні, мають повне право  це робити, і жодних санкцій до них не може застосовуватися», - наголосив пан Ван Лун.

 

Однак, за його словами, відмова від узгоджень цієї норми з Конвенцією не є мудрим кроком з боку України, оскільки за цієї ситуації  іноземні мовники матимуть преференції у порівнянні з українськими.

 

Також пан Ван Лун зазначив, що якщо зараз Україна почне узгоджувати своє законодавство з директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, яка містить ліберальніші положення щодо реклами у порівнянні з Конвенцією, «тоді ці жорсткіші обмеження також будуть зняті».

 

 «Я думаю, що мене запрошуватимуть до парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, де обговорюватимуться спірні питання щодо законодавства про рекламу. І тоді я зможу підняти це питання (щодо переривання новин рекламою - ТК) на засіданні комітету і уточнити його з депутатами», - пообіцяв він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12011
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5167 дн. тому
это я что ли плачу крокодильими слезами мол не запрещайте рекламу алкоголя, мы без нее не проживем. это я что ли лоббирую отсрочку введения запрета рекламы пива на тв еще на один годик, потом еще и еще и еще? и кто вы телевизионщики после этого как не жалкие манагеры. однако бизнес это не обязанность - "не умеете, не можете - уходите", никто вас не заставляет работать в ужесточенных рамках. так в любом бизнесе - вы или делаете что-то лучше других, или есле не можете лучше, тогда найдите себе нишу, где вы сможете быть лучшими. и в этом нет ничего зазорного, и ничья гордость от этого не страдает. наоборот, такая дальновидность только поднимет ваш профессионализм в глазах других. а если вас это обижает или задевает, значит у вас гипертрофированное эго, завышенная самооценка не подтвержденная, увы, соответствующим профессионализмом. а прикрываться мол у нас миллионы телезрителей, и если нам запретят такую рекламу то эти миллионы останутся без нашего расчудесного канала - это галимый популизм даже если не вдаваться в контент-анализ, что такого расчудесного в вашем канале есть. а если наличие принципов у кого-то для вас ассоциируется с отрабатыванием отстегнутых кем-то денег, то вам есть от чего лечиться к сожалению ибо я желаю вам здоровья как ни странно. а сопельки так это у вас вместо телевидения. смотреть ваши совдеповские каналы такое же удовольствие как рыгать в унитаз. а что касается зарубежных экспертов - что ни говори, а вам есть чему у них учиться, пускай даже не у ван луна. не мните себя мировыми законодателями своего сопливого телевидения. пустите сомнения в убеждении в собстенном нарциссизме. поучитесь у умных - глядишь и сами...
to SPAM
5169 дн. тому
Хорошковский в СБУ , Фирташ в титане и газе по самые эти самые , конечно Интер теперь и без рекламы проживет ;) да и без зарплат наверное тоже. Поселят на дмитриевской и щусева альфу , будут стеречь рабов , что б не разбегались :)
123+1
5169 дн. тому
угу! поучите нас еще зарабатывать и продавать рекламу. только не забудьте сопли подтреть платочком (а не рукавом, как вы привыкли) и попку - туалетной бумагой подотрите, а не по своему обыкновению троллейбусным талончиком. Тогда и поговорим. Кстати, вы скромно умолчали про то, что иностранные каналы могут в Украине делать все так, как считают нужным. Вопрос:тебе кто-то от них бабки отстегивает, что ты так печешься за ихние интересы, продиктованные ихним же "дутым" экспертом, и выступаешь за давление на своих, или же просто сам принцип важен: хоть что-то да возразить, для поддержания обсуждения темы?
spam
5169 дн. тому
как жили без рекламы в новостях так и дальше проживем. вива Интер!)
micka
5169 дн. тому
за 19 років штрафів стільки набігло що можна такі каналі по 5 коп. в рибний день з молотка розпродавати після банкрутства, а на виручені гроші створити не один громадський канал з бюджетов не менше 200 млн. дол., який заткне за пояс тих жебраків з плюсів, інтера і піндос-хауса, які не можуть навчитися продавати рекламу не горілці. йшли би краще будувати дороги на євро12.
micka
5169 дн. тому
нехай подивиться спортивні новини (які є НОВИНАМИ, а не передачами) проте нагло постійно й усіма каналами перериваються рекламними вставками немірова, медофа і всіх інших горілок круглодобово і щодня. адже озвучена ідентифікація логотипа і назви бренда це вже і є реклама, а не спонсорство (яке до речі також заборонено у новинах) навіть якщо пляшку і не показують. чи може неміров ще робить молоко для грудних дітей, а медоф велосипеди??? у китаї відповідальних за вихід такої реклами у новинах уже би розстріляли давно, або принаймні повідрубували руки...
123+1
5169 дн. тому
конвенция "даёт право" законодательно вводить ограничения, а не обязывает! это - две разные вещи. и интересно: бизнес, свой собственный бизнес, на своём собственном телеканале люди должны проводить по указке некоего Ван Луна, который к этому бизнесу не имеет отношение, а имеет отношение к другому бизнесу? или же господин Ван Лун готов платить людям (в том числе на коммерческом канале 1+1) зарплату из своего кармана? При этом поражает весь цинизм ситуации: иностранные вещатели имеют право делать в украине то, что считают нужным... А может хватит все-таки строить проблемы на ровном месте для бизнеса, в том числе медийного? Если кому-то не нравится рекламный блок после 20 минут просмотра длинного выпуска новостей на коммерческом канале, пусть включает тогда национальный первый канал - там рекламы нет (у нас же свобода выбора). Только не надо потом стонать: почему новости первого национального, как и сам канал - такие убогие. А что вы хотите: с одной стороны они исполняют указки Ван Лунов, с другой стороны, как следствие, за такие средства то, что вообще делается на УТ-1 - это подвиг.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду