detector.media
12.03.2010 16:50
Ад Ван Лун: Українські канали не мають права переривати новини рекламою

Довгостроковий експерт спільного проекту Ради Європи та ЄС «Сприяння європейським  стандартам в українському медійному середовищі» Ад Ван Лун вважає, що українські канали не можуть переривати випуски новин тривалістю понад 30 хв. на рекламу, посилаючись на норми Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Про це він сказав «Детектор медіа» під час експертного семінару «Практичні аспекти впровадження норм європейської конвенції про транскордонне телебачення».

 

Нагадаємо, телеканал «1+1» з 18 лютого запровадив так звані «преміальні блоки» реклами перед і всередині випусків новин. Попри те, що п. 4 ст. 13 закону «Про рекламу» забороняє переривати рекламою випуски новин, юристи каналу «1+1» посилалися на норми чинної для України Європейської конвенції про транскордонне телебачення, згідно з якою новини тривалістю понад 30 хвилин можуть перериватися рекламою.

 

Як вже звертала увагу ТК ст. 28 Конвенції дає право країнам-учасницям застосувати суворіші й детальніші правила локального законодавства.

 

Ад  Ван Лун зазначив, що в даному разі мовники не мають посилатися на норми Конвенції з кількох причин: по-перше, згідно з Конвенцією, загальна запланована тривалість реклами має перевищувати 30 хв. («запланована» означає те, що про це глядача має попереджено в телепрограмі), і, по-друге, все одно діє примат українського законодавства. «Якщо  український законодавець не передбачає вносити відповідні зміни в своє законодавство (а він не зобов'язаний це робити), то він може лишити жорсткіші норми. І тоді  український мовник не може переривати  новини на рекламу посилаючись на конвенцію. Але іноземні мовники, які мають новинні програми, що транслюються в Україні, мають повне право  це робити, і жодних санкцій до них не може застосовуватися», - наголосив пан Ван Лун.

 

Однак, за його словами, відмова від узгоджень цієї норми з Конвенцією не є мудрим кроком з боку України, оскільки за цієї ситуації  іноземні мовники матимуть преференції у порівнянні з українськими.

 

Також пан Ван Лун зазначив, що якщо зараз Україна почне узгоджувати своє законодавство з директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, яка містить ліберальніші положення щодо реклами у порівнянні з Конвенцією, «тоді ці жорсткіші обмеження також будуть зняті».

 

 «Я думаю, що мене запрошуватимуть до парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, де обговорюватимуться спірні питання щодо законодавства про рекламу. І тоді я зможу підняти це питання (щодо переривання новин рекламою - ТК) на засіданні комітету і уточнити його з депутатами», - пообіцяв він.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY