Побутова бійка чи провокація?

17 Січня 2010
14870
17 Січня 2010
16:53

Побутова бійка чи провокація?

14870
У Донецьку побили журналістів грузинської телекомпанії «Імеді»
Побутова бійка чи провокація?

16 січня пізно увечері в Донецьку побили журналістів грузинської телекомпанії «Імеді» - кореспондента Зураба Хвістані та керівника відділу іноземних новин Іраклі Ґваранадзе. Про це ТК дізналася від народного депутата (фракція БЮТ) Андрія Шевченка. Інформацію підтвердив один з постраждалих - Зураб Хвістані.

 

Як розповів ТК Зураб Хвістані, близько 23 години невідомі п'ять осіб напали на нього з колегою поблизу місця, де вони знімали квартиру в Донецьку. Перед тим, він вважає, за ними стежили. «Того дня, близько опівдні, ми намагалися взяти інтерв'ю в штабі Віктора Януковича, але дізнавшись, що ми з грузинського телебачення, нас вигнали звідти. Нас знімали фото- і відеокамерами. Після цього протягом дня, куди б ми не заходили, за нами йшли люди, які, на нашу думку, за нами стежили», - зазначив він.

 

Нападники били Іраклі Ґваранадзе по голові, унаслідок чого він отримав струс мозку, також лікарі наклали йому на обличчя шви. Він не може продовжувати роботу, однак перебуває не в лікарні, а в готелі, куди вночі переїхали постраждалі з орендованої квартири. Зураб Хвістані серйозних травм не отримав і далі висвітлює перебіг виборів.

 

Журналісти повідомили про напад у грузинське консульство. Звернутися до правоохоронних органів, пояснює пан Хвістані, не було часу, але потерпілі мають намір це зробити в понеділок.

 

Консультант посольства Грузії з питань преси Бачо Корчилава підтвердив ТК, що потерпілі - журналісти телекомпанії «Імеді», які мають акредитацію в Україні. Йому поки невідомо, яка буде реакція посольства.

 

За словами народного депутата Андрія Шевченка (БЮТ), він дізнався про інцидент від в. о. голови ЦВК Грузії Левана Тархнішвілі, який очолює делегацію грузинських спостерігачів в Україні і перебуває зараз у Донецьку.

 

Леван Тархнішвілі розповів ТК, що журналістська група «Імеді», яка має посвідчення і лист підтвердження від телекомпанії, готувала сюжет про підготовку виборів і знімала донецькі штаби Ющенка, Тимошенко, Януковича, не входячи на виборчі дільниці. На них напали на виході із закладу харчування, де не виявилося вільних місць. «Теоретично це може бути побутове хуліганство з боку нетверезих людей. Але з нами приїхали три телегрупи провідних телеканалів Грузії, і всі вони постійно відчувають, що за ними хтось їде, стежить. З великою імовірністю можна припустити, що це була провокація», - зазначає пан Тархнішвілі.

 

Народний депутат (фракція Партії регіонів) Олена Бондаренко передала ТК інформацію, якою володіє Донецький міський виборчий штаб Віктора Януковича. За її словами, вчора штаб подавав запит до МЗС і отримав відповідь, що на той момент від телеканалу «Імеді» в Україні був зареєстрований лише один журналіст - Анна Сорбіа, яка в той час перебувала в Грузії.

 

На жаль, перевірити цю інформацію ТК не вдалося. У прес-службі МЗС сказали, що акредитацією іноземних журналістів на час виборів займається ЦВК. Що ж до того, хто з «Імеді» має постійну акредитацію в Україні, відповідь дати не змогли. Інформація про акредитовані на виборах ЗМІ на сайті ЦВК відсутня.

 

Утім, Леван Тархнішвілі уточнив, що ЦВК і МЗС направлявся лист по акредитацію. «Але основні зйомки ця група проводила на вулиці, вони не заходили на дільниці. Для цього акредитація не потрібна», - наголосив глава грузинської делегації.

 

Також Олена Бондаренко повідомила ТК, що за інформацією головного управління МВС у Донецькій області двоє громадян Грузії самі спровокували конфлікт у більярдному клубі «Класік». «Якщо з ними хтось і побився, то явно не з політичних міркувань», - заявила вона.

 

У відділі зв'язків з громадськістю ГУ МВС у Донецькій області підтвердили, що 16 січня увечері в більярдному клубі сталася бійка за участю громадян Грузії, які представлялися журналістами «Імеді», внаслідок чого один з них отримав тілесні ушкодження. «Гральні столи були зайняті, тож вони стали заважати відвідувачам. Почалася перепалка, згодом загальна бійка, у якій один громадянин Грузії був легко травмований і опинився в лікарні», - розповів заступник начальника відділу зв'язків з громадськістю. Імена учасників інциденту в донецькій міліції відмовилися називати, однак співрозмовник ТК уточнив, що журналістських документів він не бачив.

 

Андрій Шевченко вважає, що інцидент із журналістами «Імеді» стоїть осторонь від історії з грузинськими спостерігачами, які приходять на виборчі дільниці з посвідченнями українських газет. «Яких газет, я не знаю. Там є і київські видання, і місцеві. Ми знаємо, що їх на деякі дільниці не допускали, у Донецьку вимагали трудові угоди, хоча вони є позаштатними кореспондентами. Це є порушеннями українського закону про вибори», - наголошує він, оскільки закон не передбачає жодних додаткових підстав, на яких журналісту можуть відмовити в доступі на дільницю. Закон розділяє мас-медіа на українські й неукраїнські. Пропуском на дільницю є, власне, посвідчення українського ЗМІ, причому не має значення національність чи громадянство самого журналіста, пояснює пан Шевченко. Натомість для представника закордонного ЗМІ потрібна акредитація в МЗС.

 

Практика реєстрації спостерігачів як журналістів, за словами народного депутата, типова для України: на минулих президентських виборах Комітет виборців України мав 16 тисяч своїх спостерігачів, озброєних журналістськими посвідченнями газети «Точка зору». «Українське законодавство, на жаль, відстає від світового і є дуже нетолерантним до спостерігачів. У цій практиці хорошого мало, тому що потрібне чітке розмежування функцій, які виконує на дільниці спостерігач і журналіст. Одразу після цих виборів треба вдосконалювати закон і записувати чіткі гарантії для журналістів», - вважає Андрій Шевченко.

 

Водночас Олена Бондаренко вважає, що історія з грузинськими спостерігачами-журналістами дискредитує журналістську спільноту. «Цими провокаціями і фальшивими посвідченнями професію журналіста в рамках передвиборної кампанії помножили на нуль», - обурюється вона.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14870
Читайте також
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 769
15.01.2010 15:44
Мар'яна Закусило
22 474
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хехе
5213 дн. тому
цитирую: "16 січня увечері в більярдному клубі сталася бійка за участю громадян Грузії, які представлялися журналістами «Імеді», внаслідок чого один з них отримав тілесні ушкодження" у вас там корректор есть или нет?
Dmitry
5214 дн. тому
Нужно поменять заголовок «Боевики или журналисты?» Уважаемые господа, а вы бы приехали в Донецк и сняли пару фоток этих журналистов. Вчера ходил на участок голосовать, четверо грузинов – молодых парней с широкими плечами и узкими лбами «дежурили» в фойе, по двое справа и слева, делали вид что беседуют между собой (наверное, друг у друга брали интервью). А в участковой избирательной комиссии практически одни женщины. Если по 4 на каждый участок. В Донецке, думаю, участков 200. Т.Е. где-то половина из желающих 2 тыс. так называемых наблюдателей или журналистов атаковали Донецк? С какой целью? Наверное, написать обширный репортаж? Слушаю в прессе об этих грузинах, и как представители БЮТ их «защищают» и грустно, очень грустно..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду