На Євробачення від України поїде чоловік. Василь Лазарович: низький голос, класичний костюм та всенародно обрана пісня

16 Січня 2010
16791
16 Січня 2010
09:19

На Євробачення від України поїде чоловік. Василь Лазарович: низький голос, класичний костюм та всенародно обрана пісня

16791
Співак із Прикарпаття, вже не один рік він пробиває «стіни» нашого столично-комерційного шоу-бізу
На Євробачення від України поїде чоловік. Василь Лазарович: низький голос, класичний костюм та всенародно обрана пісня

НТКУ, скориставшись своїм правом, у тісному експертному колі (через голосування) визначила виконавця, який нинішнього року представлятиме Україну в Норвегії - на пісенному конкурсі Євробачення. Це - Василь Лазарович. Професійний вокаліст, володар «низького» оперного голосу (бас-баритон). Співак із Прикарпаття, вже не один рік він пробиває «стіни» нашого столично-комерційного шоу-бізу. Раніше виступав на «Новій хвилі» (в Юрмалі) та на «Слов'янському базарі» (у Вітебську), співпрацював з директором Софії Ротару. Ще раніше дебютував на столичній сцені у мюзиклі «Екватор» композитора Олександра Злотника та режисера Віктора Шулакова.

 

Після оголошення переможного «вироку» НТКУ молодому українському виконавцеві варто було б... щиро поспівчувати. Адже замість новорічних привітань - суцільні потоки лайливого бруду, замішаного на заздрощах. На жаль, це вже майже «національна» неадекватна стратегія: замість підтримки серйозних вокалістів у нас їм оголошують «зоряні війни».

 

Втім, поспілкувавшись із Василем, зробила висновок, що він серйозно налаштований на творчу боротьбу. І планує вже у березні (на майданчику київського Палацу спорту) винести на всеукраїнський загал аж десять пісень, одна з яких - найкраща, на думку слухачів, - і представлятиме Україну в Осло... Саме пісня! Оскільки Євробачення, нагадаємо, це все ж таки конкурс пісні, а не продюсерських амбіцій.

 

- Справді, Перший Національний канал скористався своїм правом визначення учасника на конкурс Євробачення, - каже Василь Лазарович. - І, звісно, приємно, що вибрали саме мене! Останніми роками, як відомо, на конкурс їздили дівчата. Тепер вибрали чоловіка... Можливо, деякі наші «зірки» розчаровані, що не так сталося, як їм гадалося. Але ж вони - «зірки», а я - звичайна людина... Людина, яка співає.

 

- Задовго до Євробачення-2010 ті ж таки наші зірки вже успішно пройшли конкурс на участь у передвиборних агітаційних турах. Вас запрошували в такі поїздки?

- Хоча мені дуже потрібні гроші на Євробачення, не хотів би прив'язувати себе до конкретної політичної сили. Сьогодні моя позиція - об'єднання потужних особистостей. Кожна партія, до речі, - це також «продюсерська команда». Наприклад, є добрий фахівець у Партії регіонів із питань палива й енергетики - його треба запрошувати. Є хороший юрист у команді Юлії Тимошенко - його також треба запрошувати до спільної праці. «Політика особистостей» врятує державу. І коли ці особистості почнуть займатися кожен своєю справою в команді - тільки тоді будуть результати!

 

- Ви знаєте поіменно склад експертної ради НТКУ, яка й визначила вас як переможця-вокаліста?

- Я не знаю, хто входив до складу експертної ради. Знаю лише, що з 11 членів художньої ради десять підтримали мою кандидатуру. І я вдячний їм за це. Можливо, з деким я й знайомий, але як проходило голосування, мені не відомо.

 

- У зв'язку з лементом навколо вашої участі в Євробаченні (особливо активні ваші опоненти на «Новому каналі», а також Олена Мозгова, яка торік «пробивала» в НТКУ Приходько), ви могли б зараз заявити: «У мене є вороги!»

- Сьогодні я, навпаки, радий, що в мене склався класний «фан-клуб»! Туди входять і згадана Олена Мозгова, і співак Віталій Козловський, і ще дехто. Ми, здається, знаємо, що незалежність України вже відбулась і держава народилася. А ось український шоу-бізнес усе не може народитись, оговтатись. У нас є хороші артисти. Але, на жаль, немає колегіальної етики. Не практикуються людяність і коректність у професійних відносинах, а також у співпраці менеджменту з телеканалами, радіостанціями.

 

Чомусь тільки тепер деякі мої «опоненти», представники шоу-бізнесу, згадали про народ... Мовляв, «не порадилися з народом»! Але ж про народ треба думати завжди. Наприклад, регулярно «годуючи» цей народ суцільною фанерою і на ТБ, і під час так званих «живих» концертів. Тоді про народ чомусь забувають!

 

Тому наразі я і є представник народу... Я представляю народ, культурну інтелігенцію. А не шоу-бізнес.

 

- Як «представник народу» що ви можете йому запропонувати зі свого репертуару? Що виконуєте найчастіше - на концертах, на корпоративах?

- У мене дуже різний музичний матеріал. Наприклад, цікавий і близький моєму серцю альбом із забутих українських пісень, які давно стали класикою і які народ розчулюють: «Очі волошкові», «Кохана», «Гуцулка Ксеня». На цих піснях виросло не одне покоління.

 

Також готую окремий альбом у стилі симфо-джазу. Хочеться цей альбом подати саме як український мелос у контексті музичної культури.

 

- Але на Євробаченні має бути нова пісня. Ви вже працюєте над добором музичного матеріалу? Що це буде за композиція? Кому вирішувати, яка саме пісня від України потрапить на Євробачення?

- Це буде наше спільне з Першим каналом рішення. Сподіваюсь, у березні відбудеться національний відбір такої пісні. Ось, уявіть, ми отримуємо 100 пісень, із цієї сотні відбираємо десять найкращих. Причому готую я їх не в «чорнових» версіях, а повноцінно. А українські слухачі нехай самі визначають, котра з десяти запропонованих композицій достойна потрапити на Євробачення.

 

Хотілося б задля такої акції підготувати великий концерт, запросити зірок із різних країн, а також учасників майбутнього Євробачення і минулих конкурсів. Можливо, майданчиком стане Палац спорту. Щоб люди змогли самі прийти на концерт і визначитись у своїх уподобаннях. А поки що триває творча робота над репертуаром, який, повірте, хочеться подати якомога пристойніше.

 

Співпрацюю з різними композиторами. Вдалу пісню написав киянин Руслан Квінта... Запропонували свій матеріал і Крупник, і Любаша. Поважаю Брендона Стоуна, з яким дружу. Він живе у Берліні і, можливо, також підключиться... Одне слово, талановитих людей дуже багато!

 

- Тема Євробачення вкотре стала для України приводом до скандалу, якихось інсинуацій, образ, корпоративних воєн... Ви, до речі, читали, що про вас пишуть у Інтернеті?

- У перших два дні Нового року спробував почитати трохи коментарів і деяку пресу. Зізнаюсь відверто: навіть загартовану в боях людину така негативна інформація підкосить. Але я не збираюся втягуватись у сумнівні «дискусії», реагувати на образи... Бог їм суддя.

 

Наприклад, я, як і раніше, добре ставлюся до Віталіка Козловського. Він - нормальний хлопець, вихованець Бебешка і Кондратюка. Наголошую - «вихованець». Він, очевидно, сам вирішив, що має їхати на Євробачення. Але ж є ще й поняття етики. Не тільки колегіальної, а взагалі людської. І ще дам йому одну пораду: хай хоча б раз зайде в консерваторію на перший підготовчий курс і провчиться там один рік! Вже цього буде достатньо... Скажімо, великий Лучано Паваротті до кінця своїх днів інтенсивно і професійно працював із педагогом. А в нас, на жаль, якщо співака показали «Карооке» - він уже «зірка». На жаль...

 

- Ви вже хоча б окреслили попередній бюджет своєї участі в Евробаченні, якщо враховувати промо-тур у Європі, а також кризу, яка триває... А ще постановка номера, зйомки кліпу?

- Зараз надзвичайно складно про це говорити. Багато що залежить і від країни, яка приймає конкурс - від Норвегії.

 

- А свій майбутній сценічний образ на сцені Євробачення вже бачите - хоча б основні його контури?

- Хочу бути на сцені інтелігентним. Хочу передати слухачам і глядачам свою щирість... Без «бльосток», без підмальованих губів. Що буде навколо мене на сцені? Може бути або театральний балет, або використання живих інструментів. А може, поєднаємо і балет, і інструменти? Насамперед, хочеться вийти з усмішкою, з доброзичливістю - і просто гарно заспівати... Аби бодай щось залишилось у серцях людей.

 

- Ви, напевно, знаєте, що Євробачення - це насамперед телешоу для домогосподарок, це і змагання різних фріків за увагу грайливої аудиторії. Вам не спадало на думку, що на Євробаченні може виявитися замало серйозних поціновувачів вашого професійного вокалу?

- Справді, шоу-сцена - це і гламур, і - часто - «парад нижньої білизни». Нікуди від цього не подітися. Але, з іншого боку, є свої шанувальники й у вокалістів! На сьогодні не так багато низьких чоловічих голосів. До того ж зауважте, що «головує» на Євробаченні переважно жіноча аудиторія. Я не приховую: саме цій аудиторії дуже хочу сподобатися. Мене цікавить результат. І ще - хочеться представити Україну як інтелігентну співочу націю.

 

- Ви погоджуєтесь із поширеною думкою, нібито Євробачення - це обов'язково «імідж держави»? Невже держава має дбати про свій «імідж» лише через засоби розважальних телевізійних шоу?

- Це закидали мені представники «Нового каналу». «Як? Євробачення? Імідж держави! І нинішнього року країну представлятиме якийсь Лазарович?» Сумно... Але ж професійний вокаліст - також «імідж держави». Наприклад, голосиста представниця з Мальти колись посіла друге місце: зовсім не модельної зовнішності, але з сильним голосом... Або ж сербка Марія Шерифович. У Європі, повторюю, справді є дефіцит виконавців із низькими голосами. А два роки тому на Євробаченні взагалі вийшов ведучий і заговорив басом. І весь зал аж вибухнув! Чому ми повинні щоразу когось заганяти у певний «формат»?

 

- Кого б ви, вже як слухач і вболівальник, виділили з попередніх учасників Євробачення від України?

- Безперечно, це Ані Лорак! Нечасто зовнішність і талант так збігаються. Вона чудова співачка, навколо неї немає скандалів, вона толерантно ставиться до колег. Це професійна артистка, якою може пишатися наша країна.

 

У Олександра Пономарьова чудовий тембр! Ми досить добре з ним знайомі, у нас багато спільних друзів. Його, до речі, також свого часу визначили без національного відбору. І він став першопрохідцем, який достойно представив країну.

 

- А якби ви зараз самі вибирали - з-поміж українських виконавців, своїх конкурентів, - кого б на цей конкурс командирували?

- Можливо, Джамала? Це неординарна співачка з чудовими вокальними даними і цікавою манерою виконання. Вона - професіонал, закінчила консерваторію. Взагалі, є багато виконавців, яких би я особисто хотів бачити на Євробаченні. Переконаний: у кожного з них буде свій шанс.

 

- Чи не спадало на думку, задля більшого піару, заспівати з кимось із наших «примадон»? З Ротару чи Повалій? Про Пугачову, звісно, навіть мріяти нічого!

- У шоу-бізнесі «за все треба платити». І обов'язкові у зв'язку з цим розмови: хто його тягнув? Розумієте?

 

- А чому ви припинили співпрацю з директором Софії Ротару Ігорем Курилівим?

- Ігор Курилів - насправді не продюсер, а концертний адміністратор. Він чудово розуміє, що сьогоднішній шоу-бізнес потребує командної роботи. Курилів - авторитетна й знана людина у шоу-бізнесі. Коли я готувався до участі в «Новій хвилі», Ігор Володимирович мене запевняв, що продюсер не потрібен: мовляв, позичимо гроші й працюватимемо вдвох... Отже, тоді виник фінансовий ризик... Виник і конфлікт. Бо я відмовився від спонсорів і поїхав на «Нову хвилю», внаслідок чого залишився в боргах. Втім, борги давно віддав.

 

І на даному етапі вирішив, що за власну долю можу відповідати лише сам.

 

- Багато хто з українських виконавців зараз прагне засвітитися в Росії. Останні «Різдвяні зустрічі», до речі, також цьому дуже сприяли... А у вас є стратегічний план просування на російський шоу-простір?

- Звісно, хочеться розширити творчу й гастрольну географію. Якщо співак виступає на теренах різних держав, він і сам розвивається... Тому мене цікавлять як європейський, так і московський шоу-бізнес.

 

- У 2004 році ви співпрацювали з оркестром Михайла Фінберга (Білорусь). І знову - не дуже довго. Чому?

- Дуже поважаю цей колектив, і Михайла Яковича Фінберга особисто. Працював там сезон. Був штатним солістом оркестру. Але мене вабило в Україну (виступи відбувалися переважно в Білорусії). На той час я мав за плечима тільки чотири курси музичного університету. Пояснив, що хочу отримати повноцінну музичну освіту. Михайло Якович погодився: «Якщо вчитися - тоді і їдь вчитись!» А потім... Закрутився цей шоу-бізнес, почалася нова творча смуга... Сьогодні ми з Фінбергом у чудових творчих стосунках. Впевнений, що зробимо не одну програму.

 

- Ви родом із Івано-Франківщини. Що можете розповісти про місця, де народилися? Хто прищепив вам любов до музики, до пісні?

- В мене там живуть рідні - батьки, брат. Мені не треба було «прищеплювати» любов до української пісні, бо я виріс у співучому середовищі. До того ж у мене з дитинства особливий інтерес до музики. Почалося це ще з музичної школи.

 

- Як ви сприйняли своє дев'яте місце на «Новій хвилі» у Юрмалі? Адже багато хто прогнозував вам набагато вищий результат. Подейкують, що цей конкурс має такі собі ознаки корупції?

- Особисто я нікому грошей не давав! І з мене - у свою чергу - теж ніхто нічого не вимагав! Тому давати коментарі на цю тему... Ну ви мені вибачте! «Нова хвиля» у Юрмалі - резонансний проект Ігоря Крутого, Алли Пугачової, Раймонда Паулса. Для мене участь у такому конкурсі - школа, професійні знайомства.

 

«Нова хвиля» народжує нових зірок. Як і «Пісня року», якою опікується Ігор Крутой у Москві. Це не та «Пісня року», яку ми можемо бачити у Києві, в палаці «Україна» (проектом займаються зовсім інші люди, які навряд чи причетні до серйозної творчості). У нас, на жаль, це компрометація самої ідеї, відверте хуторянство... Чомусь наші місцеві організатори не радяться з народом: кого він хотів би бачити і кого хотів би почути?

 

- Що можете розповісти про мюзикл «Екватор», який свого часу став справжньою «фабрикою зірок»?

- Постановка мюзиклу і стала причиною мого переїзду до Києва. Це був 2003-й, знайомство з Олександром Злотником. Композитор сказав, що очікується надзвичайно цікавий проект і якраз немає виконавця з низьким голосом. Тоді я й виконав роль імператора Олександра ІІ. Перед цим - кастинги, відбори, репетиції. Там зав'язалася дружба з Тіною Кароль, Світланою Лободою, Василем Бондарчуком...

 

Справді, одні після цього мюзиклу стали більш відомими, інші - менш... Але в цілому «Екватор» композитора Олександра Злотника і режисера Віктора Шулакова - колосальний досвід для розвитку нашого музичного жанру.

 

- Не дуже багато відомо про ваших перших учителів... Хто вони?

- Першим учителем в Івано-Франківському музичному університеті був Михайло Павлович Стефанюк - велика людина, тонкий психолог, педагог. Він уміє навчити, повірити в себе, вміє виховувати особистості. А вже в консерваторії зустрів хорошого педагога, чудову людину - Олександра Миколайовича Дяченка, соліста Національної опери.

 

Мені надзвичайно подобається опера. І на мистецтво опери я налаштований у майбутньому.

 

- Але, очевидно, недарма кажуть, що естрада псує оперний голос.

- Щоб щось «зіпсувати», треба те «щось» спочатку мати. Чому Маріо Ланца свого часу не зіпсувала естрада? Або Мусліма Магомаєва? Можна назвати багато європейських співаків, які обирають собі шлях - оперний чи естрадний. Є таке поняття як «база», або «школа». Естрада - це одна з манер виконання. Є джаз, реп, хіп-хоп, романси, арія, опера. Якщо в людини є професійна підготовка, то жодна манера виконання не зіпсує її голосу.

 

- Не ображає, коли кажуть: Лазарович схожий на шансоньє?

- Так, пісню «Свобода» інколи сприймають як шансон. Насправді ж це поп-рок. Я, взагалі, кожен кліп хочу робити в іншому музичному стилі, в іншому образі, амплуа. Сьогодні можу співати романс, завтра - поп-рок. І там є слухач, і там.

 

- Ви неодноразово казали, що любите подорожувати. Які країни запам'яталися?

- Сподобалися країни Прибалтики. В захопленні я й від Бухареста і Будапешта, дуже гарні міста. Також надзвичайно цікаві міста південної Італії - Неаполь, Венеція. Дивуєшся, як трепетно італійці бережуть свою історію. Можна ж було й там усе осучаснити. Сподіваюся, так само сподобається мені й Норвегія...

 

Катерина Константинова, тижневик «Дзеркало тижня»

 

 

Фото - «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16791
Читайте також
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 550
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 654
22.03.2010 16:05
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
38 821
25.01.2010 16:59
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
22 157
18.01.2010 10:19
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду