За гумор в День пам’яті жертв Голодомору санкції мовникам не загрожують

4 Грудня 2009
22791
4 Грудня 2009
11:07

За гумор в День пам’яті жертв Голодомору санкції мовникам не загрожують

22791
За гумор в День пам’яті жертв Голодомору санкції мовникам не загрожують

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не може застосувати санкції проти порушників правил мовлення в День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій, оскільки її Положення про мовлення в дні жалоби скасоване судом.

 

«Наше положення про мовлення в день жалоби було оскаржене в суді. І в нас не залишилося жодних механізмів впливу на канали, які порушують людські норми. Ми можемо лише фіксувати. Але ми вирішили, що ті компанії, які все-таки порушили етичні норми, після виборів отримають лист із проханням пояснити свою поведінку від голови Національної ради - у нього є таке право згідно із законом», - сказала на брифінгу член регуляторного органу Тетяна Лебедєва у відповідь на запитання ТК, чи зафіксувала Нацрада якісь порушення в День пам'яті жертв Голодомору і як каратиме порушників.

 

Вона відзначила, що компанії здебільшого дотрималися норм, незважаючи на відсутність положення. За її словами, Нацрада отримала листи від компаній, що вони знають про дні жалоби, змінили сітку, склали плей-листи з мінорними композиціями і запитують, чи всю рекламу знімати, чи ні. «Ми відповіли, що не можемо наполягати, але виходячи з громадянської позиції краще, щоб не було мажорного звучання реклами», - розповіла пані Лебедєва.

 

Утім, так повелися не всі. «Дехто скористався відсутністю в нас механізму впливу», - зауважила вона.

 

«Деякі, щойно згасла остання свічка, одразу в пляс пішли. А День пам'яті не з'явився сьогодні - указ президента підписаний давно, можна було передбачити і вирішити це питання. Хоча ситуація краща, ніж у попередні роки: більшість керівників по-державному підійшли до цього», - підтримав колегу заступник голови Нацради Юрій Плаксюк.

 

Нагадаємо, що в квітні 2009 року суд визнав протиправним в повному обсязі рішення Нацради № 1101 від 11.06.08 «Про затвердження Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скороботи, жалоби) та дні пам'яті». Суд скасував це рішення Нацради, а також заборонив Нацраді застосовувати його в правових відносинах, що регулюють діяльність теле- і радіоорганізацій.

 

Як повідомляла ТК, 28 листопада в День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій «Інтер» показував розважально-гумористичні програми (у тому числі гумористичний «Вечірній квартал»), канали холдингу Пінчука переважно кіно, а Перший національний випустив в ефір найбільше спеціальних проектів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22791
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Шурик
5244 дн. тому
Да, решение отменили. Но оно по сути было правильным. Если не умеем чтить память погибших людей руководствуясь моральными принципами, значит, нужно вводить законодательную норму. И я уверен, что такая норма появится в следующей редакции закона о ТВ и радио. К слову, в РФ в дни траура запрещена *вся* реклама на ТВ и радио. Руководство Интера - фтопку!
Од
5257 дн. тому
Кроме зарабатывания РЕКЛАМНОГО БАБЛА на каналах еще и совесть в менеджмента должна быть. И при чем здесь политика, остались родственники замученых голодом по всей Украине...Вообще то ИНТЕРУ самому стоило бы извиниться без всяких там напоминаний и нацсоветов, на том свете в аду пылать не лучшее времяпровождение
ку-ку (настоящий)
5257 дн. тому
Предыдущий комментарий не мой. Хотя с автором (псевдо "ку-ку") ЧАСТИЧНО согласен. Замечу лишь от себя, что лично я никакого траура вообще не заметил. Люди себе живут отдельно от попыток власти им что-то навязать. А ТВ-каналы это знают и работают для ВСЕХ людей. P.S. А для псевдо ку-ку замечу. Пора бы уже не "косить" под других, пытаясь дискредитировать (тем более, что стили и мысли у нас разные и подстраиваться получается плохо - лубок получается), а самому говорить от своего имени.
куку
5257 дн. тому
и правильно. голодомор был далеко не на всей территории Украины - раз. день памяти голодоморов - выдумка Ющенко для поднятия своего рейтинга - голодомор не шел один день, он длился годами. и только из-за Ющенко менять свои планы я не собираюсь и другим не советую. а если у человека день рождения в этот день? в конце концов это личное дело каждого - когда скорбить, а когда радоваться. строем мы уже походили - хватит
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду