detector.media
04.12.2009 11:07
За гумор в День пам’яті жертв Голодомору санкції мовникам не загрожують

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не може застосувати санкції проти порушників правил мовлення в День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій, оскільки її Положення про мовлення в дні жалоби скасоване судом.

 

«Наше положення про мовлення в день жалоби було оскаржене в суді. І в нас не залишилося жодних механізмів впливу на канали, які порушують людські норми. Ми можемо лише фіксувати. Але ми вирішили, що ті компанії, які все-таки порушили етичні норми, після виборів отримають лист із проханням пояснити свою поведінку від голови Національної ради - у нього є таке право згідно із законом», - сказала на брифінгу член регуляторного органу Тетяна Лебедєва у відповідь на запитання ТК, чи зафіксувала Нацрада якісь порушення в День пам'яті жертв Голодомору і як каратиме порушників.

 

Вона відзначила, що компанії здебільшого дотрималися норм, незважаючи на відсутність положення. За її словами, Нацрада отримала листи від компаній, що вони знають про дні жалоби, змінили сітку, склали плей-листи з мінорними композиціями і запитують, чи всю рекламу знімати, чи ні. «Ми відповіли, що не можемо наполягати, але виходячи з громадянської позиції краще, щоб не було мажорного звучання реклами», - розповіла пані Лебедєва.

 

Утім, так повелися не всі. «Дехто скористався відсутністю в нас механізму впливу», - зауважила вона.

 

«Деякі, щойно згасла остання свічка, одразу в пляс пішли. А День пам'яті не з'явився сьогодні - указ президента підписаний давно, можна було передбачити і вирішити це питання. Хоча ситуація краща, ніж у попередні роки: більшість керівників по-державному підійшли до цього», - підтримав колегу заступник голови Нацради Юрій Плаксюк.

 

Нагадаємо, що в квітні 2009 року суд визнав протиправним в повному обсязі рішення Нацради № 1101 від 11.06.08 «Про затвердження Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скороботи, жалоби) та дні пам'яті». Суд скасував це рішення Нацради, а також заборонив Нацраді застосовувати його в правових відносинах, що регулюють діяльність теле- і радіоорганізацій.

 

Як повідомляла ТК, 28 листопада в День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій «Інтер» показував розважально-гумористичні програми (у тому числі гумористичний «Вечірній квартал»), канали холдингу Пінчука переважно кіно, а Перший національний випустив в ефір найбільше спеціальних проектів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY