Hard talk Романа Скрипіна: для себе чи для людей?

16 Листопада 2009
22164
16 Листопада 2009
17:21

Hard talk Романа Скрипіна: для себе чи для людей?

22164
Журналіст повинен розуміти, що телепрограма — це інформаційний продукт найперше для аудиторії, а вже потім і для нього зокрема
Hard talk Романа Скрипіна: для себе чи для людей?

Журналістам, зокрема тим, що лише починають «дертися» до омріяного піку, властиво знаходити собі кумирів. Правильно казав якийсь мудрець: не шукайте ідеалів, бо дуже швидко розчаруєтесь у них. Скажу відверто, що колись, у далекому 2004 році, прототипом якісної журналістики для мене була робота Романа Скрипіна, навіть після звільнення з 5-го каналу я мимоволі відстежувала етапи його подальшого росту: від радійних ефірів на «Свободі» до телепроекту на ТВі. Поштовхом для написання цього матеріалу став ефір «Правди Романа Скрипіна» від 5 листопада 2009 року. Гість студії - кандидат у Президенти Арсеній Яценюк. Мудреці вважали, що кожен день - це сходинка життя. Перефразовуючи їх, скажу, що кожен ефір - це щабель ДО професіоналізму. Треба зазначити, що мої зауваги аж ніяк не містять персонального забарвлення, це своєрідне дослідження одиничної програми у пласті «ведучий - інтерв`юйований» і тільки.

 

Відколи дивлюся «Правду» (чи то Віталія Портникова, чи Романа Скрипіна), то бачу наближення проекту до формату «Hard talk» (BBC). В описі програми на сайті BBC зазначено: «Hard talk» is a result of detailed research and indepth investigations». Тобто формат базується виключно на результатах детальних пошуків і глибинних досліджень. На мою думку, ця теза має бути не лише гаслом для «Hard talk», але і для кожного політичного телепроекту.

 

Що ж ми побачили у запропонованому ефірі? Чи можна такі матеріали вважати результатами детальних пошуків? Запитання більш ніж риторичне. Ми побачили кілька картинок-насмішок, серед яких зображення відомої білки з «Льодовикового періоду» з підписом «Арсеній». На мій погляд, зі сторони ведучого пролунав доволі-таки в"їдливий коментар, цитую: «Певне портретне сходство є». Добре, що у Яценюка прекрасне почуття гумору:) Для мене інформаційно ненаповненим залишається і продемонстроване фото зустрічі Арсенія Яценюка з Ігорем Тарасюком у ресторані «Сюрприз». Через презентовану світлину ведучий хотів дізнатися про додаткові джерела фінансування кандидата, про це він і сам заявив. Та пролунала зовсім-таки очікувана відповідь пана Арсенія: «На своєму сайті я оприлюднив всіх, хто мене фінансує». Крім того, Яценюк заявив, що зустріч була суто особистою. Знову-таки на коментування цього факту витрачено ефірні хвилини. Підсумовуючи сказане, роблю висновок, що Інтернет - це безумовно джерело інформації, але часто-густо інформації непідтвердженої і неспростованої. Тоді виникає запитання: чи варто журналістові спиратися на недосліджені аспекти, котрі пересічному глядачеві видаються банальними плітками? Вважаю недоцільною для цієї програми демонстрацію відео з YouTube про непереможного супергероя Арсенія. Для мене досі є незрозумілим призначення цього ролика у програмі.

 

Впродовж ефіру ведучий також постійно акцентував на рейтингу кандидата, він не заперечував тези, що більшість соціологічних досліджень куплена. Хоча пан Роман зазначив, що посилається виключно на достовірні джерела (КМІС, Соціс...), для мене особисто залишається під великим знаком запитання їхня стовідсоткова об`єктивність. На мою думку, рейтинг - це цілком суб"єктивний показник, навколо котрого лише виникають різного роду політичні спекуляції, тому повністю спиратися на ці цифри не бажано. Цілком справедливою вважаю репліку Арсенія Яценюка: «Ви дивитесь на рейтинг, а я на нього не дивлюсь».

 

 Також мені не сподобався ще один момент. У ефірі ведучий запропонував інтерв`юйованому прокоментувати цитату щодо зміни його політичних орієнтирів, цитую: «НАТО і ЄС переживають інституційну кризу. Приєднання України до цих структур практично неможливе. По-перше, нас там не чекають. По-друге, якби ми вступили туди, то це б дестабілізувало ситуацію на континенті». Я вважаю, що зазначена позиція є більш ніж важливою, адже деякі соратники після її оприлюднення відмовились підтримувати кандидата Яценюка. Обговорення цього питання чомусь запропонували за хвилину до закінчення програми, розпочавши натомість розмову з тлумачення білд-бордів, котрі вже стільки разів пан Арсеній коментував у ЗМІ.

 

Аналізуючи наведені факти, у мене особисто склалося враження, що ведучий побудував програму на основі тих запитань, що його цікавили особисто. Звідти випливає і головне протиріччя: чи завжди для глядача є цікавим те, що і для ведучого? На мою думку, журналіст повинен розуміти, що телепрограма - це інформаційний продукт найперше для аудиторії, а вже потім і для нього зокрема.

 

Юліана Лавриш, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юліана Лавриш, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22164
Теги:
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lapusya
5268 дн. тому
Вот это да!А я по форуму шатаюсь и блоги от скуки читаю,а тут такие письмищща!!!! Юлиана, прежде чем смотреть саму программу, надо хотя бы название ее прочесть - чья правда?Эт раз.Два.Зачем политики приходят на программы? ПОКРАСОВАТЬСЯ...Показать всем кто они, господа хорошие.Арсений Петрович пытался проявить чувство юмора,а мог бы этого и не делать-не в его пользу.И три.не придерайтесь к Скрыпину!!!Ему вообще пора открыть свой частный канал "СкрыпинТВ" и вести там все программы-от погоды до "спокойной ночи",можно вообще без гостей-они его только портят....Роман уже дошел до уровня А.Хостикоева, которому достаточно просто БЫТЬ на сцене(молчать)и зал ему будет аплодировать....
bahus
5275 дн. тому
... Кстати, очень лояльная статья, как бы, мягко сказанная. Вы Юлия замечательно всё написали. Творческих Вам успехов.
bahus
5275 дн. тому
Вы там по-легче, "Angela_Merkel" - это новый ник Скрыпина...
Юліана Лавриш
5275 дн. тому
Хотіла б відповісти на комент пані Меркель. Уявіть собі Юліана Лавриш - це справді студентка Львівського університету, факультету журналістики. Можу вам показати свій студентський і відмінну заліковку. Хто хто, а ви точно не журналіст, бо треба спочатку перевіряти факти, а вже потім щось писати. По-друге,я не маю ніякого стосунку до штабу пана Арсенія. І це знову вам мінус, якщо ви називаєте себе журналістом. Щодо подій 2004 року, справді мені було тоді всього 14 років, я свято вірила у професійну і якісну українську журналістику, тому, можливо, зараз і вчуся на вищевказаному факультеті. Мета мого матеріалу - не покритикувати пана Скрипіна (він був для мене прикладом і частково досі залишається ним), а висловити думки суто телеглядача-споживача. Вважаю,що такого роду матеріали - це не образа, а навпаки можливість поглянути на себе крізь нову призму бачення. Критика - це крок до поступу. Але знову-таки, на жаль, поняття здорової критики відоме лише небагатьом журналістам (зауважу журналістам без лапок!)
Pawlo
5276 дн. тому
Поважаючі старість пані Ангели і сподіваючись на відсутність у ееї старчого маразму нагадую їй що людина і до 18 років може думати слідкувати і аналізувати.Отака дивина.Кожен день приносить нові відкриття
Pawlo
5276 дн. тому
Мабуть для пані Ангели сама думка що можна за чимось слідкувати чи спостерігати в шкільному віці неприпустима.Ну що поробиш на старості років більшість починають так думати
Angela_Merkel
5276 дн. тому
Доречі, пані віртуальна Юліана, мене зацікавило питання. Якесь неспівпадіння з датками - 2004 року серйозно відслідковувати щось там... І зараз досі студентка?... Ви на якому зараз курсі навчаєтесь? На 8-му? Чи на другий рік залишались пару разів? :))))))))
Angela_Merkel
5276 дн. тому
Яка смішна заказуха :))) Обісрався Арсеній в ефірі по самісіньке "німагу" - тепер раптом повилазили неіснуючі студентки зі Львова з "мочіловом". Хотіла би, бідолашна, називатися "журналісткою", але не зможе, бо давати комусь оцінки - не журналістська справа :) "Ай Моська, знать ана сільна, раз лаєт на слона!" :) Скрипін нікого ніколи не облизував в ефірі - це я точно пам'ятаю. Але не всім це подобається! Хрінова працює піар-служба Яценюка - пане Арсенію, женить їх в шию! Бо вони вас облажають остаточно такими текстами!
bahus
5276 дн. тому
Таким образом Скрыпин никак не прибавит со времен 5-го, с тех пор, как Степан Гавриш садил Скрыпина на 5-ю точку в эфире. Настолько не копетентные вопросы задавал этот _журналист_. Скрыпин - это такой _журналист_, которого время не лечит. Так держать Андреич!
panturion
5276 дн. тому
Бачете, пані Юліана, коли політик каже, що його не цікавить рейтинг, це неправда. Цю фраза майже як мантру повторював Володимир Литвин перед виборами-2006. До парламенту він тоді не потрапив. Хоча в цілому погоджуюся, тільки я би ще проаналізував ефір з Віталієм Кличко. Ведучий тоді займався чи то повчанням, чи то читанням лекції, але аж ніяк не інтерв'юванням.
panturion
5276 дн. тому
Бачете, пані Юліана, коли політик каже, що його не цікавить рейтинг, це неправда. Цю фраза майже як мантру повторював Володимир Литвин перед виборами-2006. До парламенту він тоді не потрапив. Хоча в цілому погоджуюся, тільки я би ще проаналізував ефір з Віталієм Кличко. Ведучий тоді займався чи то повчанням, чи то читанням лекції, але аж ніяк не інтерв'юванням.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду