detector.media
24.10.2009 17:34
Справу щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили (ОНОВЛЕНО)

Кримінальну праву щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили представники правоохоронних органів Львова. Про це «Детектор медіа» повідомив стратегічний редактор видання Ігор Починок.

 

Заяву до правохорнців редакція подала після того, як 6 жовтня по вікнах офісу стріляли. На місце події прибули представники міліції і зібрали речові докази. Днями «Експрес» отримав усне повідомлення, що справу закрито.

 

Нині редакція захищає себе сама - силами штатної охорони. «Зовні ми не знаємо, що відбувається. Нас ніхто не інформував про те, які заходи будуть вжиті. Реакції прем`єр-міністра і правоохоронних органів на місцевому рівні немає», - каже Починок.

 

Як заявив кореспонденту УНІАН начальник львівського міського управління внутрішніх справ Ігор Цікало, міліція «не бачить навіть складу хуліганства у даних випадках».

 

«Слідчо-оперативною групою було встановлено, що у склі є отвори від кульок пневматичної зброї. Речові докази (кульку) було вилучено з місця події. Після проведеного розслідування було встановлено, що жодних ознак злочину не було, «не дотягував» цей інцидент і до порушення справи за фактом хуліганства», - каже пан Цікало.

 

За його словами, з ходом розслідування ознайомився прокурор району міста Львова і готовий оставити крапку стосовно цих інцидентів.

 

Разом з тим сьогодні, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку всебічно і оперативно розслідувати факти обстрілу редакції газети Експрес у Львові. Про це повідомило інтернет-видання «Новинар».

 

«Залякування журналістів таким грубим чином неприпустимо, - підкреслила вона. - Свобода слова - головне надбання вільної, демократичної України. Я нікому не дам її знищити». З проханням долучитися до роботи зі з'ясування обставин справи пані Тимошенко звернулася до Служби безпеки України.

 

Як писала «Детектор медіа», 22 жовтня журналісти «Експресу» звернулися з відкритою заявою на ім'я міністра внутрішніх справ та генерального прокурора з вимогою «негайно втрутитись у ситуацію та вжити невідкладних i дієвих заходів, які гарантуватимуть безпеку журналістів». Також вони вимагали знайти й притягнути до вiдповiдальностi органiзаторiв i виконавців збройних нападів на редакцію.

 

Цього місяця робочі кабінети журналiстiв львівської газети «Експрес» обстріляли втретє. Кожного разу інциденти відбувалися у денний час, коли редактори були на робочих місцях.

 

Сам пан Починок припускає, що постріли пов`язано з початком виборчої кампанії. Але конкретно нікого не звинувачує: «За 19 років професійної діяльності я можу сказати, що зі 140 публікацій кожного числа газети «Експрес» є 2-3, за які кому б хотілося у нас постріляти. Але це ж не робиться після кожного номеру».

 

Заступник стратегічного редактора Світлана Мартинець не виключає, що обстріли редакції могли здійснювати самі ж працівники міліції. Про це повідомляє агентство УНІАН.

 

За її словами, до цього висновку в редакції прийшли з огляду на те, як ведеться розслідування фактів неодноразових обстрілів редакції та намагання правоохоронців «очорнити нас і відбілити себе».

 

«Публічне висловлювання генерала, що «стріляли з середини», ще раз ставить під сумнів професійність не лише головного міліціонера Львівщини, а й всіх правоохоронних органів, котрі йому підпорядковуються. Генерал знущається над журналістами, чи йому подобається вести подвійну гру, суперечивши самому собі? Експерти з міліції кілька раз оглядали сліди від пострілу, дослідили не лише те, що постріли проведено ззовні, а й квартиру, звідки стріляли», - заявила пані Мартинець.

 

Вона наголошує: «Сьогодні ми ставимо під сумнів професійність не лише начальника ГУ МВС України генерал-лейтенанта Пісного, а й начальника міліції Львова пана Цікало. Останній заявив, що розбите кулями скло в міліції знаходиться на експертизі і що постріли по редакції «навіть не тягнуть на хуліганство». Скло ніхто не знімав, воно не на експертизі, а в редакції. Стоїть там й де стояло, пробите кулями».

 

Пан Починок розповів, що протягом жовтня аналогічні обстріли пройшли у редакціях Луцька та Івано-Франківська. «Нападники діяли за аналогічною схемою, і цілилися саме у вікна редакторів», - каже пан Починок.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY