АМКУ рекомендував мобільним операторам відмовитися від реклами «нульових тарифів». Незгодних оштрафують

15 Жовтня 2009
11547
15 Жовтня 2009
10:04

АМКУ рекомендував мобільним операторам відмовитися від реклами «нульових тарифів». Незгодних оштрафують

11547
АМКУ рекомендував мобільним операторам відмовитися від реклами «нульових тарифів». Незгодних оштрафують

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував трьом мобільним операторам - ЗАТ «Київстар GSM», ЗАТ «Український мобільний зв'язок» (МТС) і ТОВ «Астеліт» (lifeJ) - відмовитися від надання у рекламних матеріалах неповної інформації щодо вартості послуг мобільного зв'язку. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету 14 жовтня, повідомляє «Економічна правда» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

 

Як з'ясував АМКУ за результатами проведеного дослідження, реклама мобільними операторами власних послуг не містить повних відомостей, що може вводити споживачів в оману.

 

По-перше, оператори в примітках подають інформацію про ПДВ і пенсійний збір значно меншим шрифтом, ніж ключову інформацію щодо тарифів. Такі перешкоди не дають споживачам можливості чітко вирахувати кінцеву вартість цих послуг

 

По-друге, зовнішня та телевізійна реклама тарифних планів операторів в окремих випадках взагалі не містить інформації в примітках.

 

По-третє, оператори, рекламуючи власні так звані «нульові тарифи», не зазначають повні умови, за яких ці тарифи діють, через що у споживачів виникає думка про можливість користуватися такими тарифами за будь-яких умов.

 

За словами в.о. голови АМКУ Олександра Мельниченка, це рішення не стосується інших мобільних операторів (яких саме - не уточнюється), оскільки вони не погодилися з претензіями комітету. Проти них комітет уже порушив справу і не пізніше, ніж до кінця місяця проведе засідання, на якому може винести рішення про накладення штрафу в розмірі до 5% річного доходу.

 

Представники «Київстару», «УМЗ» і «Сателіта» на засіданні висловили свою згоду з рішенням АМКУ і пообіцяли внести зміни у рекламні матеріали, попросивши дати їм на виконання рішення час до кінця листопада, а не 10 днів. Комітет у відповідь на це визначив, що за результатами 10 днів оператори повинні показати, що прийняли до виконання його рішення. Основний аналіз виконання буде проводитися за новорічними рекламними кампаніями операторів.

 

Нагадаємо, що влітку Національна комісія з питань регулювання зв'язку попросила Держспоживстандарт проаналізувати рекламу «нульових тарифів», оскільки заборонила мобільним операторам встановлювати тариф 0,00 грн за тарифну одиницю послуги без урахування собівартості цих послуг та отримання прибутку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду