Петро Щербина: «Київ — столиця сучасної української літератури»

1 Липня 2009
21977
1 Липня 2009
10:21

Петро Щербина: «Київ — столиця сучасної української літератури»

21977
В інтерв’ю «Хрещатику» автор і ведучий програми «Молода література» на Радіо «Київ 98FM» Петро Щербина розповів про те, чи знають кияни про сучасну українську літературу, чи відомі мешканцям столиці імена молодих поетів і письменників та хто з українських авторів пише про Київ і для киян.
Петро Щербина: «Київ — столиця сучасної української літератури»

- Чому вирішили створити радіопрограму "Молода література"?

- Програма стала логічним продовженням цілої низки кроків, спрямованих на популяризацію сучасного красного слова. Наприкінці лютого 2003 року в Інтернеті, завдяки моїй ідеї та зусиллям моїх однодумців, з'явився сайт http://www.literatura.org/. ua, який став одним із перших літературних порталів в українському інтернеті. Потім це трансформувалося в активізацію літературного життя столиці завдяки проведенню літературної студії "Молода література" в Інституті філології університету імені Тараса Шевченка. Було б нелогічним, якби я й команда активних літераторів і журналістів не продовжили цю ініціативу в радіоформаті.


Гостями радіопрограми вже стали Володимир Цибулько, Анна Багряна, Наталка Шевченко, Наталка Клименко і Карина Тумаєва. Цієї суботи радіослухачі зможуть почути цікаву розмову зі знаним українським письменником Андрієм Кокотюхою, а у неділю послухати поезію молодої автореси Олени Степаненко. Наступними гостями радіопрограми стануть Богдан-Олег Горобчук, Павло Вольвач, Іван Андрусяк, Артем Чех, Павло Коробчук, Анжеліка Рудницька, Марина Ситник та Андрій Курков.

 

- Програма є вашою особистою ініціативою?

- Ця радіопрограма є літературним проектом Київського Медіа Холдингу, Радіо "Київ 98FM" і Молодіжного літературного порталу "Молода Література" (МЛ). Це програма для київського слухача про сучасних українських письменників (від "дев'яностиків" до "двотисячників"), котрих буде представлено у найрізноманітніших і найцікавіших ракурсах. Програма, яка міститиме біографічну довідку, цікаві факти з життя письменника, оригінальне інтерв'ю з ним, а також уривок із твору чи твір у виконанні автора, дасть змогу максимально широко представити аудиторії того чи іншого письменника, що, у свою чергу, слугуватиме як для ознайомлення з автором, так і для популяризації сучасної української літератури в цілому.


Приємно, що це не перший літературний проект Київського Медіа Холдингу, оскільки холдингом вже видано в рамках "Бібліотеки журналу ТОП10" книжку "99 великих киян", якій немає жодних аналогів і яка охопила по-справжньому значущий пласт мешканців столиці, які змінили не лише українську, а й світову історію.

 

- Чи впевнені, що програма зацікавить киян?

- Однозначно. Сьогодні Радіо "Київ 98FM" впевнено зростає у рейтингах радіостанцій і має надзвичайно великий потенціал для захоплення нових аудиторій. Причина цьому одна - кияни потребують українського й інтелектуального радіомовлення. "Етап-тюрма-Колима" перестав викликати зацікавлення навіть у водіїв маршруток.
Кияни читають сучасну українську літературу. Про це свідчить статистика продажів у столичних книгарнях. Їм не лише потрібно орієнтуватися на вже відомих авторів, чиї книжки вони купуватимуть, а й цікаво почути нові імена в сучасній українській літературі.

 

- Як "Молода Література" розвивається в Інтернеті?

- На створеному 2003 року порталі розміщено понад 20 тисяч творів більш ніж 1500 авторів. Щодня портал відвідує в середньому майже 500 відвідувачів із України, Росії, США, Канади, Польщі, Казахстану, Туреччини, Греції. З часу створення портал відвідало понад 100000 користувачів. У пошукових серверах МЛ є найцитованішим профільним веб-виданням.


Спільно з Київським Медіа Холдингом портал планує розвивати напрямок відеопоезії, яку можна буде переглядати у веб-мережі.


На сьогодні "Молоду Літературу" представлено у всіх соціальних веб-мережах, що дало змогу значно розширити навкололітературний діалог і максимально об'єднати зусилля для створення нового, впевненого у собі, літературного покоління.

 

- Про що пишуть молоді автори?

- Про себе. Перш за все, про себе. Коли хочуть покічитися, пишуть про "Леніна та партію". Вони впевнені у собі, багато читають зарубіжної літератури та перекладають її. Для "двотисячників" є відкритою тема сексу, але вони на ній не зациклені. Молоді поети та письменники повністю позбавлені комплексу недозволеності, який є у більшості "дев'яностиків".


Також вони пишуть про українську столицю, оскільки Київ - столиця сучасної української літератури. Так було, є і буде. "Дев'яностики" знущаються у своїх творах із політиків, оскільки є взаємна незацікавленість: державі не потрібні поети, а поетам потрібна самореалізація.

 

Фото: «Хрещатик»

 

«Хрещатик»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21977
Читайте також
12.08.2009 09:37
Віктор Мороз, для «Детектор медіа»
39 533
19.06.2009 10:59
Ярина Цимбал, «Літакцент»
19 155
15.06.2009 18:15
Андрій Кокотюха, proUA.com
71 660
09.06.2009 11:03
Ольга Жук, «Україна молода»
27 004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду