detector.media
01.07.2009 10:21
Петро Щербина: «Київ — столиця сучасної української літератури»
Петро Щербина: «Київ — столиця сучасної української літератури»
В інтерв’ю «Хрещатику» автор і ведучий програми «Молода література» на Радіо «Київ 98FM» Петро Щербина розповів про те, чи знають кияни про сучасну українську літературу, чи відомі мешканцям столиці імена молодих поетів і письменників та хто з українських авторів пише про Київ і для киян.

- Чому вирішили створити радіопрограму "Молода література"?

- Програма стала логічним продовженням цілої низки кроків, спрямованих на популяризацію сучасного красного слова. Наприкінці лютого 2003 року в Інтернеті, завдяки моїй ідеї та зусиллям моїх однодумців, з'явився сайт http://www.literatura.org/. ua, який став одним із перших літературних порталів в українському інтернеті. Потім це трансформувалося в активізацію літературного життя столиці завдяки проведенню літературної студії "Молода література" в Інституті філології університету імені Тараса Шевченка. Було б нелогічним, якби я й команда активних літераторів і журналістів не продовжили цю ініціативу в радіоформаті.


Гостями радіопрограми вже стали Володимир Цибулько, Анна Багряна, Наталка Шевченко, Наталка Клименко і Карина Тумаєва. Цієї суботи радіослухачі зможуть почути цікаву розмову зі знаним українським письменником Андрієм Кокотюхою, а у неділю послухати поезію молодої автореси Олени Степаненко. Наступними гостями радіопрограми стануть Богдан-Олег Горобчук, Павло Вольвач, Іван Андрусяк, Артем Чех, Павло Коробчук, Анжеліка Рудницька, Марина Ситник та Андрій Курков.

 

- Програма є вашою особистою ініціативою?

- Ця радіопрограма є літературним проектом Київського Медіа Холдингу, Радіо "Київ 98FM" і Молодіжного літературного порталу "Молода Література" (МЛ). Це програма для київського слухача про сучасних українських письменників (від "дев'яностиків" до "двотисячників"), котрих буде представлено у найрізноманітніших і найцікавіших ракурсах. Програма, яка міститиме біографічну довідку, цікаві факти з життя письменника, оригінальне інтерв'ю з ним, а також уривок із твору чи твір у виконанні автора, дасть змогу максимально широко представити аудиторії того чи іншого письменника, що, у свою чергу, слугуватиме як для ознайомлення з автором, так і для популяризації сучасної української літератури в цілому.


Приємно, що це не перший літературний проект Київського Медіа Холдингу, оскільки холдингом вже видано в рамках "Бібліотеки журналу ТОП10" книжку "99 великих киян", якій немає жодних аналогів і яка охопила по-справжньому значущий пласт мешканців столиці, які змінили не лише українську, а й світову історію.

 

- Чи впевнені, що програма зацікавить киян?

- Однозначно. Сьогодні Радіо "Київ 98FM" впевнено зростає у рейтингах радіостанцій і має надзвичайно великий потенціал для захоплення нових аудиторій. Причина цьому одна - кияни потребують українського й інтелектуального радіомовлення. "Етап-тюрма-Колима" перестав викликати зацікавлення навіть у водіїв маршруток.
Кияни читають сучасну українську літературу. Про це свідчить статистика продажів у столичних книгарнях. Їм не лише потрібно орієнтуватися на вже відомих авторів, чиї книжки вони купуватимуть, а й цікаво почути нові імена в сучасній українській літературі.

 

- Як "Молода Література" розвивається в Інтернеті?

- На створеному 2003 року порталі розміщено понад 20 тисяч творів більш ніж 1500 авторів. Щодня портал відвідує в середньому майже 500 відвідувачів із України, Росії, США, Канади, Польщі, Казахстану, Туреччини, Греції. З часу створення портал відвідало понад 100000 користувачів. У пошукових серверах МЛ є найцитованішим профільним веб-виданням.


Спільно з Київським Медіа Холдингом портал планує розвивати напрямок відеопоезії, яку можна буде переглядати у веб-мережі.


На сьогодні "Молоду Літературу" представлено у всіх соціальних веб-мережах, що дало змогу значно розширити навкололітературний діалог і максимально об'єднати зусилля для створення нового, впевненого у собі, літературного покоління.

 

- Про що пишуть молоді автори?

- Про себе. Перш за все, про себе. Коли хочуть покічитися, пишуть про "Леніна та партію". Вони впевнені у собі, багато читають зарубіжної літератури та перекладають її. Для "двотисячників" є відкритою тема сексу, але вони на ній не зациклені. Молоді поети та письменники повністю позбавлені комплексу недозволеності, який є у більшості "дев'яностиків".


Також вони пишуть про українську столицю, оскільки Київ - столиця сучасної української літератури. Так було, є і буде. "Дев'яностики" знущаються у своїх творах із політиків, оскільки є взаємна незацікавленість: державі не потрібні поети, а поетам потрібна самореалізація.

 

Фото: «Хрещатик»

 

«Хрещатик»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY