Королі і капусняк

9 Червня 2009
27003
9 Червня 2009
11:03

Королі і капусняк

27003
«Я вам співчуваю, але ми досидіти повинні п’єсу до кінця», — так у четвер на церемонії нагородження лауреатів літературного конкурсу «Коронація слова» ніби передбачив настрій глядачів Анатолій Паламаренко, зачитавши гумореску Павла Глазового. Вечір, на якому оголошували дипломантів і володарів премій у чотирьох номінаціях, затягнувся на три години.
Королі і капусняк

Ведучі церемонії, народні артисти України Ольга Сумська та Олексій Богданович, жартували за сценарієм українського Comedy Club - про фуршет, і про статуетки з магазину «все по п'ять гривень», і про те, скільки публічним людям заплатила «Корона», щоб вони вийшли на сцену дипломи роздавати, але їхня гра була настільки штучною, що до кінця «Коронації слова» по Театру Франка вже посвистував вітер.

 

Зворушливі в «коронах»

 

Напередодні церемонії засновниця Міжнародного благодійного фонду «Мистецька скарбниця»Тетяна Логуш хвалилася, що цьогоріч нагородження відбудеться дуже цікаво, в оригінальному гумористичному ключі. Але сценарій не дуже клеївся із настроєм залу, адже на конкурсі перемогли люди, які все життя мріяли, що їх помітять і нагородять, а тут їх ведучі засипали несмішними тусовочними жартами.

 

Кожен із переможців намагався красиво підійти до знакової для них події. Кіносценарист із Ніжина Віктор Абузяров, який отримав першу премію за «Фросину любов», зізнався, що ідею сценарію плекав 30 років, і ця перемога для нього - найзворушливіший момент життя. Гарольду Бодикіну за п'єсу «Червона свитка» дали перше місце. Дідусь із Сімферополя зізнався, що написав 27 п'єс. Ними ніколи не цікавилися видавництва. Цю перемогу він присвячує своїй музі, дружині Світлані Анатоліївні, яка його підтримувала 50 років. У Тернополі Марію Баліцьку називають Ластівкою. За свою п'єсу про дітей «Веселкове диво» отримала друге місце.

 

Пані Марія заздалегідь готувалася до нагородження, написала оду «Коронації», яку урочисто зачитала на церемонії.

 

У вечірній бальній сукні отримувала свою статуетку за третю премію у новій номінації «Пісенна лірика про кохання» Олеся Сінчук. Поетеса спеціально прихопила сопілку і так красиво на ній зіграла, що Анатолій Матвійчук аж рота від здивування роззявив.

 

Між цими сентиментальними і хвилюючими моментами ведучі продовжували жартувати за сценарієм, від чого не сміятися, а плакати хотілося. «Голубочко, кажуть, у вас партнера немає?» - питає Богданович у Влади Литовченко, яка вийшла вручити дипломи. Від такої двозначної фрази вона вся позеленіла. Виявилося, що народний актор все вів до жарту про партнера по бізнесу. «Запросіть на роль компаньйона Леоніда Кучму, тоді у пресі напишуть: «Кучма знову при владі».

 

«Вам сміятися хочеться, а мені - плакати»

 

Ніхто з переможців не наважувався бодай слово закинути організації нагородження церемонії, від якої з самого початку віяло несмаком. Пригальмовувати ведучих почав Олександр Денисенко, якому жарти Сумської і Богдановича за дві години в горлі стали. Вийшовши на сцену за другою премією у номінації «Кіносценарій», пан Олександр заявив: «Ви тут смієтеся, а мені плакати хочеться. Цитуєте Грінуея, що кіно померло. Я ж народився в кіно і хочу в ньому померти. І не хотів би, щоб у наших кіносценаріїв була така доля, як писав Довженко - «написаний сценарій і не знятий, як мертвонароджена дитина», - зітхає Денисенко.

 

Після його слів короновані автори стали сміливішими і почали задавати церемонії серйознішого тону, а не капусника. На хвилю духовності перенесла усіх дипломантка Марія Влад, авторка книжки «Святий Йосиф Обручник (роман про святу родину)». Про славні козацькі часи згадав володар третьої премії Юрій Сорока (за роман «Іван Богун»). По обличчю Олексія Богдановича було видно, що він такою переміною настрою у публіки збитий із пантелику. Тож відклав сценарій вечора і просто дивився, що буде далі.

 

«Запустимо серію романів про мандри»

 

А далі було «що напишеш, те й будеш мати» від авторки «Пів'яблука», львівської журналістки Галини Вдовиченко. Минулого року її роман не потрапив до списку лауреатів чи дипломантів, цей твір відзначили нагородою «Вибір видавців». Видавництво «Нора-Друк» запросило пані Галину до співпраці і за кілька місяців зробило з неї найкращу письменницю-дебютантку-2008. А її книжка «Пів'яблука» про жіночу дружбу, Львівський тиждень моди і сімейні проблеми стала однією з найзатребуваніших на літературному ринку.

 

Цьогоріч пані Вдовиченко, підписавшись Галиною Анто­нів, відіслала на конкурс свій рукопис під назвою «Замок Гербуртів». У журі не було сумнівів, що цей роман матиме перше місце, але хто його написав, вгадати так нікому і не вдалося.

 

«Відразу було видно, що авторка - львів'янка. На Галину Вдовиченко навіть подумати не могла. Там багато містики, а це їй не властиво. Я вже бачу, як виглядатиме обкладинка, от тільки назву треба змінити. «Замок Гербуртів» спонукає до думок про рицарські часи, а роман про сучасне життя», - каже «УМ» директор видавництва «Нора-Друк» Елеонора Симонова. До нашої розмови приєднуються представники видавництва «Клуб сімейного дозвілля» і починають переконувати пані Елеонору, щоб та віддала рукопис Вдовиченко. «Ми вже видали «РАЙ.центр» Люко Дашвар (псевдонім письменниці Ірини Чернової). У продаж книжка ще не надійшла, треба було дочекатися церемонії нагородження, де їй дали диплом. Грошей вистачить ще на кілька романів», - кажуть видавці з Харкова, тримаючи у руках свіженьку Люко Дашвар.

 

До речі, дружина Арсенія Яценюка Тереза від імені благодійного фонду Open Ukraine вручила Галині Вдовиченко грант на переклад її роману будь-якою іноземною мовою - а це справді серйозна поміч для українського письменника. Юрій Логуш, бізнесмен і засновник конкурсу «Коронація слова», хитро посміхаючись, сказав після спічу пані Яценюк, що, можливо, перед нами майбутня first lady.

 

Видавцям дуже сподобався роман «Яскраве життя і надзвичайні пригоди Зоряної Мальви» дипломанта Владислава Івченка. «Були здогади, що це могла надіслати Ірена Карпа: настільки дотепно, молодіжно і професійно написано. Владислав - наше цьогорічне відкриття. Щоб видати його книжку, видавництва у черзі стоять», - жартує літ­агент Юка Гаврилова.

 

Серед видавництв «Норі-Друк» цього разу пощастило найбільше. По-перше, Галина Вдовиченко безмежно вдячна Елеонорі Симоновій, що та минулого року в неї повірила і видала її перший роман. Тож без вагань свій новий роман обіцяє «Норі-Друк». По-друге, Елеонора, випередивши інших видавців, уже встигла домовитися про серію романів під рубрикою «Мандри» з Максимом Кідруком, якому дали другу премію за «Мексиканські хроніки. Історія однієї Марії».

 

«У світі романи про мандрівки дуже популярні. Я вже багато років чекала, коли у нас нарешті почнуть писати про пригоди в екзотичних країнах без любовних ліній. У перо Максима закохалася з першого погляду. Зараз хлопець збирається їхати в Південну Америку, потім на Близький Схід і з кожної країни писатиме для нас по роману», - тішиться літературними відкриттями Елеонора Симонова з «Нори-Друк».

 

Фото: «Україна молода»

 

Ольга Жук, «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Жук, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27003
Читайте також
11.08.2009 08:43
Оксана Мерфенко, для «Детектор медіа»
19 538
19.06.2009 10:59
Ярина Цимбал, «Літакцент»
19 155
09.06.2009 13:23
Олександр Павлов, Володимир Медяний, dw-world.de
27 200
12.05.2009 10:37
Іван Рябчій, «Главред»
22 908
30.04.2009 12:03
Василь Тавр, Іван Леонов, «Україна молода»
14 955
28.04.2009 11:42
Володимир Яворівський, «Українська правда»
14 456
27.04.2009 11:47
Артем Захарченко, «Українська правда»
16 661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду