Побачило світ Повне зібрання творів видатного українського поета Богдана Ігоря Антонича

11 Серпня 2009
22743
11 Серпня 2009
16:41

Побачило світ Повне зібрання творів видатного українського поета Богдана Ігоря Антонича

22743
Побачило світ Повне зібрання творів видатного українського поета Богдана Ігоря Антонича

Видавництво «Літопис» у співпраці з Львівським національним університетом імені Івана Франка видало Повне академічне зібрання творів Богдана Ігоря Антонича. Видання здійснене з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження одного з найвизначніших українських ліриків ХХ століття, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ЛітАкцент.

 

До зібрання увійшли поетичні і прозові твори, поетичні переклади, лібрето опери «Довбуш», статті, листи, неопубліковані раніше фрагменти, документи, нотатки Антонича, які мають велике значення для осмислення багатогранної особистості письменника.

 

Це перше Повне зібрання творів Антонича, яке містить понад 40 нових текстів. За життя поета окремими виданнями побачили світ лише три його збірки. Через рік після смерті вийшли друком ще дві, підготовлені за рукописом. Решта творів Антонича були надруковані в різноманітних періодичних виданнях того часу, деякі так і не побачили широкого читача і зберігаються в особистому архіві поета.

 

Досі упорядники та видавці творів Богдана Ігоря Антонича ставили за мету насамперед ознайомити літературну громадськість із творчістю геніального лемка, а не зібрати повне видання. 1966 року Мікулаш Неврлі у Пряшеві, а 1967-го - Святослав Гординський та Богдан Рубчак у Нью-Йорку видали книги творів Антонича, однак повними їх можна назвати лише щодо передруку збірок (за невеликими винятками). У Радянській Україні, попри виразно негативне ставлення до постаті Антонича, книжку вибраного поета 1967 року упорядкував Дмитро Павличко. Вона стала своєрідним вибухом у тогочасному літературному житті, однак, так само, як і пряшівське та нью-йоркське видання 1967 року, не претендувала на вичерпність. У книжку за редакцією Д. Павличка не ввійшла низка творів, які Антонич написав поза збірками. Те саме стосується і виданої 1989 року (упорядкування Д. Павличка, передмова М. Ільницького) книжки Богдана Ігоря Антонича у серії «Бібліотека поета». 1998 року в Києві вийшла збірка Антонича (упорядник Л. Головата, редактор-упорядник М. Москаленко), яка сьогодні стала бібліографічною рідкістю.

 

Тексти творів повного академічного видання подані за першодруком (або ж за рукописом) із максимальним збереженням мови автора, що уможливить серйозні наукові дослідження у різних гуманітарних сферах. Цінність книжки й у грунтовних коментарях упорядника Данила Ільницького та розлогій передмові, автором якої є відомий літературознавець, член-кореспондент НАН України Микола Ільницький - один із перших «відкривачів» Антонича. Микола Ільницький уже понад 40 років досліджує творчість геніального українського поета, під керівництвом професора Ільницького захищено дисертацію про Антонича.

 

Окрасою видання є 32 повноколірні сторінки ілюстративного додатку з п'ятьма унікальними світлинами Антонича, фотокопіями документів (свідоцтво про народження, свідоцтво зрілості, диплом магістра філософії та ін.), копіями рукописів, обкладинками збірок Антонича авторства Святослава Гординського, Володимира Ласовського, ілюстраціями за мотивами творів поета.

 

http://www.ukrinform.ua, газета «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22743
Читайте також
12.08.2009 09:37
Віктор Мороз, для «Детектор медіа»
39 533
19.06.2009 10:59
Ярина Цимбал, «Літакцент»
19 155
15.06.2009 18:15
Андрій Кокотюха, proUA.com
71 660
17.02.2009 10:28
Іван Рябчій, «Главред»
10 444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду