Джемма Пьорцґен: На Україну в Німеччині досі дивляться з Москви

24 Червня 2009
22566
24 Червня 2009
17:50

Джемма Пьорцґен: На Україну в Німеччині досі дивляться з Москви

22566
Джемма Пьорцґен: На Україну в Німеччині досі дивляться з Москви

Запитання, який журналістський погляд на Україну буде більш об'єктивним - з Москви чи з Варшави - напевно, образило б багатьох українців. Тим не менше, така дискусія нерідко відбувається у редакціях німецьких ЗМІ.

 

Після загострення конфлікту між Грузією і Росією минулого літа впливові газети Німеччини вирішили повідомляти про Кавказ не лише з Москви, як раніше, а також зі Стамбула. Натомість, про українські події зазвичай пишуть постійні кореспонденти у Москві, каже представниця міжнародної організації «Репортери без кордонів» Джемма Пьорцґен.

 

«Щодо України після розвалу Радянського Союзу існує погляд з Москви. Напевно, в німецьких редакціях недостатньо дискутувалося про те, чи не слід було б по-новому розподілити кореспондентів після того, як завершилася конфронтація між Сходом і Заходом.»

 

Погляд з Варшави - це прогрес

 

У декількох німецьких газетах, наприклад, у газетах «Вельт», «Франкфуртер Альґемайне» або «Зюддойче Цайтунґ», українські події висвітлюють кореспонденти у Варшаві. І це, на думку Пьорцґен, вже є певним прогресом. Але більшість журналістів усе-таки роблять це з Москви, нарікає вільна журналістка:  

 

«Проблема ж у тому, що в обох країнах в журналістів є великий обсяг роботи, як у Польщі, так і у Росії, а, як правило, там працює по одному кореспондентові. В разі чого, коли в журналіста забагато роботи в своїй країні призначення, Україна відпадає».

 

Німці досі вважають, що борщ - російська страва

 

Про Україну найбільше писалося у часи «помаранчевої революції». Однак з тих пір до неї спостерігається надто малий інтерес, порівняно з її величиною та значимістю процесів, що в Україні відбуваються, зазначає член правління «Репортерів без кордонів» Джемма Пьорцґен.

 

«Якщо спитати звичайного німця, він не зможе багато розповісти про Україну. Коли ж він думає про Росію, то знає про неї досить багато. Це якраз дещо пояснює проблему. Таке ставлення не відповідає розміру та значенню цієї країни. Дуже мало людей знає, що борщ - українська страва. Більшість вважає, що це російська страва».

 

Тож, на думку Пьорцґен, у сприйнятті України існують ще певні стереотипи. З іншого боку, додає експерт, статті про Україну все одно з'являються у німецькій пресі. А от прочитати про процеси, що відбуваються у Німеччині, в Україні значно складніше.

 

Фото: Dw-world.de 

 

Захар Бутирський, Наталя Неділько, Dw-world.de 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Захар Бутирський, Наталя Неділько, Dw-world.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22566
Читайте також
26.06.2009 10:07
Марія Семенченко, Ганна Полуденко, «День»
42 197
16.06.2009 18:21
Андрій Кокотюха, proUA.com
14 753
15.06.2009 18:15
Андрій Кокотюха, proUA.com
71 661
15.06.2009 12:49
Татьяна Береговая, «Крымское эхо»
28 912
11.06.2009 16:47
Алексей Мустафин, «Профиль»
29 482
09.06.2009 13:58
Лариса Івшина, «День»
38 497
09.06.2009 13:34
Ігор Лосєв, «День»
29 399
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sea
5421 дн. тому
нас має хвилювати, що німці отримують викривлену інформацію?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду