До України повернулося «ОРТ». А жили ми без нього цілком щасливо...

10 Червня 2009
34327
10 Червня 2009
10:45

До України повернулося «ОРТ». А жили ми без нього цілком щасливо...

34327
Я вже писала про те, як з українського телеефіру пішли російські телеканали і який миротворчий ефект мало зникнення телепродукту РФ для мікроклімату моєї сім`ї. Жили ми загалом без «ОРТ» цілком щасливо, читали Шендеровича, Латиніну і Радзіховського.
До України повернулося «ОРТ». А жили ми без нього цілком щасливо...

Мій тато, останні десять років - запеклий путініст, ставав зовсім таким, як раніше, демократом і лібералом, який розуміє, що він живе в окремій країні Україна. Я, зізнаюся, весь цей час заглядала на сайт "ОРТ" (нині це перший національний), подивитися відеоролики шоу «Льодовиковий період", і, натикаючись на текстову версію інформації каналу про те, що «невдовзі лялька Гітлера буде в руках кожної української дитини», не могла не порадіти, що цей канал пішли з України. Але раділа я недовго. Спокуса прийшла саме на Трійцю. "ОРТ" покликало мене з кімнати сина в кімнату батьків спочатку голосом російських політиків, які говорили про те, як бездумно перервано інтеграцію з Україною. А потім - голосом Сергія Тігіпка, який, перебуваючи на саміті в Петербурзі, в коментарі російським ЗМІ сказав, що в Україні підростає покоління прагматиків, що час націонал-патріотів і шароварщини піде в минуле.

 

«Сергію Леонідовиче, дорогий, технічним кандидатам в президенти не варто так сильно прагнути прогинатися перед Росією. Місце улюбленців Росії зайняте більш рейтинговими кандидатами, а ви не з тих, кого Путін тричі вітатиме з обранням... «, - подумки зауважила я голові ради інвесторів при Кабміні. Моє мовчазне зауваження перервав цікавий сюжет. Володимир Володимирович Путін приїхав до міста Пікальова рятувати велике підприємство, співвласником якого є Олег Дерипаска.

 

Путін вичитував олігархів у кімнаті, і сама обстановка болісно нагадувала бюро райкому комсомолу, на якому мені в далекому журналістському дитинстві теж доводилося звітувати за витівки в пресі. Власники заводу були в ролі хлопчиків для биття. Я побачила, як Олег Дерипаска, нещодавно найбагатша людина, підходить до Путіна і під його натиском ставить підпис під документом. Це був найяскравіший з бачених раніше мною прикладів «влада втручається в справи бізнесу». Ні, Юлія Володимирівна у нас, звичайно, теж не пай-дівчинка, вона може міністрів публічно пошикувати, зажадати щоб зарплату платили без дурощів, але так принижувати і нахиляти «донорів бюджету» їй не доводилося.

 

Я не знаю, чи почервонів Дерипаска, але я шкірою відчула його лють, коли він ставив підпис, під документом, який йому демонстративно пальцем указував Путін. Чудові відносини влади і бізнесу, що й казати. Цікаво, чи сподобалося б таке голові ради інвесторів панові Тігіпку? Наші бізнесмени все таки звикли до лагідного звернення, прийомів у президента, те-се, можливість публічних «фе» в бік влади...

 

Основна ж частина підсумкової аналітичної програми головного російського телеканалу була все ж таки присвячена Україні. Ймовірно, Нафтогаз - це те головне, що непокоїть російського споживача. Мимохідь, російські телеканали, які раніше яложили тему, чи заплатить Україна за травневий газ, тепер ніби побіжно, визнали: «Так, Україна заплатила, але з неймовірним зусиллям». «А тепер давайте подумаємо, чи зможе вона закачати газ до підземних сховищ на зиму», - запропонували нову тему ведучі. Росіяни радісно цитували українського президента, який сказав відому фразу про розіпнутий НАК, і сказав про емісію.

 

Мій тато стурбовано подивився на мене: «У нас немає грошей на зимовий газ». «Не хвилюйся ти так: НАКівські аналітики кажуть, що влітку газ буде дешевший, а на все закачування потрібно два тижні часу, - заспокоїла я батька. - Просто Газпром хоче нам впарити зараз, оскільки зараз дорожче». Тато заспокоївся, а провідні програми продовжували пояснювати народу, що таке емісія і прогнозувати, що ж буде з Україною. Вони повідомляли про те, що грошей на газ в Україні немає, і що Європа сама сказала, що нічого їй не дасть.

 

А потім стали повідомляти, що грошей в Україні не тільки на газ немає, їх взагалі немає. І що економіка України - це така фінансова піраміда, це МММ (так сказав російський українознавець Геннадій Мінченко). В України справді проблеми, але ми тільки на один пункт нижче Росії за її показниками, і до того ж, українці не знають, що таке МММ. У нас траплялися лохотрони, але таких як МММ - не було. Та й про дефолт, на відміну від Росії, ми, нівроку, поки що знаємо тільки з чуток.

 

Мені не подобалося все, що я дивилася, і я не люблю себе за те, що так реагую. Але мої російські колеги просто не дають українцям побачити в Росії все, що може бути їм дорогим і цікавим. Ермітаж, Третьяковку, сім`ю останнього імператора, їхні театри, їхню сучасну богословську науку і церковне мистецтво. Вони системно угноюють грунт міжнаціональної ненависті.

 

Останні п`ять хвилин програми були про Пушкіна, сюжет обіцяв бути цікавим. Я бачила, як Гризлов старанно читав Олександра Сергійовича в нейтральній зоні аеропорту, потім якийсь профспілковий діяч читав на одному підприємстві казку про попа та його наймита Балду. І о диво, навіть Рамзан Кадиров виявився людиною настільки душевною, що, взявши том Пушкіна, хоч і поволі, але читав його вірші про Кавказ. А як ви думаєте, чим закінчився цей сюжет на дуже російську тему? Правильно, читанням Пушкіна одним політологом. Він читав те місце, де (цитую ведучого) «Україна заграє з Європою і де зраджує Мазепа». Ось вже воістину: про що б не говорили російські телеканали, вони говорять про Україну.

 

Можливо, Україна і заграє з Європою, але при цьому мій п`ятирічний син, ще не навчившись читати, Пушкіна цитував напам'ять, без папірця. І Лєрмонтова, до речі, теж. Усе б нічого, всі ці новини мене дуже б повеселили. От тільки боюся, що мій тато, який, мов Нео, тільки недавно виліз з "ОРТ"-івської телематриці і став відновлювати здорове критичне мислення, тепер розлюбить Шендеровича.

 

Фото: http://neogans.by.ru/ort.jpg

 

Маша Міщенко, УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Міщенко, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34327
Читайте також
03.07.2009 13:00
Микола Владзімірський
, для «Детектор медіа»
30 098
01.07.2009 10:56
Станіслав Федорчук, «Новинар»
21 270
30.06.2009 15:15
Анна Голубева, OpenSpace.ru
16 657
26.06.2009 10:07
Марія Семенченко, Ганна Полуденко, «День»
42 197
24.06.2009 17:50
Захар Бутирський, Наталя Неділько, Dw-world.de
22 567
22.06.2009 14:50
Ілько Майдачевський, «Український тиждень»
14 201
22.06.2009 11:58
Роман Головенко, Інститут масової інформації
23 654
19.06.2009 17:58
Маша Томак, «День»
24 631
16.06.2009 18:21
Андрій Кокотюха, proUA.com
14 753
15.06.2009 18:15
Андрій Кокотюха, proUA.com
71 662
15.06.2009 12:49
Татьяна Береговая, «Крымское эхо»
28 914
11.06.2009 16:47
Алексей Мустафин, «Профиль»
29 482
09.06.2009 13:34
Ігор Лосєв, «День»
29 399
04.06.2009 22:37
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
27 207
15.05.2009 12:04
Ігор Лосєв, «День»
36 596
30.04.2009 11:43
Блог Андрія Окари, Zahid.net
34 045
20.04.2009 23:27
Данило Мокрик, Forpost
38 960
15.04.2009 16:33
Кирилл Захаров, Утро.Ru
32 213
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Возмутительно
5434 дн. тому
Много на себя берете. Вам следовало бы писать в заголовк: "Я, Маша Міщенко, жила без нього цілком щасливо". И кстати, что ві за персона такая, что Ваше мнение должно интересовать коть какую-нибудь аудиторию? То, о чем идет речь в статье по сути - другой разговор. И то - тоже личное мнение, весьма не бесспорное. И поменьше "якайте", это вызывает отторжение.
ку-ку
5436 дн. тому
Для "проживавшего в России". Так может быть вам, уважаемый, и дальше было бы жить в России ? А нас, здесь в Украине, не мешать смотреть то что хочется. И российское ТВ, и украинское, и ЛЮБОЕ другое. Почему если кто-то не согласен с мнением "национально завернутых" свидомых, ему сразу же советуют уезжать в Россию или еще куда то ? Украина - это моя страна, и разделять людей - это мелко и глупо. Вы хотите по сути вытолкнуть от сюда жителей страны ? Мне Вас искренне жаль. Так как вы тем самым выталкиваете себя. А первый канал шел и будет идти вне зависимости от того, что здесь напишут. В том числе и все мы вместе взятые. Он будет показываться здесь для людей. Не хотите - не смотрите. Все просто в 21 веке c этим.
Syva Kobyla
5436 дн. тому
Через 12-15 років все, що пов'язано зі сучасними політиками та політикою, давно забудеться, і синочок авторки, який цитує напам'ять Пушкіна та Лєрмонтова, ще не навчившися читати, запитає: "Мамо! У нас із Росією одна мова і ми вчимо на пам'ять одних поетів і читаємо одних Шендеровичів. Чому ж ми живемо в різних державах?" Адже народи й нації творяться не політиками, а поетами.
для автора
5436 дн. тому
Автор - МО_ЛО_ДЕЦ!
для Ку-ку
5436 дн. тому
Товарисч, в какой стране живете??? автор права по сути. Последний год проживания в России меня выворачивало наизнанку от таких вот сюжетов, таких, о которых пишет автор. Так что лучше Вам, наверное, куковать в России, радостно, долго и счастливо, обтекая под водопадом д..ма, вылитого на соотечественников.
Ку-ку
5436 дн. тому
Для автора статьи. Вообще то статья соджержит ряд неточностей, если не сказать правдивее - лживых утверждений. Первый канал (а не ОРТ) слава Богу никуда из Укрианы не уходил, он нормально и свободно транслировался (в Киеве по крайней мере). И утверждать обратное - примитивная ложь. Далее. Нынешний президент Украины не далее как вчера заявил, что деньги за газ были банально напечатаны для сбербанка, оторый и дал нужную сумму в долларах под только что выпущенные фантики. И это называется - деньги у Украины есть ? И в чем же Путин здесь был не прав ?... В том что, сказал горькую правду для нынешней власти ? Так вспомните поговорку о зеркале :))) А Россия никуда не денется от Украины, как и наоборот - тоже. Как бы Вам и Вам подобным этого не хотелось бы. А для начала - научитесь писать правду. Какой бы горькой она джля вас не была.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду