Безпека в проекті

22 Червня 2009
14200
22 Червня 2009
14:50

Безпека в проекті

14200
Минуло чотири тижні. Ви відчуваєте, щоб щось змінилося? Я ні.
Безпека в проекті

Ідеться не про коаліцію, не про газові суперечки і не про Євро-2012, а про внутрішнє відчуття інформаційної захищеності. Між тим, майже місяць тому РНБО оприлюднила проект Доктрини інформаційної безпеки України, тобто перший крок зроблено, треба очікувати якихось наслідків. І де?

 

Тиждень навмисно не відгукнувся негайно на ту новину, хотілося дочекатися подальшого розвитку подій замість того, щоб упадати в погіршення морально-психологічної атмосфери, хоча колеги вже тоді розібрали досить переконливо мильну бульбашку. До речі, на видування бульбашки знадобилися рік і один місяць - рівно стільки часу минуло від появи указу президента про невідкладні (прошу вслухатися: «не-від-клад-ні»!) заходи до... ні, не до самих заходів, а до попереднього плану заходів, який ще треба затвердити. Так би мовити, проект проекту.

 

З президентом, до речі, я цілком солідарний: інформаційний простір України - навіть уже не прохідний, а постоялий двір, де з комфортом оселилися носії не зовсім національних культурних цінностей, які ніяк не сприяють ані соціальній стабільності та злагоді, ані формуванню засад національної самоповаги і патріотизму (курсивом - цитати зі згаданого вище документа). Питання, як із цими носіями поводитися? Варіантів не так багато: 1) запровадити цензуру (для чого, зокрема, вдосконалити законодавче регулювання та моніторинг засобів масової інформації); 2) забезпечити державну підтримку створення вітчизняного інформаційного продукту. На перше, на щастя, не вистачить ані кадрів, ані політичної волі, на друге, на жаль, - тупо грошей.

 

Для реального регулюван­­ня інформаційного поля потрібні сильна рука, вертикаль влади. Ось дивіться: у Москві достатньо одного дзвінка з Кремля, щоб продюсер каналу прибрав позу покори, навіть темників не треба, кожного редактора так віддресирували, що він сам собі темник. А якщо нетямущий, можна нагадати про Політковську. Треба донести меседж? Нема питань, бюджетів вистачить і на пресу, і на телебачення, і на інтернет, і на підтримку штанів одеських та севастопольських шанувальників єдиної й неділимої. Але якось не хочеться наслідувати погані приклади. До того ж невдовзі вибори, коли жодна політична сила не захоче зв'язувати собі руки.

 

Тому не витрачайте, куме, сили. Телебачення як сіяло, так і сіятиме цінності кремлівських буржуїв. Українську книжку як ховали, так і далі ховатимуть у темних кутках нечисленних книгарень. Газета «2000» як виходила, так і виходитиме. Бузина як писав, так і писатиме.

 

Одного не розумію: навіщо ж народ баламутити, адже це не сприяє атмосфері?

 

Малюнок: Олександр Дудовський, «Український тиждень»

 

Ілько Майдачевський, «Український тиждень»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ілько Майдачевський, «Український тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14200
Читайте також
03.07.2009 13:00
Микола Владзімірський
, для «Детектор медіа»
30 098
01.07.2009 10:56
Станіслав Федорчук, «Новинар»
21 270
22.06.2009 11:58
Роман Головенко, Інститут масової інформації
23 654
15.06.2009 12:49
Татьяна Береговая, «Крымское эхо»
28 913
11.06.2009 16:47
Алексей Мустафин, «Профиль»
29 482
04.06.2009 22:37
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
27 207
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду