«Кінобізнес в Україні»: кіно з бюджетом до $1,2 млн може бути рентабельними, проте успіх неможливий без підтримки телеканалів

2 Червня 2009
22335
2 Червня 2009
08:27

«Кінобізнес в Україні»: кіно з бюджетом до $1,2 млн може бути рентабельними, проте успіх неможливий без підтримки телеканалів

22335
«Кінобізнес в Україні»: кіно з бюджетом до $1,2 млн може бути рентабельними, проте успіх неможливий без підтримки телеканалів

Прокатна успішність кінофільму в Україні та Росії напряму залежить від наявності чи відсутності медіаресурсу, насамперед - підтримки великих телеканалів. Таку тезу висловили кілька доповідачів міжнародної конференції «Кінобізнес в Україні», що відбулася 1 червня в Києві (організатор - компанія Media Resources Management).

 

Як зазначив один із російських учасників конференції, з десяти російських фільмів - лідерів зборів минулого року лише два («Гітлер капут» та «День радіо») не мали фінансування телеканалів та державної підтримки. Тому у сьогоднішніх ринкових умовах у Росії та Україні успіх картини неможливий без медійної складової.

 

За словами генерального директора ICTV Олександра Богуцького, на українському телебаченні з початку року рекламувалося 49 прокатних кінострічок. У сумі їхні ролики набрали 5,5 тисяч WGrp (зважених рейтингів) за аудиторією «люди 16-30 років». Найбільше - близько 700 WGrp - припало на другу частину «Залюдненого острова». 678 WGrp взяло «Кохання у великому місті» - картина, співінвестором якої виступив ICTV, близько 650 WGrp - «Тарас Бульба». Медіапідтримкою «Залюдненого острова» та «Кохання у великому місті» займалися телеканали холдингу Віктора Пінчука (Новий канал, СТБ, М1 та ICTV), акцент у промоції «Тараса Бульби» було зроблено на «Інтер» та Новий канал. На думку пана Богуцького, деякі фільми, які в Росії мали шалений успіх, не змогли повторити його в Україні якраз через відсутність достатньої підтримки телеканалів. Наприклад, «Любовь-морковь». При цьому Олександр Богуцький зазначив, що основна запорука глядацького інтересу - це все-таки гарний сценарій, ідея фільму. Якщо ці дві умови - телепідтримка та гарна ідея - присутні в одному проекті, то, на його думку, такий проект може бути вдало реалізований в Україні.

 

Головний виконавчий продюсер кіноконцерну «Ялта-Фільм» Олег Малишевський вважає, що принаймні нульову рентабельність наразі, за умов кризи, може отримати українська картина з бюджетом $1,2 млн, близько $250 тисяч із яких буде вкладено у маркетинг. Бажано, щоб у ролях були «медійні» (добре відомі пересічному глядачу) обличчя. За його словами, бюджет фільму «Сафо» (один із найуспішніших проектів кіноконцерну) було перевищено до позначки $2,85 млн, тому що ця картина була більше «режисерським», ніж «продюсерським» проектом. Такий бюджет у Україні окупити складно, а продажі на інші ринки не завжди можуть компенсувати різницю. Права на показ «Сафо» продано у 24 країни.

 

Олег Малишевський зазначив, що основна частина українського кінобізнесу - це не власні продюсерські проекти, а участь у створенні російських та інших закордонних проектів. Зараз у зв'язку зі складною економічною ситуацією в Україні стало набагато дешевше знімати - у порівнянні з Росією розцінки нижчі на 20%. «Я не погоджуюся з думкою, що Україна - це нецікава локація. За 4 роки існування наша компанія взяла участь у 64 проектах, у тому числі у понад 30% усіх російських релізів, що вийшли за цей час. Зокрема ми працювали над «Залюдненим островом» та фільмом «Гітлер капут». Зараз ведемо переговори з двома американськими та однією німецькою кінокомпаніями. Україна цікава їм тим, що тут є велика дешева біла масовка. У Криму люди згодні працювати у масовці по 12-14 годин на день за $10. Тут великий світловий день, що дуже важливо для зйомок. І тут багато кваліфікованого ресурсу, що має великий досвід та швидко переймає нові технології», - зазначив він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22335
Читайте також
27.04.2010 15:50
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
39 632
05.06.2009 09:05
Світлана Кореновська
42 231
02.06.2009 17:07
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
26 369
02.06.2009 14:49
Аксинья Курина, «Українська правда»
24 346
02.06.2009 12:45
Алена Прокопова, «Известия в Украине»
36 374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду