Степан Гавриш: в Україні цифрове мовлення може з’явитися 2012-го, а суспільне – 2015 року

11 Вересня 2009
19334
11 Вересня 2009
19:17

Степан Гавриш: в Україні цифрове мовлення може з’явитися 2012-го, а суспільне – 2015 року

19334
Степан Гавриш: в Україні цифрове мовлення може з’явитися 2012-го, а суспільне – 2015 року

Як повідомив під час брифінгу 11 вересня заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони Степан Гавриш, сьогоднішня дискусія під час засідання РНБО щодо впровадження суспільного та цифрового мовлення була тривалою і непростою. У ній крім членів РНБО взяли участь представники Нацради, Держкомтелерадіо, медіаринку та громадських організацій.

 

За словами Степана Гавриша, на засіданні РНБО уряду запропоновано терміново прийняти концепцію суспільного мовлення (СМ) та затвердити конкретний план дій. За його прогнозом СМ в Україні з'явиться не раніше 2015 року.

 

Наразі РНБО запропонувала можливу модель продовження роботи в переході державного телерадіомовлення в режим суспільного мовлення, яка хоча й наштовхнулася на критику, але була підтримана більшістю членів РНБО. «Повний перехід до суспільного мовлення  нині неможливий через технологічні і фінансові причини. Модель, яку ми запропонували, полягає в тому, щоб здійснити поступовий перехід до суспільного мовлення через збереження частки державного мовлення», - сказав Степан Гавриш. Питання механізму фінансування остаточно не вирішене, його хочуть ще обговорити з учасниками ринку.

 

Гавриш не вірить, що держава сьогодні здатна профінансувати перехід на «цифру», без участі мовників та без приватних інвестицій вийти на чіткий графік переходу на «цифру» абсолютно нереально. Цифрове мовлення планується впровадити в Україні у 2012 році, оскільки тоді вже майже всі сусіди нашої країни перейдуть на «цифру».

 

«Згідно з Женевською угодою (2006 рік) ми на цей час мали б розгорнути як мінімум 19 з 81-го зонального розміщення цифрового мовлення в Україні. Розгорнуто тільки чотири: в Києві, Київській області, Чернігові і Одеській області. Це означає, що уряд не профінансував потрібні заходи. А це ключове питання інформаційної безпеки України, бо ми можемо фактично втратити частину радіочастот і не зможемо формувати інформаційний простір в Україні», - зазначив Степан Гавриш.

 

Під час засідання розгорнулася гостра дискусія навколо Концерну РРТ, який би мав виступити основним технологічним гравцем на цьому ринку. Члени РНБО критикували систему, яка була запропонована Мінтрансзв'язку. «Ми вважаємо, що розвиток цифрового телемовлення через систему слабких передавачів (а мотивація при цьому полягала, що вони є менш шкідливими) призведе до того, що цифровий сигнал практично може бути відсутній у значної частини населення, якщо не в більшості. Ми запропонували перейти на систему потужних передавачів. І будувати в Україні відповідно не 450 телевеж, а всього близько сотні, таким чином зменшивши й видатки», - сказав пан Гавриш. За його словами, за попередніми розрахунками на запровадження цифрового телерадіомовлення потрібно приблизно 4,5 млрд гривень. Уряд на сьогодні профінансував тільки 7 млн гривень, що складає 0,2% від потреб на цей період часу.

 

Члени РНБО вирішили створити спеціальну групу за участі представників органів державної влади, медіагалузі, громадських організацій, яка доопрацює проект рішення. Основне питання, яке треба вирішити: хто буде основним суб'єктом, на основі якого будуть впроваджувати цифрове мовлення. Гавриш припускає, що таким суб'єктом може стати Концерн РРТ, який РНБО пропонує (зважаючи на те, що графік переходу на цифрове телебачення є для України майже не підйомним) частково приватизувати, щоб залучити інвестиції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19334
Читайте також
25.03.2010 12:00
Василь Самохвалов, для «Детектор медіа»
11 418
25.03.2010 11:52
Петро Провалов, для «Детектор медіа»
12 398
07.10.2009 09:57
Иван Омелянюк, для «Детектор медіа»
39 185
14.09.2009 10:14
Роман Судольский, Сергей Сидоренко, «Коммерсантъ-Украина»
28 737
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ого!
5342 дн. тому
Вот это да! Дали по "шаловливым ручкам" Гавришу! НЕ проголосовали за решение ПО ПРИВАТИЗАЦИИ КОНЦЕРНА! Юлька его ругать сильно будет! Не пролезло... А общественного телека боится, как черт ладана. Конечно, УТ-1 лежит под Юлькой, как же можно из него делать общественника в канун выборов? Низзя... аж! в 2115! ОБАЛДЕТЬ.
Ефим
5345 дн. тому
Сумасщшедший Богдан решил с Юлей Общественное телевидение запустить только после президентства Бени Коломоя или приватизации УТ Борей Колесником) Сожмем в кулак все медиаресурсы и будем страну продавать оптом и в розницу! Окройте глаза: СМ можна запустить за три месяца, итак бабало бюджетное будете дерибанить на 2010 год. Дай народу его ТВ "помоги тому кто в этом нуждается, забудь обиды" или тебе все припомнят!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду