Нацрада не побачила реклами в рухомому рядку 5-го каналу

15 Травня 2009
22563
15 Травня 2009
13:56

Нацрада не побачила реклами в рухомому рядку 5-го каналу

22563
Нацрада не побачила реклами в рухомому рядку 5-го каналу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 13 травня розглянула результати позапланової перевірки ПП у формі ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ» (5 канал).

 

Перевіркою виявлено ознаки порушень Закону «Про рекламу» у рухомому рядку. Зокрема, за період моніторингу зафіксовано 48 випадків трансляції рухомого рядка з інформацією рекламного характеру: «Цифрове телебачення ХХХ пропонує перегляд найкращих телеканалів...» із вказівкою суми пакету та координатами провайдера. Як констатує перевірка, ця інформація не була відокремлена та ідентифікована відповідно до законодавства. Трансляція рухомого рядка з рекламною інформацією відбувалося під час програм «Час новин» (7 випадків) та «Время новостей» (5 випадків), що також заборонено законом. Крім того, компанія не змогла надати угоди на розміщення «інформації з ознаками реклами».

 

Під час голосування жоден із проектів - ані про винесення попередження, ані про взяття даних перевірки до відома - не набрав 5 голосів членів Нацради. Відтак, відповідно до процедури, питання знято з розгляду.

 

На брифінгу перший заступник голови Нацради Андрій Мирошніченко пояснив, що думки членів національної ради розділилися, бо немає визначення рухомого рядка, тому важко знайти межу «де реклама, а де інформація».

 

Його колега Тетяна Лебедєва навела також інші спірні приклади розміщення інформації в рухому рядку: вартість долара за курсом такого-то банку або згадки про публікації чи програми в інших ЗМІ.

 

Зняття питання з розгляду означає, що Нацрада не змогла кваліфікувати цю інформацію. Проте пан Мирошніченко запевнив, що регуляторний орган найближчим часом має намір систематично вивчити практику рухомих рядків на телеканалах, а вже потім дасть свою оцінку цьому явищу.    

 

«Детектор медіа» звернулася до Юрія Когутяка, партнера селйз-хауса «Сфера-ТВ», із загальним запитанням щодо того, як розрізняти інформацію та рекламу в рухомому рядку на телебаченні : 

 

- Я этот вопрос глубоко не изучал, но по сути закона - главное ведь то, что реклама не должна вводить в заблуждение и восприниматься как часть информационного контента. Для этого она выделяется визуальным способом. В практике каналов, того же 5-го канала, на экране идет две строки - одна информационная, а другая - объявления. Я считаю, что было бы разумно, в рамках формата, который они используют, выделять это как рекламное сообщение. Например, «Реклама:», а далее само сообщение. Либо любым другим приемлемым способом.  

 

- А как бы вы прокомментировали отсутствие рекламных договоров?..

- Если нет рекламных договоров - это просто джинса. Но есть и более широкая проблема - продакт плейсмент, спонсорские проявления, которые пребывают в некоей серой области регуляции.  

 

- Насколько прибыльными могут быть такие продажи?

- Надо понимать, что все эти доходы составляют где-то процентов 10 от рекламных доходов канала, а вот попытка их зарегулировать может дать нежелательный эффект - эти деньги в телевидение не попадут. Поэтому сейчас их регулирование опирается на некий компромисс и здравый смысл.

 

- В чем суть проблемы, на ваш взгляд?

- У проблемы два аспекта: вводит или не вводит бегущая строка в заблуждение потребителя и есть ли сокрытие денег от налогов. Второй аспект Нацсовет волновать не должен, а на джинсу - он тоже традиционно не реагирует. Из-за этого в стране сложилась нелепая ситуация, когда, к примеру, все экономические новости у нас заполнены джинсой.  

 

- Как бы вы поступали с бегущей строкой?

- Бегущую строку я бы рассматривал только с той точки зрения, вводит или не вводит эта информация в заблуждение. Если нет - я бы ее не трогал.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22563
Читайте також
28.05.2009 08:41
Денис Сторожук, для «Детектор медіа»
28 121
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
неЗнайка
5460 дн. тому
Кто рубит бабло с HP за ноутбук стоящий в студии ТСН ? Посмотрим сколько надо будет времени что-бы его убрали или заклеили ТМ.
дядя
5460 дн. тому
У меня есть просьба к работникам телевидения. Пожалуйста, не надо во время новостей и фильмов пускать бегущую строку… Моя бабушка все время думает, что это караоке, и поет!
Vadim
5465 дн. тому
А почему никто не трогает тему продакт плейсмента или скрытой рекламы? Законом это запрещено, но не доказуемо, т.к. всё можно списать на режиссёрскую задумку или ошибку операторамонтажа. Некотороые каналы продают её в открытую, а налоги за это не платят.
юрист
5465 дн. тому
Это точно, что вводит в заблуждение. Реклама, даже если она в нестандартных формах - это все же реклама, и на нее распространяются требования по идентификации, уплате налога и т.д. Получается НБМ нагло рубит бабло, не уплачивая налогов. Нацсовет закрыл на это глаза. Зато мелкие и неугодные компании жучат, как могут! Позор!
spam
5465 дн. тому
сам ты вводишь в заблужднение: реклама - информация о лице... информация о ХХХХ имела месмто, значит это реклама, а вводит она в заблуждение или нет это уже совсем другая история
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду