Вінський хоче відновити основний принцип формування тарифу на доставку в залежності від відстані та обсягу (ваги) видання

2 Травня 2009
17023
2 Травня 2009
12:05

Вінський хоче відновити основний принцип формування тарифу на доставку в залежності від відстані та обсягу (ваги) видання

17023
Вінський хоче відновити основний принцип формування тарифу на доставку в залежності від відстані та обсягу (ваги) видання

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» № 4417 щодо тарифів на передплату та доставку періодичних видань, який був поданий Кабінетом Міністрів України.

 

Проект акта розроблено з власної ініціативи Міністерства транспорту та зв'язку України. Згідно з прогнозом результатів ухвалення цього законопроекту дозволить зменшити щорічні витрати держбюджету України на компенсацію збитків державних підприємств зв'язку у розмірі приблизно 11,7 млн. гривень.

 

Уряд обґрунтовує необхідність ухвалення закону тим, що тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою залишались незмінними протягом п'яти років.  Одночасно відповідно до ч.2 ст. 9 Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів» відбувається обмеження навіть затверджених (збиткових) тарифів, а саме - тариф на передплату та доставку не може перевищувати 40 відсотків собівартості виготовлення одного примірника видання.

 

Незважаючи на об'єктивні фактори зростання витрат на одиницю продукції в державі, що підтверджується зростанням видавничої вартості видань, собівартість виготовлення видань протягом 2002-2006 років залишається майже незмінною. У результаті обмежень вартості послуг з оформлення передплати та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань, державні підприємства зв'язку щорічно недоотримують доходи від надання послуг з оформлення передплати та доставки видань у розмірі 20-25 млн. грн., які повинні бути компенсовані за рахунок держбюджету України. Як наслідок, відбувається прихована підтримка видань за рахунок державних підприємств.

 

Крім того, зазначена норма закону призводить до дискримінації видань з невеликим накладом, оскільки великотиражні видання отримують переваги внаслідок зменшення собівартості його виготовлення. В той же час, видання з малими тиражами, а це в основному районні та обласні, мають вищу собівартість виготовлення і відповідно більший тариф на оформлення та доставку. Складається ситуація, коли багатотиражні видання, що друкуються в місті Києві і доставляються по всій території України, мають нижчий тариф, ніж видання, що доставляються на незначну відстань (район, область).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду