ЗМІ Черновецького обурені публікацією, де мера зробили педофілом (ОНОВЛЕНО)

24 Квітня 2009
15464
24 Квітня 2009
16:36

ЗМІ Черновецького обурені публікацією, де мера зробили педофілом (ОНОВЛЕНО)

15464
ЗМІ Черновецького обурені публікацією, де мера зробили педофілом (ОНОВЛЕНО)

«Київський медіахолдинг» - неформальне об'єднання комунальних та приватних засобів масової інформації, контрольованих мером Києва Леонідом Черновецьким - має намір звернутись до Комісії з журналістської етики з приводу публікації сайту «ТаблоID» (проект «Української правди»), у якій ідеться про ілюстрування фотографією Черновецького матеріалу про педофілів у британській газеті Mirror.

 

Ідеться про публікацію від 23 квітня «У Британії Черновецький став веселим педофілом», що посилається на вже видалену з сайту Mirror публікацію. В ній для ілюстрації матеріалу про поліграф («детектор брехні») використане фото Леоніда Черновецького із заретушованим обличчям.

 

«У результаті розслідування, проведеного редакцією Київського медіахолдингу, було виявлено декілька цікавих моментів, які свідчать про те, що на сайті «ТаблоID» було опубліковано підробку. По-перше, кольори на скриншоті сайту Mirror, розміщеному в матеріалі "Української правди", відрізняються - у версії "УП" колір сайту жовтий, насправді сайт "Mirror" оформлений у червоному кольорі. По-друге, структура сайту "Mirror" на скриншоті "УП" відрізняється від реальної структури сайту "Mirror". По-третє, напис під статтею на сайті "Mirror" свідчить, що матеріал було розміщено на правах реклами, а, отже, хтось заплатив за його розміщення гроші. Більш того, на сайті "Mirror" не вдалося знайти статтю, яка нібито була проілюстрована фотографією київського мера. Вона просто відсутня», - йдеться у заяві. Її автори називають публікацію провокацією та підробкою і мають намір далі розслідувати історію її появи, щоб з'ясувати, хто міг бути її ініціатором.

 

Тим часом, за спостереженнями ТК, про те, що публікація була справді присутня на сайті, свідчить наявність згадуваного фото на сервері на момент публікації цієї новини (згодом вона фото теж було видалене). Також видалена з сайту Mirror стаття збереглася у кеші пошукового сервера Google.  Що ж до кольорів оформлення, то різні рубрики на сайті Mirror мають різний колір, і перегляд інших матеріалів рубрики News дозволяють пересвідчитись у тому, що її оформлення виконане у жовтих тонах.

 

«Ми готуємо публікацію, де будемо вимушені звернути увагу на непрофесіоналізм журналістів КМХ, - сказала ТК головний редактор групи видань «Українська правда» Олена Притула. - КМХ свідомо йде на конфлікт. Факт публікації мав місце. Ми написали про це як про курйозний випадок, а нас звинувачують у провокації і наводять завідомо неправдиві докази».

 

Олена Притула також звернула увагу на те, що різні розділи Mirror оформлені у різних кольорах. «Будь-якій знайомій з Інтернетом людині, не кажучи вже про журналістів, відомо, що таке кешування. ТК вже написала про те, що фото мера можна побачити через кеш пошуковиків... І вже зовсім дивно виставляти себе дурнями, оголосивши цю статтю «рекламною». Уважний читач газети Mirror, навіть не володіючи тонкощами англійської мови, зрозуміє, що картинка всередині кожної статті є рекламним блочком, і напис «реклама» стосується саме цього блоку, а не статті», - каже пані Притула. На її думку, зникнення фотографії разом із статтею є наслідком поспіху після дзвінка від Леоніда Черновецького.

 

Разом із тим вона вважає «не смішною, а страшною» ситуацію, коли колектив професійних журналістів «поставив підписи під заявою, і жоден із них не перевірив, чи все у тексті правда». «У цьому випадку йдеться або про масове «нагинання» журналістів холдингу, їх несамостійність, або про повальний непрофесіоналізм», - підбиває підсумок Олена Притула.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15464
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lashch
5482 дн. тому
стаття є у кеші http://209.85.129.132/search?q=cache:Ozc34hh5kSwJ:www.mirror.co.uk/most-popular/2009/04/06/paedophiles-to-face-lie-detector-tests-to-prevent-further-attacks-115875-21257204/+Paedophiles+to+face+lie+detector+tests+to+prevent+futher+attacks&cd=2&hl=uk&ct=clnk&gl=ua а от фотки я там не побачив...судячи з усього це прикол.
Bogda
5482 дн. тому
Старый пиаровский прием - повесить в Инете статью. Все на нее начинают ссылаться, а потом снять. Первоисточник в любом случае Притула. У Дейли Мирор хватило ума вообще снять статью, а Притула до сих пор держит ее на первой странице.. Правда рулит.
Горячофф
5482 дн. тому
Главное, сми "обурени", а сам черновецкий?..
По-фігу ваша пісочниця
5482 дн. тому
2 kozoriz // 24.04.2009 17:32:11 Так, а кеш Гугля Притула теж "підробила"? :)
kozoriz
5482 дн. тому
Притула конечно же лукавит. И вот почему. Ситуация на УП подана не как курьезная, а как скандальная. Достаточно глянуть на рекламу этой статьи на первой странице Украинской правды, чтобы в этом удостовериться. В рубрике "Фоторепортаж" сообщается о том, что Черновецкий - педофил. Это раз. Статья на Миррор датирована 6 апреля. Почему у Притулы она всплыла 23 апреля? Хотя бы потому, что 24 апреля Космос прилетел в Киев после лечения в Израиле. Случайность, ага. Еще одна случайность: сегодня под мэрией известный провокатор Вовочка Петров обещал провести акцию против педофилов в мэрии Киева. Но этом случайности закончились, да. Это - два. Теперь странности. Если верить скриншоту на УП, то автором статьи про педофилов был редактор отдела политики Миррор. На сайте Миррор есть много его статей - ни одна не выходит за рамки политических тем. Если верить аргументации Притулы, то статью сняли после звонка Космоса. Зная английскую журналистику, а особенно обезбашенный коллектив бульварной Миррор, уверен, что после звонка Космоса, статья бы переместилась на первую страницу, а тема превратилась бы в сериал. Однако, допустим, что в редакции бульварной газеты признали бы свою ошибку. В таком случае, было бы достаточно поменять фото. Однако они почему-то удалили статью. Как -то нелогично. Это три. И, наконец, четыре. А именно: почему автором этого поста является kozoriz. Дело в том, что в марте 2002 года, перед парламентскими выборами, на УП вышла статья об одном из руководителей полтавского Нефтегаза. Сразу после публикации выяснилось, что с статье нет ни слова правды. Тогда Притула заявила, что статью ей прислал миргородский журналист Виктор Козориз, и она ей показалась достоверной. Козориз в свою очередь клялся, что на УП ничего не присылал. Чиновника в итоге уволили, Козориза выжили из Миргорода. Ну а Притула осталась честной журналисткой. И правда - разве это была провокация. Она просто "ошиблась".
Otar Dovzhenko
5483 дн. тому
Ага, вже зняли. Дякую, дописав, що фотка була на момент публікації цієї новини)
babich
5483 дн. тому
Not Found The requested URL /upl/m4/apr2009/8/7/lie-detector-pic-getty-808199317.jpg was not found on this server.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду